Det var den muslimska kulturföreningen Aldorrs lokal i Malmö som utsattes för brandattentatet den 11 oktober förra året. Foto: Emil Langvad / TT

Friad IS-anhängare får 97000 kronor för lidande

Malmö/Vittsjö Efter att ha suttit häktad i fyra månader friades den 30-årige mannen för det misstänkta terrordådet mot en bönelokal i Malmö. Nu får han 97000 kronor i skadestånd för lidande.

En kväll i oktober förra året kastade någon in två molotvcocktails i en shiamuslimsk föreningslokal på Kopparbergsgatan i Malmö.  Ingen person skadades i samband med brandattentatet men reparationskostnaderna blev omfattande.

Efter branden tog den så kallade Islamiska Staten, IS, via sitt nyhetsbrev al-Naba på sig dådet. Där uttryckte de bland annat att ”organisationens soldater förstört en shiamuslimsk församling”.

Brottsmisstankar föll med tiden på en 30-årig sunnimuslim från Syrien, boende på en av Migrationsverkets förläggningar i Vittsjö.
Enligt Säpo och åklagaren i fallet så ska 30-åringen ha attackerat den shiitiska föreningslokalen eftersom IS betraktar shiiter som ”otrogna”.

30-åringen greps den 3 december förra året, misstänkt för terrorbrott genom grov mordbrand.
Åklagarens bevis bestod bland annat av material ur 30-åringens dator och mobiltelefon. Mannen ska till exempel i en konversation med sin mamma ha uttryckt att han planerade att utföra ett dåd i IS namn. I datorn ska det även ha funnits beskrivningar av hur man tillverkar en bomb, samt propagandafilmer från IS där människor halshuggs.

Mannen satt häktad fram tills april i år, men Malmö tingsrätt ogillade åtalet och friade mannen då det inte gick att knyta honom till brottsplatsen.

Säpo betraktade honom dock fortfarande som farlig för rikets säkerhet och i rädsla för att 30-åringen på fri fot skulle begå terrorbrott låste man in honom i väntan på utvisning.
Men någon utvisning blev det aldrig. Eftersom mannen misstänks vara IS-anhängare och därmed riskerar dödsstraff om han utvisas till sitt hemland Syrien så kunde utvisningen enligt svensk lag inte genomföras.

Det slutade därför med att mannen släpptes på fri fot, och i dag är det oklart var han befinner sig.
Det återstår att se om han kommer dyka upp för att ta emot de närmare 100 000 kronorna han fått i ersättning för ”frihetsinskränkning” och ”lidande”.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du på ett liv efter detta?

Loading ... Loading ...