Under måndagen invigdes Wallenbergs centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund där tio internationella toppforskare tillsammans med svenska kliniska specialister ska forska i framtidens behandlingsmetoder.foto: sabina mcdowell
Styrgruppens ordförande Lars Dahlin tillsammans med WCMMs vd Freddy Ståhlberg fanns på invigningen för att presentera det nya medicinska centrat.

Wallenberg centrum – för framtidens forskning

Lund Under måndagen invigdes Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund – en stor nationell satsning där tio toppforskare ska utveckla framtidens medicinska behandlingsmetoder.
– Det betyder otroligt mycket för universitetssjukhuset, säger Lars Dahlin, styrgruppens ordförande.

Det var till toner av körsång, trumpeter och hurrande som Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning (WCMM) invigdes under måndagen – en stor nationell satsning för framtidens medicinska behandlingsmetoder.

Totalt är det tio unga internationella toppforskare som matchats ihop med svenska forskande kliniska specialister.
Tillsammans ska de arbeta med forskning på experimentell och klinisk nivå.
Fokuset för centrat i Lund ligger på regenerativ medicin som handlar om att reparera och återställa förlorad vävnad samt funktion i kroppen genom att byta ut, konstruera eller regenerera nya mänskliga celler som kan återställa de sjuka och skadade till normal funktion.
– Det har varit lite av en talangjakt och det är verkligen en spännande gruppering av unga människor som vi fått fram, säger Freddy Ståhlberg som är vd för WCMM.

Än så länge är fem av de tio toppforskarna på plats i Lund. Senare i år kommer ytterligare tre och i början av 2018 ska de sista två vara på plats.
Forskarna är specialister inom lika områden och kommer från bland annat Tyskland, Portugal, USA och Danmark.
De verksamheter som pågår för tillfället inom centrat innefattar nervsystem, blod, hjärta och kärl, andningssystem samt diabetes.
Bakom satsningen står Knut och Alice Wallenbergs stiftelse tillsammans med medicinska fakultet vid Lunds universitet och Region Skåne.

Under invigningen var representanter på plats tillsammans med de nyrekryterade forskarna som under dagen var och en fick berätta om sina områden och arbeten.
–Det här betyder otroligt mycket för universitetssjukhuset. Det är som en lång röd linje där sjukhuset slutligen är platsen där vi kan applicera forskningsresultaten. Vi är väldigt glada att äntligen kunna sätta igång med det här, berättar styrgruppens ordförande Lars Dahlin.

Centrat i Lund är ett av fyra nationella center.
De andra universitet och universitetssjukhus som ingår i satsningen är Umeå, Göteborg och Linköping.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev