- Vi försöker få forskningen att leva vidare i praktiken, säger tv-kocken Tareq Taylor.Foto: Jenny Strindlöv
Forskare och kockar förenades i matlagning på Medicon Village. Foto: Jenny Strindlöv
Grönsaker och hemlagat - enkelt recept för god hälsa.

Goda gamla hälsoråd i unik förpackning

Lund
Rödbetsgodis, råkostsallad och jordärtskocksglass. Så kan det se ut när kockar kokas ihop med forskning och vetenskap.
– Något liknande har inte gjorts tidigare, säger tv-kocken Tareq Taylor.

Det var Lunds universitet och Medicon Village som under måndagen bjöd in till det som tv-kocken Tareq Taylor menar är något helt unikt – och minst sagt på tiden. ”Cookalong” kallar de dagen då forskare, kockar och entreprenörer inför en nyfiken allmänhet samlas för att laga mat och bjuda på handfasta råd utifrån forskning kring livsmedel och hälsa.
– Det har funnits en stor klyfta mellan forskningen och praktiken. Här försöker vi konkretisera forskningsresultat och visa hur man kan använda sitt kök som ett medicinskåp, säger Tareq Taylor.

Framför ett hundratal nyfikna åhörare ägnar han dagen åt att tillsammans med kockar och forskare laga mat och föreläsa samtidigt.
Ett gäng symboliska morötter lyser från sin plats intill kockbordet och på skärbrädan ligger svartkål och rättika redo att hackas.
Det råder ingen tvekan om att det är grönsaker som gäller. Att äta bra och hälsosamt beskrivs inte sällan som en klassfråga, speciellt med tanke på att färskvaror blir allt dyrare samtidigt som färdigprocessad mat blir allt billigare. Men egentligen handlar det bara om att veta vad man ska leta efter, menar Tareq taylor.
– Minska på dyra ingredienser som kött, fågel och fisk och köp istället baljväxter, till exempel röda linser som har ett enormt högt proteininnehåll.
Under föreläsningen med forskarna får vi lära oss att välja näringsrika mörkgröna bladväxter framför isbergssallad och linser och olika gryn och korn framför animalier.
De flesta av råden är de gamla vanliga – de som alla gånger vinner över medialt upphåsade och trendbaserae dieter som LCHF. Ät mer grönsaker. Ta trappan istället för hissen. Och ät inte för mycket av något. Att äta ett äpple är nyttigt – att äta ett kilo är inte det.
Framförallt verkar det råda enighet kring vikten av att laga mat från grunden.

– I dag kan man till exempel köpa färdigskurna grönsaker och sammansatta kryddblandningar för att spara in på tiden det tar att laga maten själv.
Innan åhörarna stormar scenen för att få ett smakprov av rödbetsstrips rullade i torkade svarta vinbär passar Tareq Taylor på att slå ett slag för rotfruktens självklara plats på desserttallriken.
– Man börjar se det allt oftare nu för tiden. Men jordärtskocksglass är fortfarande ett ovanligt inslag på menyn, trots att det är en av de godaste glassmakerna jag vet.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev