Björn Sällqvist och lena Bruun Bondeson i Paldask. Pressbild

Färgrikt och fantasifullt i undervattensvärld

Scen/recension

SCEN
Pladask
Scen: Expressteatern i Malmö
Av: Ed Damron och Vidisha Malik
Musik: Hugh Chandler Regi: Ed Damron
Medverkande: Lena Bruun Bondeson, Vidisha Malik, Björn Sällqvist
Från 5 år
Skolpremiär 6 oktober 2017

Undervattensäventyret Pladask på Expressteatern i Malmö är en verklig ögonfröjd. Så väl huvudpersonernas förvandlingsbara dräkter som de fantastiskt fina fisk-, manet-, sjöstjärne- och rockakostymerna som skapats för den undervattensvärld som pojken Uno hamnar i är färgglada, välgjorda och fantasifulla in i minsta detalj.
Lägg till detta tre skådespelare med suveränt kroppsspråk för allt från slapstickhumor till omkullvälta blommor, busiga klädhängare och alla de där vattenvarelserna och man får en Expressteaterföreställning av allra bästa sort.
Den lilla teatern på Rörsjögatan i Malmö har i många år gjort teater med fokus på mim för barn i alla åldrar. Ofta kompletterat med välkomponerad musik, pricksäker känsla för humor och så mycket ord och dialog som behövs.
I Pladask finns också allt detta. Pojken Uno har en riktigt tråkig dag. Hans nästan maniskt ordentliga mamma är djupt försjunken i sin dator och i något som har med skatt att göra och vad än Uno hittar på blir det fel – klädhängaren bråkar när han ska hänga upp sydväst och paraply, blomman ramlar omkull när han ska vattna den och vattenfärgsvattnet spills ut när han ska måla.
Samtidigt får fisken han målar sitt eget liv och när mamma ilsket skickar ut honom att leka visar den vägen ner genom en vattenpöl och in i en spännande undervattensvärld där Uno försöker hitta den där skatten som mamma är så besatt av.

Björn Sällqvist gör Uno med en fin barnkänsla och får genom rörelser och miner tydligt fram vilken försiktig pojke han är och hur han anstränger sig för att göra sin mamma till lags. Vidisha Malik är lika pricksäkert hans stressade och kladdrädda mamma och Lena Bruun Bondeson gör den betydligt mer vilda kompisen Tinka med övertygande fart. Vidisha Malik och Lena Bruun Bondeson gör dessutom mängder av småroller – allt från hissdörrar och klädhängare till undervattensvärldens alla varelser och en käck dansk sjökapten.
Med precis rätt kroppsspråk och fantasifulla förändringar av sina grunddräkter hittar det rätt i varje roll.

Pladask blandar underfundigt verklighet och fantasi. Undervattensvärlden kanske finns på riktigt, eller så är det bara något som Uno och kompisen Tinka leker. Det lämnas till publiken att fundera över.
Slutet blir i alla fall lyckligt och vad en skatt egentligen är förstår både Uno och mamma till slut.
Möjligen är Pladask stundtals, trots humorn, lite långsam och publiken skruvar då och då lite på sig i bänkarna. Skruvandet försvinner dock när de får vara delaktiga och härma fiskrörelser. Och när Lena Bruun Bondesons häftiga och rockiga rockan dyker upp i undervattensvärlden är engagemanget totalt.

SCEN
Pladask
Scen: Expressteatern i Malmö
Av: Ed Damron och Vidisha Malik
Musik: Hugh Chandler Regi: Ed Damron
Medverkande: Lena Bruun Bondeson, Vidisha Malik, Björn Sällqvist
Från 5 år
Skolpremiär 6 oktober 2017