PERSBORG
Natten till fredagen detonerade någon form av kraftig dynamitladdning i ett trapphus på Björneborgsgatan.
- Skånskan.se - Alla artiklar på
- Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
- Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
PERSBORG
Natten till fredagen detonerade någon form av kraftig dynamitladdning i ett trapphus på Björneborgsgatan.
Både räddningstjänst, polis och kommunens gatukontor har kommit till platsen för att inspektera förödelsen. Polisen meddelade under söndagskvällen att man har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men att orsakerna till branden fortfarande är oklara.
– Vi har budat kriminaltekniker till platsen för att göra en undersökning, säger Evelina Olsson på polisens länskommunikationscentral.
Två av anmälningarna kom in runt lunch på söndagen och den tredje under kvällen. I den första ska två träd på Poppelgatan ha förstörts, alltså inte allt för långt ifrån Vattentornet på Rosengård där nio träd vandaliserades nyligen.
– Vi har en privatperson som upptäckt detta och som hörde av sig till oss. Barken är uppsliten på träden och ärendet är rubricerat som skadegörelse, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.
Larmet om branden inkom strax efter halv ett på söndagen. Enligt SOS Alarms händelseinformation handlar det om en bil som börjat brinna på en parkering. Branden är släckt och räddningstjänsten arbetade med fyra enheter för att släcka branden.
Någon eller några vandaliserar träd i Malmö och det börjar bli en riktigt dyr affär för kommunen. Bara för dådet på Rosengård uppgår notan till 240 000 kronor, och sedan tidigare har tiotals andra träd förstörts. Polisen har i nuläget ingenting att gå på.
– Det är stora belopp, många ärenden och mycket bekymmersamt, men vi har ingen misstänkt. Varken i dagens ärende eller tidigare, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.
Det är lugnt i restaurangen. Vanligtvis är det fullsatt så här vid lunchtid, men nu håller sig gästerna borta på grund av Corona. Även om det naturligtvis är besvärligt, står inte Simon och faller med den verksamheten.
-Jag är inte bekymrad alls. I början var det restaurangen som höll osttillverkningen vid liv. Nu är det tvärtom.
Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.
Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.
Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.
Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.
Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.
Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.
För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.
Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.
Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:
– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.
– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.
– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.
– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.
– Vi ser flera möjligheter till ett bättre utnyttjande av både hamnområden och kanalerna, skriver Charlotte Bossen och Kay Wictorin, båda (C), i motioner till kommunfullmäktige.
– Det är ett stort byggnadsområde på ett väldigt bra läge. Vi är ännu tidigt i processen men med fler bostäder och verksamheter i anslutning till stationen blir det här ett nav för kommunikation och rörelse, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.
Lördagen den 29 augusti körde den aktuella bilen över Öresundsbron och anlände vid Lernacken vid halv tolv på natten. Tullpolisens gruppchef lade då märke till att en bil svängde av mot en obemannad fil och gick dit för att kontrollera fordonet.
När bilens förare, en nederländsk medborgare i 30-årsåldern, tillfrågades om han hade något att deklarera svarade han nekande. Men gruppchefen tyckte att mannen verkade nervös och beslutade sig därför för att ta ut bilen för en grundligare kontroll.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN