Smittsam sjukdom tillbaka på kyrkogård

Munkarp Angrepp av buxbomsjuka har upptäckts på Munkarps kyrkogård.
– Det bara dök upp, säger Onny Sandberg, kyrkogårdsarbetare.

Det var när Onny Sandberg, kyrkogårdsarbetare, skulle klippa buxbombuskar på Munkarps kyrkogård som han upptäckte svarta fläckar på en del buskars blad.
– Jag misstänkte att det kunde handla om buxbomsjuka, säger Onny Sandberg som snart fick sina misstankar bekräftade.

Buxbomsjuka, eller buxbomssot som det också kallas, är en smittsam sjukdom som sprider sig lätt. Sjukdomen drabbar buxbombuskar – en vanlig buske på kyrkogårdar.
För några år sedan spred sig sjukdomen som en löpeld i södra Sverige. Sjukdomen sägs komma bland annat med buxbomar som importerats från utlandet. På många kyrkogårdar behövde metervis av buxbomhäckar grävas upp och göras av med.

Och även Munkarps kyrkogård har drabbats förut.
– För fyra år sedan hittade vi två nyplanterade buxbomar som hade sjukdomen. Dem plockade vi bort omedelbart, säger Britt-Marie Molin på kyrkogårdsförvaltningen.
– Då förbjöd vi folk att sätta egna plantor, berättar Onny Sandberg som tycker att det är konstigt att sjukdomen kommit tillbaka till kyrkogården.
Förra året klippte man inte buxbomhäckarna på den del av kyrkogården där man nu funnit angrepp av buxbomsjuka. Och att man inte klippte dem borde ha stärkt buskarnas förmåga att stå emot sjukdom, enligt Onny Sandberg.
– Buskarna försvagas ju när man klipper dem, säger han.
– Men det bara dök upp. Förra gången handlade det ju om buskar som någon hade tagit hit. Nu har vi bara våra egna buskar.

Onny Sandberg jobbar även på Hallaröds och Höörs kyrkogårdar och när han klippte buskarna i Hallaröd upptäckte han fläckar på bladen även där.
– Men det är annorlunda fläckar. Det måste vara något annat, säger han och berättar att man, för att inte sprida sjukdomar, är noga med att inte flytta häcksaxar och andra redskap mellan kyrkogårdarna.
Nu har man klippt bort de angripna buxbompartierna i Munkarp. Det finns inte mycket annat att göra, enligt Onny Sandberg.
– Det blir svarta stora fläckar och sedan trillar löven av.

När kyrkogården drabbades av smittan för fyra år sedan, brände man buskarna efter att man klippt upp dem. I år hällde man istället kokande vatten på de smittade buxbomarna.
– Sporerna klarar inte mer än 33 grader så det räcker att hälla hett vatten över, berättar Britt-Marie Molin.

– Och så hoppas vi att vi får stopp på sjukdomen, fortsätter hon.
Onny Sandberg håller med.
– Det är inte roligt, säger han.
Erika Dahlin Jönsson

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×