Anders de la Motte. Foto: Pernilla Ekdahl
Thomas Engtsröm. Foto: Andreas hillergren
Camilla Grebe. Foto: Anna-Lena Ahlström
Christoffer Carlsson. Foto: Anna-Lena Ahlström
Anders Roslund och Stefan Thunberg. Foto: Anna-Lena Ahlström

”Det känns nästan overkligt att bli nominerad igen”

Tredje året i rad för Anders de la Motte och andra nomineringen för så väl Christoffer Carlsson som Thomas Engström. När Svenska Deckarakademin på torsdagen presenterade årets nomineringar var det många välbekanta namn.
- Jag blev oerhört glad, faktiskt nästan ännu gladare än i fjol, säger Anders de la Motte från bilen på väg hem från Bokens Afton i Uddevalla.

Samtliga nominerad av Svenska Deckarakademin 2017
Bästa svenska kriminalroman:
Den tunna blå linjen av Christoffer Carlsson
Höstdåd av Anders de la Motte Öster om avgrunden av Thomas Engström
Husdjuret av Camilla Grebe
En bror att dör för av Anders Roslund och Stefan Thunberg
Bästa till svenska översatta kriminalroman:
Sargad av Flynn Berry
Dodgers av Bill Beverly
Mafioso av Ray Celestin Kåda av Ane Riel De fördärvade av Karin Slaughter

Förra året var Anders de la Mottes Slutet av sommaren nominerad till Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman och året innan var det hans UltiMatum som vann priset. När Svenska Deckarakademin på torsdagen avslöjade nomineringarna för årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman fanns Anders de la Motte nyutkomna Höstdåd med på listan i den första kategorin.
Höstdåd utspelas i nordvästra Skåne och rör sig mellan en tragisk olycka eller möjligen ett brott i ett stenbrott på 1990-talet och nutid när en nyinflyttad polis, Anna Vesper, börjar gräva i det gamla fallet.
– Det känns extra roligt att bli nominerad för att de här är karaktärer, miljöer och en berättelsen som ligger mig så nära. säger Anders de la Motte. Och så att bli nominerad igen, det är tredje gången på raken vilket känns nästan overkligt.

Varför ligger Höstdåd så nära dig?
– Det är mitt eget stenbrott, som till och med finns med på omslaget, som det handlar om. där jag och min vänner badade på 90-talet. Och den där stackars unge musikern som älskar Toto och drömmer om att bli musiker har väldigt mycket av mig och så får jag medge att Anna Vesper påminner mycket om min fru Anette. Därför känns det så nära och jag blev verkligen extra, extra glad. Att akademin och också många läsare tycker om det kan man inte vara minnsnöjd med.

Anders de la Motte berättar att han fick besked om nomineringen genom ett grattismeddelande författarkollegan Kristina Ohlsson.
– För vad, vad vet du som inte jag vet fick jag skriva tillbaka, säger han med ett skratt. Då drog hon ut på det lite extra, Det var en trevlig överraskning.

Förutom Anders de la Motte fanns de bland de fem nomineringarna till bästa svenska kriminalroman gott om välbekanta namn i nomineringssammanhang. Thomas Engström nomineras i år för den avslutande delen i sin kvartett om dubbelagenten Ludwig Licht, Öster om Avgrunden. Engström var även nominerad för Söder om helvetet i samma kvartett 2014 och fick debutpriset för seriens första bok, Väster om friheten, 2013.
Även Christoffer Carlsson avslutar en kriminalromankvartett i år och nomineras för den boken, Denna tunna blå linjen. Han har också nominerats för en tidigare del, Den osynlige mannen från Salem, 2013.

Bland de nominerade för årets bästa till svenska översatta kriminalroman finns brittiska Ray Celestin som vann kategorin förra året med sin debut Yxmannen – en historiska, jazzinfluerad kriminalroman som utspelas i New Orleans 1919. I årets nominerade bok, Mafioso, har han flyttat några av sina huvudpersoner till Chicago och det är slutet av 1920-talet.
Bland de övriga nominerade i kategorin finns två debutanter – brittiska Flynn Berry som nomineras för sin psykologiska thriller Sargad och amerikanska Bill Beverly som nomineras för noirthrillern Dodgers.
De övriga två nominerade är amerikanska Karin Slaughter för De fördärvade – en kriminalroman som utspelas i 60-talets Atlanta – och danska Ane Riels spänningsroman Kåda som även vann det nordiska deckarpriset Glasnyckeln 2016.

Vad gäller chanserna att vinna pris igen håller Anders de la Motte låg profil..
– Det är fyra andra jättebra böcker och att vara i det sällskapet känns jättebra. Jag hade satt målet högt att jag hoppades bli nominerad så nu är jag glad och nöjd och ska köra hem och korka upp champagnen.
Vilka titlar som slutligen blir årets bästa avslöjas på Svenska Deckarakademins höstmöte i Eskilstuna 25 november. Då får man också veta om det delas ut något pris till bästa svenska debut i genren i år.

Samtliga nominerad av Svenska Deckarakademin 2017
Bästa svenska kriminalroman:
Den tunna blå linjen av Christoffer Carlsson
Höstdåd av Anders de la Motte Öster om avgrunden av Thomas Engström
Husdjuret av Camilla Grebe
En bror att dör för av Anders Roslund och Stefan Thunberg
Bästa till svenska översatta kriminalroman:
Sargad av Flynn Berry
Dodgers av Bill Beverly
Mafioso av Ray Celestin Kåda av Ane Riel De fördärvade av Karin Slaughter