Kåseberga fick 750 000 besökare under högsäsongen i år. Arkivbild
Dialogen med kommunen har lett till att byn har fått parkeringsvakter och fler parkeringsplatser på sommaren. Foto: Jari Markkanen

Besöksrekordet ger byalaget råg i ryggen

kåseberga Kåseberga tog emot 750 000 besökare under högsäsongen i år. Det var 85 000 fler än förra året.
Nu hoppas byalaget att deras statistik ska leda till att kommunen genomför fler satsningar på turismen i byn.

– Siffrorna visar att Kåseberga är en stor besöksmagnet och viktig för kommunens besöksnäring. De visar också att det inte bara är Ales stenar som är huvudattraktionen, utan också byn med hamnen där besökare kan fika och handla fisk, förklarar Bruno Beijer, byalagets webbredaktör och medlem i personräknar- och framtidsgrupp.
Han presenterade statistiken för Kåseberga byalag häromveckan. Den utgår från den 1 juli 2016 till den 31 juni i år.

I fyra år har byalaget räknat besökare på samma sätt från olika mätpunkter på huvudstråk. Första och andra året sjönk antalet besökare något till en halv miljon besökare för att sedan öka igen.
– Det viktiga är att vi nu har etablerat faktiska siffror. Det har inte funnits tidigare. Man har bara alltid sagt att det har kommit många besökare till Kåseberga, säger han.

Bruno Beijer förklarar att statistiken blir ett bra underlag för byalaget och kommunen att ta sig an Kåsebergas framtid, för de kan underlätta samhällsplaneringen.
– Byalaget har en bra, löpande dialog med kommunen men dialogen är alltid bättre när den kan utgå från fakta, påpekar han.
Dialogen förs bland annat med politiker, stadsarkitekten och Skånetrafiken. De handlar om översiktsplanering och hantering av turister. Byalaget pekar på att det behövs klarhet om bland annat parkeringsplatser, turistinformatörer under högsäsong, men också bättre mobiltäckning, fler toaletter och bättre kollektivtrafik.
– Kollektivtrafiken till Kåseberga är erbarmlig hela året. Turister har svårt att komma från Kåseberga sent på eftermiddag, säger han.

Dialogen med kommunen har lett till att byn har fått parkeringsvakter och fler parkeringsplatser på sommaren.
I somras hade Kåseberga trafikvakter under åtta veckor med en erfaren Kåsebergabo som arbetsledare för några ungdomar.
– Det finns också diskussion om att det ska finnas tillräckligt många offentliga toaletter, säger Bruno Beijer.

Byalaget hävdar också att det behövs turistinformatörer som togs bort för några år sedan.
– Kommun överväger ett besökscenter med ett fik, där besökarna också kan få reda på vad de kan titta på efter besöket på Kåseberga, säger han.

Jari Markkanen

Dagens fråga

Vi har hört tre fjärdedelar av bidragen – håller årets startfält i Mellon måttet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev