Scen/recension

Färgrikt och fantasifullt i undervattensvärld

Björn Sällqvist och lena Bruun Bondeson i Paldask. Pressbild
Artikel Scen/recension Gunilla Wedding har sett barnföreställningen Pladask på Expressteatern i Malmö.

Undervattensäventyret Pladask på Expressteatern i Malmö är en verklig ögonfröjd. Så väl huvudpersonernas förvandlingsbara dräkter som de fantastiskt fina fisk-, manet-, sjöstjärne- och rockakostymerna som skapats för den undervattensvärld som pojken Uno hamnar i är färgglada, välgjorda och fantasifulla in i minsta detalj.

Lägg till detta tre skådespelare med suveränt kroppsspråk för allt från slapstickhumor till omkullvälta blommor, busiga klädhängare och alla de där vattenvarelserna och man får en Expressteaterföreställning av allra bästa sort.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lägre deltagande i kyrkovalet

Något färre röstade i årets kyrkoval jämfört med förra gången 2017. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Med cirka 90 procent av valdistriktens röster räknade i kyrkovalet ser Socialdemokraternas nomineringsgrupp ut att få flest röster – 27,4 procent vilket ger 70 mandat. Det är en nedgång sedan förra valet 2017 då man fick 30,3 procent och 76 mandat.

Efter S kommer nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) med 19,7 procent (48 mandat). Posk fick i förra valet17,1 procent (43 mandat).

Valdeltagandet ser ut att vara något lägre i år – 17,3 procent jämfört med 19,1 procent 2017.

251 ledamöter ska utses till kyrkomötet. Samtidigt sker val till stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige, som styr i de 13 stiften och 1 316 församlingarna i Sverige och 31 församlingarna utomlands.

I kyrkovalet krävs det inte, till skillnad från i allmänna val, att man kommer över en viss procent för att få ett mandat. Svenska kyrkans medlemmar över 16 år kan rösta – nära fem miljoner personer.

Emma Gyllestad/TT

Utrikes

Migrantläger töms efter storbrand

Ett tillfälligt migrantläger på ön Samos eldhärjas.
Foto: Michael Svarnias/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett migrantläger på den grekiska ön Samos har evakuerats sedan en storbrand utbrutit.

Branden pågick fortfarande sent på söndagskvällen, enligt journalister på plats. Men myndigheter sade att man hade kontroll över branden.

Samtliga i lägret ska ha lämnat området.

Lägret, kallat Vathy, har omkring 300 boende som väntar på att förflyttas till ett helt nybyggt läger. Det nya lägret invigdes av migrationsminister Notis Mitarachi i helgen.

Den nybyggda anläggningen på Samos har kritiserats för att vara "stängd".

– Det nya "stängda lägret" kommer att ge värdigheten åter till de människor som söker internationellt skydd, sade Mitarachi vid invigningen

Kultur och nöje

Metalsångare går för första gången på 31 år

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jeff Becerra, sångare i dödsmetalbandet Possessed, blev förlamad i samband med en skjutning 1989. Nu har han tagit sina första steg på mer än 30 år, skriver Loudwire.

"Jag gick igen! Jag gick igen för första gången på över 30 år med hjälp av robotben", skriver sångaren på bandets officiella Instagramkonto på lördagen, och publicerar samtidigt ett videoklipp som fångar händelsen.

Becerra blev skjuten två gånger i samband med ett rån 1989, en händelse som ledde till att han blev förlamad från midjan och nedåt.

Debutalbumet "Seven churches" från 1985 anses av många vara det första dödsmetalalbumet som släppts, skriver sajten. Pionjärbandet var en del av Bay Area thrash-scenen under 1980-talet, med band som Metallica, Exodus och Slayer.

Utrikes

Massevakuering efter vulkanutbrott på La Palma

Ett vulkanutbrott pågår på kanarieön La Palma vid området Cumbre Vieja.
Foto: Desiree Martin/AFP/TT
Utrikes
Utrikes En kraftig pelare av rök och aska steg mot himlen under söndagen då en vulkan spydde ur sig lava på kanarieön La Palma. På kvällen färgades himlen röd.
Upp emot 10 000 invånare måste lämna området.

"Utbrottet startade i Cabeza de Vaca-området i kommunen El Paso", skriver det kanariska styret på Twitter och tillägger att evakuering inletts i området närmast vulkanen.

Redan på söndagsförmiddagen kom varningar om ett utbrott. Ett 50-tal invånare och boskap förflyttades då från det direkta riskområdet.

Plötsligt, på söndagseftermiddagen, kom utbrottet. En rökpelare steg mot himlen, synlig lång väg.

Myndigheter hade förberett boende om att en snabb evakuering kunde krävas, och omkring 1 300 människor i området kunde lämna efter utbrottet. Evakuering av ytterligare mellan 5 000 och 10 000 invånare väntas.

Premiärminister Pedro Sánchez ställde in en resa till FN:s högkvarter i New York och meddelade att han skulle resa till La Palma.

Flera jordbävningar

Forskare har noterat en rad jordbävningar på en magnitud uppemot 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar.

– Jordbävningarna blir alltmer kraftfulla och magman trycker stadigt mot ytan, sade en talesperson för Kanarieöarnas vulkaninstitut före utbrottet.

Soldater har skickats ut till ön för att bistå i evakueringsarbetet, uppger försvarsdepartementet. Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen.

Researrangörerna Ving och Tui uppger för TT att de inte har några svenska gäster på ön, och utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar skulle vara nödställda.

Höjd varningsnivå

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotograferade lavan.

Seismologer vid Uppsala universitet har under veckan kunnat följa en ökad aktivitet på den lilla kanarieön.

– Man har varit orolig för att det skulle kunna komma utbrott, det har registrerats mellan 6 000–7 000 jordbävningar på drygt en vecka, säger Björn Lund, seismolog på geovetenskapliga institutionen.

I måndags höjde spanska myndigheter varningsnivån från grönt till gult, men därefter avtog de seismologiska rörelserna något, för att sedan dra i gång med full kraft under natten till söndagen.

– Skalven är väldigt grunda, så man har kunnat se att lavan har trängt upp genom jordskorpan och att ett utbrott var på gång, säger Lund, som beskriver risken för nya större skalv som relativt liten.

– När lavan väl börjar komma ut brukar jordbävningsaktiviteten avta. 1971 pågick vulkanutbrottet i tre dagar och var inte så allvarligt.

Jesper Karlsson/TT

Kristina Erkenborn/TT

Vulkanutbrottet började på söndagseftermiddagen.
Vulkanutbrottet började på söndagseftermiddagen.
Foto: Desiree Martin/AFP/TT
Björn Lund, seismolog vid geovetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Arkivbild.
Björn Lund, seismolog vid geovetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: La Palma

La Palma är den nordligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust.

Ön, som är en vulkanö, är 728 kvadratkilometer stor och har 86 500 invånare.

2002 förklarade Unesco ön som biosfärreservat.

Källa: NE

Kultur och nöje

Mats Paulson död: "Otroligt ödmjuk och fin"

Musiken och kompositören Mats Paulson är död. Arkivbild.
Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Musikern och kompositören Mats Paulson är död.
– Han var en otroligt fin person – det fanns så mycket kärlek i honom, säger rapartisten Linda Pira, som samarbetade med Paulson, till TT.

Musikern, visdiktaren, kompositören och konstnären Mats Paulson har gått bort vid 83 års ålder. Han avled i sin bostad i Saltsjöbaden utanför Stockholm, berättar sonen Johannes Paulson för Aftonbladet..

– Han har dött hastigt hemma. Han har varit lite dålig på sista tiden, men inget som var livshotande på något sätt, säger han.

Under sin över 60-åriga karriär skrev Mats Paulson över 500 sånger, där de mest kända visorna ur repertoaren är ”Visa vid vindens ängar”, ”Barfotavisan” och ”Baggenslåten”.

Under karriären belönades Mats Paulson även med Evert Taube-stipendiet 1991 – och utöver sitt arbete som kompositör och visdiktare var han också aktiv som konstnär.

"Otroligt ödmjuk"

Hiphopartisten Linda Pira medverkade 2015 tillsammans med Mats Paulson i TV4:s program "Lyckliga gatan" – där artister från olika generationer sammanfördes i en rad musikaliska möten – och där hon själv framförde sin tolkning av "Visa vid vindens ängar".

Den svenska rapartisten betonar att hon i sin version ville att Mats Paulsons lekfullhet skulle komma fram – och framförandet berörde också upphovsmannen djupt.

– Jag hade ju hört låten när jag var liten och på "Allsång på Skansen" – och i min tolkning ville jag visa lite var jag kommer ifrån och hur mitt liv ser ut, men ändå få in det lekfulla i visan. Och när Mats hörde den började han gråta, berättar hon för TT.

Hyllas av Rybak

Linda Pira säger att de fortsatte att hålla kontakten efter inspelningen av tv-programmet, och att de även hördes av på telefon för långa samtal.

– Jag var helt tagen av vilken otroligt fin och ödmjuk person han var – trots att han hade varit med i gamet så länge. Och jag respekterar honom enormt mycket som musiker, artist och även som konstnär, säger hon.

Även den norske artisten Alexander Rybak har under sin karriär sjungit in en version av "Visa vid vindens ängar" – och hyllar den svenske viskompositören i ett känslosamt inlägg på Instagram.

"Livet är ljuvt och kort, Mats. Jag lovar att göra det mesta av det – precis som du gjorde. Vila i frid", skriver han i inlägget.

Hellström sörjer

Ytterligare en artist som samarbetat med Mats Paulson är Håkan Hellström och de båda uppträdde tillsammans under ett antal utsålda konserter på Liseberg 2002 och på "Allsång på Skansen" 2005.

Hellström sjöng även in "Visa vid vindens ängar" till sin visskiva 2002 – och hyllar den folkkäre kompositören på Instagram. Där skriver han att han sörjer.

"Delade många fina stunder med Mats på och utanför scen", skriver han bland annat i inlägget.

Linda Pira minns Mats Paulson som en person som utöver sin ödmjukhet även utmärktes av en stark livsglädje. Något som även märks i hans musik.

– Jag älskar hur han framförde sina melodier. Det finns något lekfullt i dem – när man lyssnar på hans musik känns det nästan som att man hamnar på en åker i Småland där solen lyser, säger hon.

Rättad: I en tidigare version förekom felstavningar av Mats Paulsons namn.

Anna Grönberg/TT

Linda Pira medverkade i 'Lyckliga gatan' tillsammans med Mats Paulson. Arkivbild.
Linda Pira medverkade i "Lyckliga gatan" tillsammans med Mats Paulson. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Håkan Hellström spelade in en av Mats Paulsons låtar och de uppträdde tillsammans på 'Allsång på Skansen' 2005. Arkivbild.
Håkan Hellström spelade in en av Mats Paulsons låtar och de uppträdde tillsammans på "Allsång på Skansen" 2005. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Mats Paulson medverkade i TV4:s program 'Lyckliga gatan' 2015. Arkivbild.
Mats Paulson medverkade i TV4:s program "Lyckliga gatan" 2015. Arkivbild.
Foto: Fanni Olin Dahl/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Utrikes

Brand i tillfälligt migrantläger på Samos

Greklands migrationsminister Notis Mitarachi. Arkivbild.
Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En större brand har utbrutit på ett tillfälligt migrantläger på den grekiska ön Samos, uppger lokala tjänstemän.

Lägret, kallat Vathy, har omkring 300 boende som väntar på att förflyttas till ett helt nybyggt läger. Det nya lägret invigdes av migrationsminister Notis Mitarachi i helgen.

Den nybyggda anläggningen på Samos har kritiserats för att vara "stängd".

– Det nya "stängda lägret" kommer att ge värdigheten åter till de människor som söker internationellt skydd, sade Mitarachi vid invigningen

– Men det kommer även att garantera att nödvändigt skydd och begränsningar vad gäller de illegala migranter som ska skickas tillbaka upprätthålls, sade han.

Utrikes

Laschets sista trumfkort: Angela Merkel

Armin Laschet vid en presskonferens i onsdags.
Foto: Bernd Weisbrod/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med en vecka kvar till tyska valet ser läget dystert ut för Armin Laschet. Varken CDU-ledarens "framtidslag" eller "direktprogram" har vänt utvecklingen, och nu är goda råd dyra.
Men ett trumfkort återstår: Angela Merkel.

– Opinionsmätningar är opinionsmätningar, i slutändan är det väljarna som bestämmer, säger Laschet, mannen som skulle ta över efter Merkel.

En vecka återstår till förbundsdagsvalet, men om mätinstituten inte är helt fel ute tyder mycket på att Merkels efterträdare i stället blir socialdemokraten Olaf Scholz, eftersom hans parti med viss marginal ligger före den kristdemokratiska unionen.

Den tredje och sista tv-sända valdebatten mellan Laschet, Scholz och De grönas Annalena Baerbock innebar ingen vändning för CDU.s kanslerkandidat. Enligt opinionsmätningar direkt efter debatten ses Scholz åter som den bäste kandidaten.

Laschet må vara pressad av opinionsläget, men CDU-toppen håller humöret uppe, som det anstår en rhenländare. I tv-debatterna med Scholz och Baerbock har Laschet visserligen varit på krigsstigen, men på presskonferenser och valmöten framstår han som allt annat än tyngd.

Prioriterade politikområden

I veckan presenterade Laschet det "direktprogram" som ska genomföras om han får bilda regering, och som Kristdemokraterna hoppas ska locka tillbaka de miljontals väljare som har övergivit partiet sedan ordförandeskiftet i januari.

Planen: skattelättnader för familjer, mer kameraövervakning och hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal samt förenklade byggregler för att motverka bostadsbristen. Till största del förslag som redan finns med i valprogrammet, men paketerade på ett nytt sätt, i syfte att understryka vilka politikområden som är särskilt prioriterade för Laschet.

Public service-kanalen ARD:s kommentator sågar programmet, som beskrivs som en ren kortversion av valprogrammet, och "allt annat än den efterlängtade 'gamechangern'".

Positivt tänkande

Tv-kanalen NTV skriver i en artikel att man kan lära sig mycket om positivt tänkande av Laschet, som nu spelat ut de flesta av sina kort – utöver direktprogrammet även det "framtidsteam" av experter som CDU-ledaren presenterade för två veckor sedan för att lyfta fram partiets breda kompetens och förmåga att leda samhället på alla områden.

Ett trumfkort har han dock kvar på hand. I veckan får han sällskap av Angela Merkel på tre kampanjmöten, i Stralsund, München och Aachen. Merkel, som brukar toppa politikernas popularitetsmätningar, har hittills hållit en mycket låg profil i valrörelsen, något som väckt visst missnöje i kristdemokratiska led. Nu ska hon hjälpa Laschet att vända underläget till en valseger.

Spurtade och segrade

Inför delstatsvalet i 18-miljonersdelstaten Nordrhein-Westfalen 2017 låg den dåvarande oppositionsledaren Laschet och Kristdemokraterna tydligt efter Socialdemokraterna med den populära landsmodern Hannelore Kraft i toppen.

Men Laschet spurtade – och segrade. Något som starkt bidrog till att han vann ordförandestriden i CDU i januari i år, då han ansågs ha förmågan att vinna val.

Kan han upprepa bedriften från 2017? Svaret får vi på söndag.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Armin Laschet

Armin Laschet är ministerpresident (regeringschef) i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands folkrikaste delstat, partiledare för CDU och CDU/CSU:s gemensamma kanslerkandidat i förbundsdagsvalet.

Född 1961 i Aachen.

Tog juristexamen 1987. Utbildade sig därefter till journalist, och arbetade på frilansbasis för bland annat bayersk tv.

1994 valdes Laschet in i förbundsdagen, där han satt till 1998. Året därpå tog han i stället plats i Europaparlamentet (till 2005).

Från 2005 delstatspolitiker i NRW, både som lantdagsledamot och minister.

2012 blev Laschet ordförande för CDU:s mäktiga delstatsdistrikt NRW och en av flera viceordförande för CDU på riksplanet.

Sedan 27 juni 2017 ministerpresident i NRW.

Valdes till CDU:s ordförande den 16 januari 2021.

Källa: Land Nordrhein-Westfalen, TT

Sport

Juventus fortsatt segerlöst – Ekdal tillbaka

Milans Ante Rebic firar efter sitt kvitteringsmål mot Juventus.
Foto: Marco Alpozzi/AP/TT
Sport
Sport Den tunga säsongsstarten i Serie A fortsätter för Juventus.
Trots ledning i över 70 minuter blev det bara 1–1 i stormötet med Milan. Juventus är därmed segerlöst och har bara två inspelade poäng efter fyra matcher.

Juventus började piggt, stärkta av den klara 3–0-segern över Malmö FF i Champions League tidigare i veckan.

Redan i fjärde minuten tog "Juve" ledningen efter en blixtsnabb kontring där Alvaro Morata kom fri från mittlinjen och kunde chippa in ledningsmålet över Milanmålvakten Mike Maignan.

Men i 76:e minuten kom kvitteringen för ett Milan utan Zlatan Ibrahimovic som dras med hälsenebesvär. Ante Rebic nickade i mål via stolpen efter hörna.

Svenske landslagsanfallaren Dejan Kulusevski fick, precis som mot Malmö, börja på bänken. Han byttes in tre minuter efter kvitteringen.

Tack vare poängen gick Milan upp på samma poäng, 10, som ledande Milanorivalen Inter.

Albin Ekdal skadade sig i VM-kvalsuccén mot Spanien, tog sig hem till Genua och missade mötet med Grekland i Aten.

Här är ett positivt besked för förbundskaptenen Janne Andersson inför landslagets nästa kvalsamling, i oktober då Kosovo och Grekland väntar hemma på Friends arena:

Ekdal spelar igen.

Mittfältaren kom in för Adrien Silva med dryga 20 minuter kvar av Serie A-matchen mot Empoli. Sampdoria vann borta med 3–0 och tog sin första seger i ligan för säsongen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL