Nytillträdda äldreomsorgschefen Anna Friberg och hemvårdens enhetschef Kristina Carlsson i det källarförråd som snart ska bli omklädningsrum. Foto: Joacim Österstam
Enligt enhetschef Kristina Carlsson är byggnaden på Kvarngatan 7 byggd på 1980-talet. Tidigare huserade Försäkringskassan i lokalerna, vilket kan förklara avsaknaden av omklädningsrum.

Snart blir det lättare att byta om

ESLÖV De cirka 250 vård- och omsorgsanställda på Kvarngatan 7 måste kunna byta om till sina nya arbetskläder på jobbet. Därför har vård- och omsorgsnämnden beslutat bygga om delar av källarlokalerna till två omklädningsrum.

Under ledning av hemvårdens enhetschef Kristina Carlsson går vi husesyn i lokalerna på Kvarngatan 7. Nytillträdda äldreomsorgschefen Anna Friberg passar på att följa med för att bekanta sig med verksamheten.
Enligt enhetschef Kristina Carlsson är byggnaden på Kvarngatan 7 byggd på 1980-talet. Tidigare huserade Försäkringskassan i lokalerna, vilket kan förklara avsaknaden av omklädningsrum.
– Vi flyttade hit för fem år sedan, säger Kristina Carlsson.
Och förra året fick all vård- och omsorgspersonal inom hemvården nya arbetskläder för att kunna följa gällande hygienföreskrifter. Vilket bland annat innebär kortärmade arbetskläder vid nära arbete med vård- och omsorgstagarna. Och att arbetskläderna bara får användas på arbetsplatsen och inte tas med hem.

När arbetskläderna infördes 2016 fanns det inga omklädningsrum i lokalerna på Kvarngatan 7. Personalen har tvingats gå till och från jobbet i sina arbetskläder. Något som inte är tillåtet, enligt hygienföreskrifterna.
Men nu, efter cirka ett år, har vård- och omsorgsnämnden tagit beslut om att bygga två omklädningsrum i två källarförråd. Ett för kvinnor och ett för män.
– Här är det tänkt att ett omklädningsrum ska vara, säger Kristina Carlsson och visar oss in i en större förrådslokal. Femtio kvadratmeter ungefär. Här ska det sättas upp omklädningsskåp längs väggarna och även en skåpmodul mitt på golvet. Som en omklädningsö.
Hur ska alla 250 medarbetarna kunna klä om här?
– Vi är inte 250 varje dag. Vi räknar med att cirka 120 är i tjänst samtidigt, säger Kristina Carlsson och förklarar att det kommer att bli som på ett badhus.
– Man har ett skåp för dagen. När man avslutat sitt arbetspass kastar man sina arbetskläder i tvätten och tar på sina privata kläder och går hem. Och så lämnar man sitt skåp till nästkommande, säger Kristina Carlsson.
I källaren finns det sedan tidigare toaletter och duschar. Det som behövs ytterligare är ett omklädningsrum med dusch för herrarna.
– Vi har ett tjugotal manliga medarbetare, säger Kristina Carlsson och visar oss en betydligt mindre förrådslokal.
När ska det vara klart?
– Det vet vi inte, men vi vet att vi är prioriterade, säger Kristina Carlsson.

Kostnaderna för ombyggnationen på cirka 46 000 kronor om året kommer att läggas på nuvarande hyra.

Joacim Österstam
joacim.osterstam@skd.se

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev