Silon är numera helt riven. I stället kan Kävlinges nya badhus byggas på tomten. Arkivbild
Catrin Tufvesson (S).
Annsofie Thuresson vill inte kommentera splittringen.

M-topp kritiseras för medverkan i annons

Kävlinge Ska socialnämndens ordförande ställa upp i en annons för ett privat äldrevårdsföretag som är på väg att etablera sig i kommunen?
Den frågan ställer Socialdemokraternas kommunalråd Catrin Tufvesson i ett blogginlägg, där hon riktar skarp kritik mot socialnämndens ordförande Annsofie Thuresson (M).

– Detta är extremt olyckligt. Här har socialnämndens ordförande tagit ställning för en privat aktör genom att ställa upp med sitt namn och bild med citat i en annons som är skriven som en artikel. Nu kan ett stort företag dra fördel genom att använda sig av politiker för att ge förtroende för sin produkt, säger Catrin Tufvesson till Skånskan.
Annonsen det handlar om har publicerats i de två senaste veckornas utgåva av lokaltidningen Kävlinge Nya. Där gör Attendo reklam för sitt nya äldreboende som öppnar till våren, ett stenkast från kommunhuset.

I annonsen skriver företaget bland annat att det älskar frihet och valfrihet.
”Det är liksom det som vi bygger vårt tänk på, och att få chansen att etablera i Kävlinge som är en Lov-kommun, blir för oss ett utmärkt tillfälle att visa framfötterna”, står det bland annat i den till en artikel utformade annonsen.
I annonsen säger Annsofie Thuresson att införandet av Lov, som innebär att privata aktörer kan driva äldreboenden i Kävlinge, är en ideologisk fråga. Trots att Kävlinges kommunala äldreboenden rankas högt vill den styrande femklövern också se privata alternativ.
”Vi låter de olika aktörerna sporra och inspirera varandra att bli ännu bättre”, framhåller hon i annonsen.

Den styrande majoriteten i kommunen har beslutat att införa denna valfrihet. Ett förfrågningsunderlag har tagits fram där kommunen anger de krav den ställer på företag som vill etablera sig. Slutligen ska de godkännas genom en ackreditering.
Bygget av Attendos äldreboende i Kävlinge är redan påbörjat sedan länge. Men ännu är företaget inte ackrediterat. Därför tycker Catrin Tufvesson att det är extra olyckligt att Annsofie Thuresson ställer upp i en annons för företaget.

– Då ska man inte gå in och visa att man tar ställning för något företag. Politiker ska stå fria från jäv. Kommunen måste ge samma information till de äldre, berätta om alla alternativ som finns. Även kommunens alternativ. Vi får inte särskilja någon som bättre.
Blogginlägget, som publicerats på Socialdemokraternas hemsida, avslutar Catrin Tufvesson med en fundering över Annsofie Thuressons medverkan.
”Vi hoppas verkligen inte socialnämndens ordförande fått betalt för att vara med i annonsen …”

Annsofie Thuresson menar att hon inte gjort något fel som medverkar i Attendos kampanj.
– Jag fick en fråga om jag kan informera om vad Lov är. I annonsen berättar jag det för invånarna, säger Annsofie Thuresson.

Du tror inte att det kan uppfattas som jäv att du medverkar i en entreprenörs annons?
– Jag pratar inte om företaget. Jag vill se fler aktörer på marknaden. Det här är mer av samhällsinformation.
Beslutet om Annsofie Thuressons medverkan i annonsen togs i samråd med några av hennes partikamrater.
– För vår del är det viktigt att det kommer ut vad Lov är.

Hur gör ni om andra företag vill att du ska medverka?
– Då får vi ta ställning till det. Jag har inte fått någon fråga än.
Annsofie Thuresson menar att hon inte kan hamna i någon jävssituation eftersom det inte är politikerna i nämnden som beslutar om vilka företag som ska ackrediteras.
– Det hanteras av tjänstemän.

Kan man tolka det som att du fått betalt?
– Hon (Catrin Tufvesson) insinuerar att jag fått det. Det har jag inte. Jag är fullständigt transparent.

I ett mejl vill Annsofie Thuresson göra ett förtydligande till sina uttalanden.
”Jag vill också poängtera att jag inte någonstans talar om en specifik aktör, utan jag pratar valfrihet, LOV och att vi vill se flera aktörer. Det som står att ta ställning för en aktör är helt och hållet socialdemokraternas vinkel”, skriver hon.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×