Kultur

Medborgarbandet höjer rösterna 2018

Här är gänget på och bakom scen i kabarén Vinnaren tar allt, som får urpremiär i Malmö till våren. Foto: Yvonne Erlandsson
Artikel Kultur och Nöje Kristin Amparo, Thomas Öberg och Moto Boy är några av de nya namn som tillkommit till Nina Perssons och Gudrun Hauksdottirs spirande kabaré Vinnaren tar allt som görs i samarbete mellan Medborgarbandet och Malmö Stadsteater. När biljetterna släpps den 21 oktober sitter Nina och Thomas själv i kassan - men premiär blir det först den 9 mars 2018.

Urpremiär blir det först den 9 mars 2018 för kabarén som var det första projekt teaterchefen Kitte Wagner drog igång när hon tillträdde sin tjänst. Att hon ser det som ett viktigt inslag i säsongsprogrammet tryckte hon på under torsdagens pressvisning. Vinnaren tar allt ska underhålla, men också -inte minst inför valet nästa år - belysa det som händer i samhället.

Projektet föddes när Nina Persson, känd från The Cardigans och A Camp, flyttade hem till Malmö från New York. Där hade hon varit aktiv i The Citizens Band.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

SVT laddar inför Palmemordsbeskedet

André Pops och Lars Olof Lampers i studion för 'Veckans brott extra: Palmemordet'. Pressbild.
André Pops och Lars Olof Lampers i studion för "Veckans brott extra: Palmemordet". Pressbild.
Fotograf: Janne Danielsson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Inför onsdagens presskonferens med chefsåklagare Krister Petersson laddar SVT med olika program och satsningar. I "34 år med Palmemordet", som publiceras måndag den 8 juni och tisdag den 9 juni, går krimjournalisten Lars Olov Lampers och programledaren André Pops igenom historien och pratar om turerna under de 34 år som gått sedan mordet på Olof Palme.

"Veckans brott extra: Palmemordet", med samma programledarduo, direktsänds onsdagen den 10 juni och bjuder bland annat på experter som kan analysera beskedet.

"Och så ska vi prata om hur mordet förändrade Sverige och vad som händer nu när Palmeutredningens sista kapitel ser ut att skrivas", säger André Pops i ett pressmeddelande.

Presskonferensen om Palmemordet sänds i SVT2 och på SVT Play onsdagen den 10 juni klockan 9.30.

Utrikes

Twitter agerar mot Trump – igen

USA:s president Donald Trump i Washington DC.
USA:s president Donald Trump i Washington DC.
Fotograf: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Twitter har tagit bort en video om den dödade George Floyd som USA:s president Donald Trumps omvalskampanj lagt ut på plattformen. Sociala medieplattformen hänvisar till upphovsrättsliga klagomål.

Den knappt fyra minuter långa videon innehöll bilder och filmer av protester och våldsamheter som bröt ut efter att den svarte 46-åringen Floyd dödades vid ett brutalt polisingripande i förra veckan, skriver nyhetsbyrån Reuters. Den har titeln "Läkande, inte hat" och publicerades den 3 juni.

I videon hörs Trump säga att han förstår den smärta människor känner och att George Floyds död är en allvarlig tragedi som aldrig borde ha inträffat. Men, säger Trump, det som sker på gatorna (de våldsamma protesterna) har inget att göra med rättvisa. Det är "radikala vänstergrupper som terroriserar".

Hotat med militär

De senaste dagarna har Trump upprepade gånger krävt att landets städer och delstater ska sätta in tuffa polisåtgärder för att stävja oroligheterna och han har hotat med att kalla in militären.

I förra veckan flaggades Trump två gånger av Twitter. Ett inlägg som handlade om just protesterna i Minneapolis, där Floyd dödades, markerades som förhärligande av våld. Dessförinnan flaggade Twitter två av presidentens inlägg med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta om poströstning. Detta sedan Trump skrivit att "det finns ingen chans (noll) att poströster kommer att bli något annat än grovt fusk".

Slog tillbaka

En arg Trump har anklagat Twitter för politisk aktivism. I förra veckan undertecknade han en presidentorder som syftar till att ta ifrån it-jättar som Twitter, Google och Facebook vissa skydd mot rättsliga åtgärder som de åtnjuter.

Kampanjvideon om George Floyd ligger fortfarande uppe på Youtube, Facebook och Instagram , skriver tidningen Variety. Presidentvalet äger rum den 3 november.

Tina Magnergård Bjers/TT

Inrikes

Fler vapenbrott ska bestraffas hårdare

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Fler vapenbrott ska betraktas som grova och leda till längre fängelsestraff.
Lagförslaget är ett steg i kampen mot gängvåld.

– Tanken är att de här åtgärderna ska träffa de kriminella nätverken särskilt hårt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Enligt förslaget i lagrådsremissen ska vapenbrott där vapen påträffas i kriminella miljöer betraktas som grova. Det ska även gälla illegalt innehav av explosiva varor.

Med kriminell miljö menas en plats där vapnet kan komma till brottslig användning.

Straffet för grovt vapenbrott är lägst två och högst fem års fängelse. Vapenbrott av normalgraden ger högst tre års fängelse.

Regeringen föreslår också att vapenbrott med enhandsvapen ska bestraffas som grovt, om vapnet är kraftfullt eller har särskilt farlig konstruktion eller utformning.

Maxstraff höjs

I dag ska illegalt innehav av ett stort antal vapen eller explosiva ämnen betraktas som synnerligen grovt brott och ge högst sex års fängelse. Regeringen föreslår nu att maxstraffet höjs till sju år och en utvidgning av vad som ska räknas som synnerligen grovt brott.

Damberg bedömer, likt till exempel Kriminalvården, att lagförslagen kommer att leda till längre fängelsestraff för fler vapenbrott.

Straffen för grova vapenbrott skärptes även 2017 och 2018, vilket lett till längre fängelsestraff och betydligt fler häktade.

M: "Mellanmjölk"

Regeringen föreslår också att smuggling av vapen och explosiva varor ska vara ett särskilt brott i smugglingslagen. Straffen ska motsvara de för vapenbrott, vilket innebär straffskärpningar jämfört med vanliga smugglingsbrott. Lagskärpningen innebär ökade utredningsmöjligheter för tullen och att häktning blir obligatoriskt om vapensmugglingen betraktas som grov.

Riksdagen har efterlyst förslagen och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att det är bra att de nu kommer. Han anser dock att brottsutvecklingen hunnit förvärrats på senare tid och bedömer effekterna av förslagen som "mellanmjölk".

Forssell uppmanar regeringen att tänka i nya banor för att komma åt gängbrottsligheten. Han vill till exempel att personer som ertappas med explosiva varor på allmän plats alltid ska dömas till minst fyra års fängelse.

Ekonomi

SAS öppnar upp resor till medelhavet

SAS flyger till Medelhavet igen. Arkivbild.
SAS flyger till Medelhavet igen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS startar igång flera av sina linjer i juni, både inrikes och utrikes – trots UD:s avrådan.
– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Efter gårdagens besked om att det är fritt fram att resa inom Sverige från och med 13 juni öppnar SAS upp för inrikesflyget. Redan den 18 juni kan resenärer bland annat flyga till Visby. Men Gotland är långt ifrån ensam om att ta emot passagerare från det svenska fastlandet.

– Vi ser att Östersund och Visby är två av de rutter där det funnits en efterfrågan. Vi kommer utvärdera efterfrågan framöver och agera efter det, säger Freja Annamatz till TT.

I slutet av juni börjar bolaget även trafikera flera linjer till medelhavsdestinationer – trots UD:s avrådan.

Bland destinationerna som kommer trafikeras finns Palma i Spanien, Nice i Frankrike, samt Aten och Thessaloniki i Grekland.

Redan i morgon, lördag, går det att flyga från Arlanda till Aten.

– Vi ser att det finns en efterfrågan på resor till ett antal medelhavsdestinationer, Man har familj eller dubbla boenden och därför finner ett behov av att kunna resa till Spanien, Frankrike och Grekland.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, fortsätter hon.

Trafiknivån kommer fortsatt vara mycket låg jämfört med en vanlig sommar och respektive destination kommer att trafikeras en gång i veckan.

Permitteringarna fortgår, men i takt med att fler flyg går kommer fler att jobba mer, enligt Annamatz.

– Vi går från att ha så gott som alla planen parkerade, till att snart ha 30 maskiner i luften.

Prisbilden är ännu oviss, enligt Annamatz.

– Det är kundernas betalningsvilja som avgör prisbilden. Konkurrensen på flygmarknaden är fortsatt väldigt tuff men vi har ingen prognos på prisbilden.

Åsa Johansson/TT

Malmö

Sex anhållna för narkotikabrott

Malmö
Malmö Sex personer sitter anhållna efter ett ingripande mot misstänkt narkotikalangning på Manetgatan i går kväll. Tipset till polisen kom från en förbipasserande som fattade misstankar.

Det var vid 21-tiden som ett vittne ringde in till polisen och berättade att hen hade sett vad som tolkades som öppen handel med narkotika på Manetgatan.

Ungefär en kvart senare anlände en polispatrull till platsen. Polisen kunde då kontrollera och gripa de sex misstänkta personerna.

I en buske i personernas direkta närhet hittade polisen narkotika i form av marijuana. Enligt polisen rör det sig om en större mängd, men de anhållna personerna är inte misstänkta för grovt narkotikabrott.

Hittade förpackningsmaterial

Normalgraden för narkotikabrott innebär att de nu anhållna personerna riskerar fängelsestraff mellan sex månader och tre år.

Det finns ingen exakt gräns för vad som ska klassas som grovt narkotikabrott. Vid bedömningen tar man hänsyn bland annat till vinstsyfte, omfattning eller om brottet varit ovanligt farligt eller hänsynslöst.

Vid tillslaget fann polisen även material som man misstänker var avsett för att portionsförpacka narkotikan vid vidareförsäljning.

Fyra av de anhållna är under 18 år, det rör sig om tre 16-åringar och en 17-åring. De övriga två anhållna är i 20-årsåldern.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

L föreslår 100 miljoner till äldreomsorgen

Liberalerna vill ha mer fast anställd personal i äldreomsorgen och personal med bättre språkkunskaper. Här partiledare Nyamko Sabuni och Barbro Westerholm.
Liberalerna vill ha mer fast anställd personal i äldreomsorgen och personal med bättre språkkunskaper. Här partiledare Nyamko Sabuni och Barbro Westerholm.
Fotograf: Henrik Montgomery / TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna vill avsätta 100 miljoner kronor för forskning om stärkt kvalité i äldreomsorgen.
Partiet föreslår också att varje person bör få ett eget hemtjänstteam och att personalen bör vara fast anställd.
Dessutom bör ett språkkrav införas för personalen.

Liberalerna efterlyser också en nationell strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Fler fast anställda undersköterskor och sjuksköterskor bör också införas.

– Många av våra äldre träffar alldeles för många, ibland upp till 16 olika personer under en tvåveckorsperiod, så kan vi inte ha det, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en pressträff.

Liberalerna vill därför införa egna hemtjänstteam som baseras på individuell bedömning. Målet ska vara att halvera antalet personer som kommer hem till omsorgstagare till i snitt åtta personer.

Nationell strategi

Arbetsvillkoren och anställningsformerna måste förbättras inom äldrevården, enligt Liberalerna.

– Det är alldeles nödvändigt att dra upp en nationell strategi för äldrevården. De som ska arbeta i detta krävande yrke måste ha en fast anställning, det går inte med timanställda och korta anställningar, säger Barbro Westerholm (L).

I dag får kommunerna inte anställa läkare. Det vill Liberalerna ändra på. Äldrevården måste kunna anställa läkare, och varje kommun ska ha en chefsläkare.

För att öka kunskapen och forskningen om äldreomsorgen vill Liberalerna satsa 100 miljoner kronor till studier om hur kvaliteten ska stärkas. Partiet vill också att forskningsresultaten omsätts i praktiken. Därför föreslår man inrättandet av ett kunskapscentrum för äldreomsorgen.

Hur mycket det skulle kosta att genomföra övriga förslag, till exempel hemtjänstteam och fler fasta anställningar, har partiet ingen prislapp på.

– Men det klart att det kan kosta en slant, säger Barbro Westerholm.

Långsiktig trygghet

Vid sidan av krav på bättre utbildad personal inom äldreomsorgen, anser Liberalerna även att kravet på att kunna svenska måste skärpas för den outbildade personalen.

– Det är många som i dag är anställda i dåliga anställningar. De måste få chans till både utbildning och språkutveckling, för vi behöver de människorna, säger Nyamko Sabuni.

– Jag vill inte koppla detta till att några har dött i äldreomsorgen, det här handlar om långsiktig trygghet, säger hon.

Liberalerna anser att Socialstyrelsen måste tydliggöra i föreskrifterna att personal inom äldreomsorgen ska ha "tillräckliga kunskaper i det svenska språket".

Utrikes

Fransk toppimmunolog: Corona under kontroll

Tuilerieträdgården i Paris. Arkivbild.
Tuilerieträdgården i Paris. Arkivbild.
Fotograf: Mehdi Chebil/TT
Utrikes
Utrikes

Coronapandemin är nu under kontroll i Frankrike, enligt det expertråd som bistår franska regeringen i kampen mot smittan. Beskedet kommer samtidigt som det hårt drabbade landet har inlett en försiktig avveckling av den nedstängning som infördes i mars.

– Vi kan rimligen säga att viruset för tillfället är under kontroll, säger rådets ordförande Jean-François Delfraissy till France Inter.

Immunologen Delfraissy säger att smittan fortfarande sprids, särskilt i vissa regioner, men att spridningen nu går långsamt.

Frankrike har registrerat nära 30 000 dödsfall i covid-19.

Inrikes

Aktivister brottsmisstänks efter skyltbyte

Greenpeace har bytt namn på finansdepartementet till klimat-, miljö- och omställningsdepartementet. Enligt organisationen är aktionen en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson till en samhällsomställning, som leder ut ur coronakrisen och fossilekonomin.
Greenpeace har bytt namn på finansdepartementet till klimat-, miljö- och omställningsdepartementet. Enligt organisationen är aktionen en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson till en samhällsomställning, som leder ut ur coronakrisen och fossilekonomin.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Åtta aktivister misstänks för skadegörelse eller brott mot skyddslagen efter en aktion som genomförts utan tillstånd vid en regeringsbyggnad i centrala Stockholm.

Skadegörelsen bestod i ett namnbyte, där det nya namnet klimat-, miljö- och omställningsdepartementet sattes upp på finansdepartementets byggnad.

Bytet gjordes av Greenpeaceaktivister som vill se en samhällsomställning, uppger organisationen i ett pressmeddelande. Enligt organisationen bör klimatet, miljön och omställning stå i centrum när finansdepartementet gör satsningar för att hantera coronapandemin.

"Genom att styra de stora stimulanspaketen till omställningsåtgärder för smarta, hållbara, framtidssäkra industrier och sektorer kan Magdalena Andersson visa ledarskap på alla de plan som de akuta kriserna kräver", säger Isadora Wronski vid Greenpeace Sverige i ett pressmeddelande.

NÄSTA ARTIKEL