Jens Møller Jensen, vice polisinspektör. Foto: TT/Arkiv

Såg hittad i Kögebukten

Köpenhamn Dykare har hittat en såg i Kögebukten i sökandet efter den svenska journalisten Kim Walls kvarlevor.

Köpenhamnspolisen skriver på Twitter att det var under onsdagen som dykare fann sågen i Kögebukten nära den rutt som den mordmisstänkte Peter Madsens ubåt ska ha seglat den 11 augusti.

– Sågen undersöks nu av våra kriminaltekniker för att se om det är den såg som polisen har letat efter i samband med ubåtsfallet, säger vice polisinspektör Jens Møller Jensen i ett pressmeddelande.

Polisen fortsätter letandet efter den svenska journalisten Kim Walls armar och därför har inte polisens insatser med dykare ännu avslutats.

Köpenhamnspolisen är dock förtegen med om när och var dykningarna sker.

Det var förra helgen som dansk polis bekräftade att man funnit Kim Walls huvud och två ben vid dykningar i Kögebukten. Polisen hittade även en påse med hennes kläder.

Fynden gjordes under fredagen bara en dryg kilometer från den plats där man i slutet av augusti fann en torso som visade sig tillhöra den svenska journalisten.

Kroppsdelarna hade legat i en påse tillsammans med flera metallrör. Läkare vid Rigshospitalet identifierade därefter huvud och ben som Kim Walls.

Den danska ubåtsägaren Peter Madsen har först sagt att han släppte av Kim Wall på land och sedan ändrade han sig och påstod att den svenska journalisten dog i en olycka ombord på ubåten. Hon skulle ha fått ubåtens 70 kilo tunga tornlucka i huvudet, fallit ned och omkommit.

Peter Madsen har berättat att han sedan begravt henne till sjöss i Kögebukten. Han har hela tiden hävdat att kroppen var hel då han kastade den överbord.

Men efter de nya fynd som den danska polisen hittat har utbåtsägaren valt att inte längre prata med polisen. Det visade sig vid obduktion att det inte fanns några frakturer på huvudet.

Klockan var runt sju på torsdagskvällen den 10 augusti när den trelleborgsbördiga journalisten Kim Wall följde med dansken Peter Madsen ut i hans hemmabyggda ubåt i Öresund. Meningen var att hon skulle skriva ett reportage om den danske uppfinnaren.

Det var Kim Walls partner som  slog larm när vare sig flickvännen eller ubåten återvänt samma natt, och ett stort sökpådrag inleddes i Öresund.

Ubåten hittades dagen därpå, men i samband med att Peter Madsen räddades sjönk båten oförklarligt och – skulle det senare visa sig – avsiktligt.

Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att ha mördat eller dräpt Kim Wall.

Den danske ubåtsägaren protesterade mot att åklagaren ville att hans dator skulle undersökas, då det fanns känslig information i den. Domaren tog dock ingen notis om Madsens protester.

Madsen vägrar också att frivilligt underkasta sig en sinnesundersökning, vilket får domaren att besluta om tvångsinläggning.

Kim Wall tog sin journalistexamen vid Columbia University i USA, och har sedan dess arbetat som frilansande journalist för välrenomerade tidningar som The Guardian, New York Times, Vice och Foreign Policy.

 

 

 

Läs mer:

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev