Höörs badcentrum (före detta Björkviksbadet) öppnade häromveckan efter att ha varit stängt i fyra månader på grund av att det skulle installeras en ny reningsanläggning. Nu är fritidschefen Freddy Friberg orolig för framtiden. – Vi ser inte hur vi ska kunna driva ett säkert bad med de nya besparingskraven. arkivbild

Badet hotat efter stort sparpaket

höör Kultur- och fritidssektorn är den stora förloraren i kommunstyrelsens omfattande sparpaket. Redan nu signalerar sektorschefen Freddy Friberg att nämnden inte mäktar med hela besparingen. En följd kan i värsta fall bli att Höörs badcentrum måste stänga.

Det var i gårdagens tidning som Skånska Dagbladet berättade om Höörs kraftiga skattehöjning på 95 öre för nästa år. Samtidigt ska kommunens sektorer spara 25 miljoner kronor.
– Vi har en unik ekonomisk situation för närvarande, säger kultur- och fritidschefen Freddy Friberg.

Läs merChockhöjer skatten 2018

Varför är den unik?
– Man höjer skatten kraftigt samtidigt som det ska genomföras besparingar.

Inom kultur- och fritidssektorn ska tre tjänster bort vilket man löst utan att någon behövt sägas upp. Istället är det timanställda och en visstidsanställd på fritidsgården som påverkas. På badet också en tjänst plockats bort.
Andra negativa konsekvenser som redan trätt i kraft är att badet håller stängt på onsdagar och att kommunen inte längre tillhandahåller vattengympa.
I går eftermiddag träffades kultur och fritidsnämndens ledamöter och förslaget som låg på bordet är att nämnden inte klarar av besparingen på 3,9 miljoner som krävs.
– Tvingas vi fullfölja hela besparingen kommer hela verksamheter att drabbas. På badet skulle exempelvis fem av tjänster plockas bort och då är både min och badchefen Johan Enboms uppfattning att vi inte längre kan driva ett säkert bad, säger Freddy Friberg.

En negativ sak med besparingar på Höörs bad- och sportcentrum är följdeffekterna. Mindre personal, ger mindre öppettider som ger mindre intäkter när det handlar om inträden, kioskförsäljning och besökare till gymmet.
Istället för föreslagna 3,9 miljoner bedömer kultur- och fritidschefen att man klarar av att spara 2,3 miljoner kronor.
Sparpaketet omfattar att minska öppettider på badet och minska personalen. En annan besparing är att man helt slopar bidragen till studieförbunden och kulturföreningarna. Till sist blir det också försämrad service vid kommunens bad- och båtplatser. Bland annat upphör uthyrningen av båtar.
Även tekniska sektorn påverkas av sparkraven.
– Där handlar det om allmänna gräsytor som inte kommer att klippas lika ofta som tidigare. Det blir också svårare att upprätthålla utsmyckningen på allmänna platser som jag vet uppskattas av många Höörsbor, säger kommundirektör Michael Andersson.

SkD sökte under gårdagen samhällsbyggnadschefen Rolf Carlsson för en kommentar.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×