Så här såg det ut i april när Per Sköld från PS Konsult, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv Johan Andersson (S), Mims Invests vd Mårten Mårtensson samt kommunalrådet Henrik Wöhlecke (M) inspekterade fastigheten Hangaren. Nu är redan allt näsan uthyrt i de båda första etapperna, vilket är cirka hälften av Flygstadens 22 000 kvadratmeteARKIVFOTO: Lennart Andersson
På 1990-talet låg Jysk Bäddlager nära Östra vägen, vid infarten till Trehäradsvägen, i samma bygge som Ringsjö Energi. Foto: Eje Berndtsson/Arkiv
Sedan gick flytten till nybyggda lokaler på Norregatan, på den så kallade Capitoltomten, som bebyggdes 1998 (bilden). Där har butiken legat sedan dess, men snart är det alltså dags att flytta igen. Foto: Eje Berndtsson/Arkiv

Jysk och Subway till Flygstaden

ESLÖV Danska butikskedjan Jysk är klar för etablering på det kommande nya handelsområdet Flygstaden vid infarten till Eslöv.
Klart är också att smörgåskedjan Subway och asiatiska restaurangkedjan Linnea & Basilika kommer att finnas i det nya handelscentret.

Av Flygstadens första två etapper, på totalt 11 000 kvadratmeter, återstår nu endast 900 kvadratmeter att hyra ut.
– Det går snabbt och det är vi nöjda med. Det vill till att det går undan så att folk inte tappar intresset, säger Mårten Mårtensson, vd för Staffanstorpsföretaget MIMS Invest, ett fastighetsbolag som äger liknande handelscentra i Landskrona och Trelleborg.

Flygstaden omfattar cirka 22 000 kvadratmeter med stora butiker, så kallad volymhandel. Det schaktas för fullt på markstycket bredvid Eslövs flygfält – där väg 17 möter väg 113 och Ringsjövägen in mot Eslöv.
Kontrakt är tidigare skrivna för DollarStore och Stora Coop. Båda öppnar ”till lönehelgen” i augusti 2018 är det tänkt. Sen ska hela Flygstaden ska vara igång under hösten.
Mårten Mårtensson har hela tiden varit mån om att hans handelsprojekt inte ska ses som en konkurrent till Eslövs centrum.
– Vi lägger vårt fokus för Flygstaden på företag som inte finns i Eslöv tidigare. Som det ser ut nu ser det ut som att vi lyckas bra. Vi har till exempel inte en enda klädaffär där ute. Det är viktigt och det hade varit roligt om centrum fick in fler klädbutiker, säger Mårten Mårtensson.

Nu flyttar ändå Jysk från nuvarande butiken på Norregatan i centrala Eslöv till Flygstaden.
– Det hade de gjort oavsett. De har växt ur nuvarande läge sedan flera år, så det har vi inte så dåligt samvete för. Läget i centrala Eslöv är fint, men det fungerar inte rent logistiskt för volymhandel, säger Mårten Mårtensson.
Jysk är en internationell butikskedja med skandinaviska rötter som säljer allt till hemmet. Den första butiken öppnade i Danmark 1979, och idag har Jysk fler än 2.500 butiker och 21.000 medarbetare i 48 länder.

Skånskan lyckades inte få några kommentarer från Jysk om etableringen i Eslöv. Butiken här blir dock på 1 600 kvadratmeter. De flesta av kedjans butiker ligger i den storleksklassen, och får regelbundna besök av 24-meterslastbilar som ska kunna lossas. Det är svårt på Norregatan.
Coop etablerar sig också på Flygstaden med en Stora Coop-butik. Företaget har sedan länge en Coop Extra-butik vid Västerlånggatan i centrala Eslöv. Något beslut om vad som ska hända med den är inte fattat.

Även amerikanska Subway, som är världens största butikskedja och främst koncentrerar sig på olika smörgåsar, och Linnea & Basilika, som erbjuder en asiatisk buffé och har huvudkontor i Ängelholm, har tidigare funnits i centrala Eslöv.
När allt är uthyrt i de två första etapperna går MIMS Invest vidare med etapp tre, som är den största med 10 000 kvadratmeter.
– Där kan det bli så att vi tecknar kontrakt före årsskiftet. Det kan handla om sex-sju verksamheter i den tredje etappen, säger Mårten Mårtensson.

MIMS Invest har samarbete och dialog med många av Sveriges största butikskedjor. Det blir cirka 200 nya jobb till Eslöv med Flygstaden-satsningens första tre etapper.

Dagens fråga

Brukar du äta lutfisk på julafton?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev