Bilbränder, ett symptom på utsatta områden. Foto: Räddningstjänsten

Antalet bilbränder ökar – nu krävs åtgärder

Över en period om tio år har antalet bilbränder ökat med 50 procent. Efter Stockholm är Malmö den kommun där flest bilar brinner.
Nu kräver såväl Hyresgästföreningen som HSB och Fastighetsägarna att det ska bli lättare att forsla bort övergivna bilar.

När man ser tidningarnas rubriker är det lätt att få bilden av att antalet misstänkt anlagda bilbränder ökar. Så är också fallet.

Enligt MSB:s statistik stacks 969 bilar i brand 2005. Tio år senare hade samma siffra stigit till 1 428 – en ökning med 50 procent. Flest bilar brinner i Stockholm som följs av Malmö och Södertälje i statistiken.

Inte mycket tyder på att vågen av bilbränder skulla ha minskat sedan 2015. Förra året brann 354 bilar i Malmö. Bara någon dryg väcka in i maj månad i år var man redan uppe i 300-talet. Förklaringen till bilbränderna är svåra att helt säkerställa med tanke på att mycket få bilbrännare grips men för tidningen Hem & Hyra uppger polisen både social oro som ett ökat antal försäkringsbedrägerier som bidragande orsaker.

Nu har flera av aktörerna på bostadsmarknaden gått samman och skrivit till justitieminister Morgan Johansson (S). Bostadsorganisationen HSB, allmännyttan i Stockholm Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kräver, enligt Hem & Hyra, att övergivna och felparkerade bilar ska få forslas bort från privat mark.

– Ibland är det fråga om rena bilvrak. Det gör att området upplevs som nedgånget, illa omhändertaget och otryggt, säger Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige, till tidningen.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss