Spännande fakta för olika åldrar

Ung kultur

Armstrong hette en liten mus vars nyfikenhet var astronomisk. Varje natt tittade han på månen, studerade dess kratrar och faser. Till skillnad från alla andra möss var han inte så säker på att vår granne i rymden var gjord av ost.
Efter en inspirerande resa till Smithsonian Institute där han både bevistade föreläsningar och studerade museet beslutar han sig för att bli den första musen på månen. Rymddräkt, kapsel, raket, allt måste han konstruera och bygga själv. Men människorna börjar bli misstänksamma eftersom vissa experiment orsakat viss uppståndelse.
Det är en enastående vackert illustrerad saga som dessutom berättar lite rymdfartshistoria. Varje uppslag är som en tavla. En högläsningsbok att njuta av tillsammans. Text och bild av Torben Kuhlmann, Lilla Piratförlaget.

Blod är en bilderbok som vänder sig till barn i tidig skolålder. Mycket text och bitvis ganska mörk bakgrundsfärg gör den lite svårläst för nybörjarläsaren. Här finns mycket fakta, både medicinsk, historisk och lite folkloristik. Texten står Bengt-Erik Engholm för, illustrationerna är av Jojo Falk, Natur & Kultur.
Mycket mer fakta och illustrativa bilder finns i Så funkar det – Kroppen inifrån och ut, med text av Mats Wänblad och bilder av ett flertal illustratörer, utgiven av Bonnier Carlsen i samarbete med Nobelmuseet. Det är en helt ny Så funkar det-bok, helt uppdaterad och med nya rön som t ex hjärnans GPS-funktion som tilldelades Nobelpriset i medicin häromåret. Boken innehåller tillräckligt mycket fakta för att räcka till ända upp på högstadiet samtidigt som all fakta presenteras på ett inspirerande och lättläst sätt. Man slår upp en sida och kan inte låta bli att läsa lite här och lite där. Extra kul är de små experimentrutorna med enkla försök som uppmuntrar läsaren att testa själv.

Vardagsjuridik för unga, B Wahlströms, är en faktabok av helt annat slag, men väl så intressant och angelägen. Vad är egentligen förbjudet och vad är olagligt? Vad kan man bli dömd för och hur fungerar lagen i skolan? Alex af Petersens försöker reda ut begreppen i fjorton kapitel som behandlar det mesta som är intressant om man är mellan 14 och 19, nedladdning från internet, sexuella trakasserier, körkortstillstånd, falskleg, snatteri, misshandel och alkohol. Kanske inte en bok att läsa från pärm till pärm, men en utmärkt uppslagsbok.

Hur annorlunda tänker en tjej idag jämfört med sin mamma, mormor eller mormorsmor? Det är svårt att veta, men i Tonårstjejens dagbok får vi ta del av autentiska dagboksanteckningar från flickor i Sverige från 1904 till 2017, samlade av Daniela Auerbach och Lovisa Henoch, Rabén & Sjögren. Trevliga minnen och hemska minnen, dilemman och problem, önskningar och förhoppningar. Både skrivstilen och ämnena varierar, foton, glasspapper, tidningsurklipp, teckningar, biljetter, allt möjligt har klistrats in i denna hemliga bok som egentligen ingen annan än författaren ska läsa …

×