Läs allt om ubåtsfallet

Öresund Här samlar vi alla artiklar om utredningen kring Kim Walls död och rättsfallet mot Peter Madsen som misstänks ha dödat henne.

Men först en sammanfattning av händelserna i det som kommit att kallas Ubåtsfallet eller, på andra sidan sundet, Ubådssagen.

• Den 10 augusti. Allt började en torsdag i augusti när u-båten UC-3 Nautilus lägger ut från kajen i Köpenhamn vid 19-tiden. Den svenska journalisten Kim Wall var ombord tillsammans med uppfinnaren Peter Madsen för att göra ett reportage. Exakt vad som hände ombord på u-båten är ännu inte till fullo kartlagt men när Wall inte kommit hem på kvällen slår hennes partner larm.

• Den 11 augusti. Tidigt på morgonen dagen därpå börjar sökandet och u-båten siktas vid Kögebukten. Via radio meddelar Madsen att alla ombord mår bra och att man är på väg tillbaka till Köpenhamn. Men vid 11-tiden sjunker u-båten. Madsen räddas av en privatbåt och till media säger han att han satt av Wall på Refshaleøen vid halv elva-tiden på kvällen.

• Den 12 augusti. U-båten bärgas. Samma dag häktas Peter Madsen misstänkt för ”oagtsomt manddrab”, den danska juridiska term som närmast kan jämföras med den svenska rubriceringen vållande till annans död. Han ändrar också sin berättelse till polisen om vad som hänt, även om den nya berättelsen inte ska bli känd för en bredare allmänhet på en dryg vecka: Wall har omkommit i en olycka ombord och Madsen har ”begravt” henne till havs.

• Den 14 augusti. Det står, efter polisens tekniksa undersökning, klart att u-båten sänkts avsiktligt.

• Den 21 augusti. Torson från en kvinnokropp i hittas i vattnet vid Amager.

• Den 23 augusti. Köpenhamnspolisen meddelar att man med hjälp av DNA identifierat torson som tillhörande Kim Wall.

• Den 5 september. Madsen omhäktas. Brottsrubriceringen är nu ändrad till mord. Det beslutas att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Madsen själv säger att Wall omkommit när hon av en olyckshändelse fått u-båtens 70 kilo tunga lucka i huvudet.

• Den 3 oktober. Under omhäktningsförhandlingen kommer åklagaren med en rad uppseendeväckande uppgifter, bland annat att Madsen har haft filmer med kvinnomord på sin dator som polisen bedömer som äkta och att Walls torso hade ett stort antal stickså som, enligt åklagaren kunde tyda på ett sexuellt motiv.

• Den 7 oktober. Polisen går ut med att man hittat fler kroppsdelar – ett kranium och två ben som låg i en påse – samt en påse med Walls kläder och en kniv. Man gick då också ut med att kraniet inte hade några frakturer som kunde bekräfta Madsens berättelse.

• Den 11 oktober. Peter Madsen slutar att prata med polisen.

• Den 12 oktober. Dansk polis går ut med att man hittat en såg i Kögebukten, nära u-båtens rutt. Det är dock ännu inte säkerställt att det är den såg som sökts i samband med u-båtsfallet.

• Den 30 oktober meddelar polisen att Peter Madsen erkänt att han styckat journalistens kvarlevor och slängt dem överbord. Han ändrar också sin berättelse kring huir Kim Wall dött. Nu uppger Madsen att hon dött av kolmonoxidförgiftning.

• Den 21 november hittades en arm i Kögebukten. Armen var nedtyngd av metallföremål.

• Den 11 december blev den psykiatriska undersökningen av Madsen klar.

• Den 16 januari åtalas Peter Madsen för mordet på Kim Wall.

• Den 8 mars inleds rättegången.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev