Martin Martinez y Rique hade fullt upp under måndagen med att ta emot alla interantioenlla elever och lärare samtidigt som han skulle ta hand om sina svenska klasser. Han skötte det hela med en stor portion lugn. FOTO: Joakim Stierna
Ända från Izmir på Turkiets västkust kommer de här ungdomarna, Ulas Akag, Mehmet Gökhan Saraç och Tutku Tatlibil. De älskar vad de hittills har sett av Lund.
Läraren Marin Martinez brinner för skolans internationalisering. Han har arbetat med de frågorna i många år och är fortfarande lika aktiv. ARKIVBILD
Gymnasieskolan Vipan erbjuder praktik för elever på samtliga utbildningar. Det lär höja skolans status rejält i konkurrensen om gymnasieeleverna.

Skolfolk från fem länder möts på Vipan

LUND
Under en vecka är 14 elever och nio lärare gäster på gymnasieskolan Vipan, där de ska jobba och diskutera migrationsfrågor.
De kommer från fem länder – Lettland, Polen, Tyskland, Italien och Turkiet.

Det hela ingår i det EU-finansierade projektet Global Learning for Mind and Heart. Vipanläraren Martin Martinez y Rique är värd i Lund och drivande i Lundadelen av projektet.
– De deltagande länderna har olika teman. Förra året vid den här tiden var vi i Polen, där vi arbetade med entreprenörskap. Sveriges ämne är migration, säger han.
Under tisdagen hålls en stor konferens på Vipan på tema migration. De utländska gästerna deltar, liksom en mängd lärare från hela södra Sverige och forskare från Lunds universitet och Malmö högskola.
Eleverna i projektet åker till konferensen direkt från en övernattning i Skrylle.
– Det har tillbringat kvällen och natten där för att svetsa ihop gänget. De ska leka olika lära-känna-varandra lekar. På plats finns scouter som tar hand om dem, säger Martin Martinez y Rique.
På måndagen togs elever och lärare emot av Lunds ”borgmästare” Lennart Prytz vid en ceremoni i Rådhuset.
En Skåneresa och en tur till Köpenhamn står också på schemat under veckan.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×