Foto: Klimatfronten
Foto: Klimatfronten

Aktivister tog sig in på Öresundsverken

På lördagsmorgonen har aktivister från Klimatfronten tagit sig in på Öresundsverket i Malmö.

Öresundsverket är ett så kallat kombikraftverk som tillverkar både el och värme. På lördagsmorgonen tog sig miljöaktivister in på anläggningen. Från taket hängde man en banderoll med texten ”Stäng ner skiten”.
I ett pressmeddelande skriver man att man med civil olydnad agerar för att förhindra en eskalerande klimatkris.
– Att ta ansvar är att avbryta klimatförstöringen och istället påbörja en omedelbar omställning till förnybart, säger Jens Börjesson från Klimatfronten i pressmeddelandet.

”Enligt Malmö stads miljömål ska hela stadens energiförbrukning vara förnybar till 2030. Miljöförvaltningen konstaterar dock årligen att inget av miljömålen möts, eller att utvecklingen ens går åt rätt håll” skriver Klimatfronten på sin Facebook-sida.

Man skriver också att Öresundsverket är ”ett verk som har kapacitet att släppa ut 1,3 miljoner ton koldioxid per år. Sedan öppnandet 2009 har Öresundsverket släppt ut 3,3 miljoner ton CO₂.”
– Öresundsverket är ett tydligt exempel på hur det inte fungerar att bygga ut nya fossila energislag för att ersätta andra. Istället låser en in sig i ytterligare fossilberoende, säger Jens Börjesson.

På Facebook livesände man hela aktionen. Filmbilderna visar hur man i vita överdragskläder med hjälp av stegar och liggunderlag tar sig över stängsel och taggtråd in på området – som klassifeceras som ett skyddsobjekt – och sedan över staketet för en brandtrappa och sedan vidare upp på anläggningens tak. I bakgrunden hörs larmet ringa.

Efter att ha släppt ned banderollen sitter man och fikar på taket tills polisen kommer.
– Vad lätt det var att komma upp ändå, hör man en av aktivisterna säga.

Väktare larmade polisen klockan nio på morgonen.
– Först visste vi inte vilka det var men sedan visade det sig att det var obehöriga miljöaktivister som tagit sig in och klättrat upp på taket, säger Kim Hild, pressinformatör vid Skånepolisens ledningscentral.
– Jag vet inte om de har varit inne i själva byggnaden också.

Polisens insatsstyrka kallades till platsen i egenskap av förhandlare för att prata ned aktivisterna från taket.
– Det hela har gått lugnt till väga. När insatsstyrkan kom fram var aktivisterna samarbetsvilliga i det att de inte vägrade göra som de blev tillsagda. I samband med att insatsstyrkan gick upp på taket gick de ned.

Inget fysiskt motstånd ska ha förekommit och samtliga personer har kunnat förhöras av polisen.

Vid kvart i tio-tiden på morgonen var allt över. Ärendet rubriceras som olaga intrång och brott mot ordningslagen.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×