Kommunen vill bygga bostäder i del av Esarps gamla skola men kulturvänner protesterar.
Konstgruppen 5 kulörer har i många år ställt ut i skolan till allhelgonahelgen. I år lär bli sista gången. ARKIVBILD

Planerar lägenheter i Esarps gamla skola

STAFFANSTORP Fyra hyreslägenheter kan byggas i bottenvåningen i Esarps gamla skola.
Det får till följd att bygdelaget sägs upp från lokalerna i och med årsskiftet och konstnärsgruppen 5 kulörer gör sin sista utställning här i allhelgonahelgen.

– Vi har ställt ut här varje år i sju år, alltid till allhelgonahelgen, och det känns tråkigt att skolans bottenvåning ska bli bostäder, säger Hans-Åke Åkesson i konstnärsgruppen 5 kulörer.
– Nu åker vi ut! Kommande utställning under allhelgonahelgen blir den sista i de här fina lokalerna.
Han är bekymrad för att kulturen nästan alltid får stryka på foten.
– Vi kan väl kanske hitta en ny utställningslokal, även om det blir svårt, men samtidigt finns ju skolmuseéet och Theodor Jönssons ateljé och alla hans tavlor kvar här på ovanvåningen och hur ska det fungera i en framtid, undrar Hans-Åke Åkesson.

Han pekar på att i och med biblioteksflytten till rådhuset får biblioteket mindre lokaler och förändringar i huset där konsthallen finns kvar kommer också att påverka framtida utställningsmöjligheter.
Esarps bygdelag som sedan länge hyr lokaler i Esarps gamla skola har blivit uppsagda från dessa från och med årsskiftet.
Bygdelaget är mycket aktivt och firar i år 25 år. I skolan brukar man anordna möten, fester och pubkvällar.

För en tid sedan kallades företrädare för bygdelaget till möte med Staffanstorps Centrum, kommunens helägda aktiebolag som äger och förvaltar allmännyttiga fastigheter.
Beskedet då var att bygdelaget blir uppsagda från lokalen i Esarps skola från och med 31 december.
Bygdelaget ska se sig om efter andra lokaler och tänker fortsätta hålla ihop verksamheten trots att de inte kan vara kvar i skolan.
Det Staffanstorp Centrum planerar för är att bygga om bottenvåningen i skolan till fyra hyreslägenheter. Planerna är ännu i ett tidigt skede, inget är klart och ägarna ville först göra klart med nuvarande hyresgäster innan planeringen för bostäder går vidare.
Att det finns intresse för hyreslägenheter i Esarp trots att det ligger avsides tror ägarna på.

På skolans ovanvåning finns Kulturforum Esarp med skolmuseum och konstnären Theodor Jönsson välbevarade bostad och ateljé och flera av hans målningar.
Här hålls med jämna mellanrum öppet för allmänheten.
Enligt uppgift är tanken är att den verksamheten ska finnas kvar.

Dagens fråga

Vi har hört tre fjärdedelar av bidragen – håller årets startfält i Mellon måttet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev