Det är populärt att besöka kalkbrottet och det ordnas regelbunet vandringar där. ARKIVBILD
Det första fyndet av gulörten skedde i Limhamns kalkbrott. Foto: Mats Wirén
Berguven som bodde i ett betongrör. Foto: Lars Bendroth

Första nordiska fyndet av gulört i Kalkbrottet

MALMÖ Det första fyndet i Norden av en gulört har gjorts i Limhamns kalkbrott. Dessutom har både berguven och pilfalkens synts i det populära naturreservatet under året

– Vi gör regelbundet inventeringar av det stadsnära kalkbrottet och i år har det hänt mycket i naturen där, säger ekolog Mats Wirén på gatukontoret.
Han berättar att det var en slump att han upptäckte den unika gulörten, som är en gulblommig gentianaväxt.

– Det rör sig om hundratals plantor som växer i ett undanskymt område nere i brottet och ett mindre bestånd finns att skåda norr om brottet och utanför staketet.
Hur gulörten har hamnat i brottet är en gåta, men enligt ekologen kan den har förts dit med någon fågel som har flugit från Mellan- eller Sydeuropa till Malmö.
Under året har den viltspridda misteln dött ut. Den upptäcktes 2011 och var då den första i Skåne sen 1700-talet.
Den fleråriga örten kritsugan har däremot blommat flitigt på några utsättningsplatser efter att växten återplanterades i Limhamns kalbrott ifjol.
Sedan kalkbrytningen upphörde i brottet 1996 har pilgrimsfalkar häckat där men bara en unge har fötts de senaste tolv åren.
– Det har varit en del störning med unga obehöriga besökare som gör att vi tror att pilfalksparet har övergivit ungarna. Nu stärker vi staketet och ska hälsa på i skolorna runt om, säger Mats Wirén.

Den kända berguvshonan som har funnits i brottet sen 2009 försvann från sitt näste i somras.
Då flyttade hanen in i ett betongrör som sticker ut från en av bergväggarna. När han inte syntes till vid inspektionerna trodde gatukontoret att han var död.
– Men nu har vi fått rapporter från en boende i Victoria park hört uven hoa vid brottet igen. Vilket boende han har valt är ännu okänt.
Malmö stad och gatukontoret fortsätter arbetet med att skydda och bevara naturreservatet.
Någon gång i framtiden planeras också ett besökscentra någonstans på kullarna till Kalkbrottet. Tanken är både att informera om den unika naturen i brottet men också att berätta industrihistorien om kalkbrytningen.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev