Rektor Margareta Gabrielson och biträdande rektor Hans Strömberg visade också gårdsbutiken som imponerade.
Många ville ta en selfie med minister Anna Ekström när hon hälsade på i klassrummet.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström blev imponerad av de gröna utbildningarna, inte minst av floristerna. Här är det Maja Sandberg som visar brukbuketten hon arbetar med. Foto: MARIANNE PERNBRO
Trädgårdsanläggningsutbildningen är populär berättade biträdande rektor Hans Strömberg.
Ute på fälten förbereds odlingarna och Anna Ekström förhörde sig om allt från vad som lockar lärarna hit till hur lätt det är att få jobb efter avslutad utbildning.

Gröna utbildningar fick visa upp sig

KABBARP Hvilan Utbildning fick möjlighet att visa upp sin verksamhet och tog också chansen att skicka med önskemål till regeringen när gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström gjorde en snabbvisit på skolan på onsdagen.

Att den höstskrudade skolan föll ministern i smaken var ganska uppenbart.
– Ni måste vara stolta, sade hon redan i entrén till gårdsbutiken där höstens skörd trängdes med pumpor, blommor och grönt.

Länge dröjde hon sig också kvar inne hos andraårselever på floristutbildningen som skapade fantasifulla brudbuketter.
– Så fint detta är! Jag blir sugen på att börja studera här själv, sade Anna Ekström innan den guidade turen gick vidare till trädgårdsanläggarna och ut på fälten.

Innan rundturen gav rektor Margareta Gabrielson och biträdande rektor Hans Strömberg en kort introduktion till skolans många utbildningar.
– Vår styrka är att vi är branschägda. Det blir en naturlig koppling mellan skolan, eleven och branschen och steget till arbete är aldrig långt, säger Margareta Gabrielson.
Styrkan är också skolans bredd. Här finns allt från gymnasieutbildningar till komvux, yrkesutbildningar, arbetsmarknadsutbildning och sfi med mera.
– Vi är exempelvis Nordens enda skola som erbjuder arboristutbildning i dag. Kunskap om träd som är mycket eftertraktad, säger Hans Strömberg.
Skolan är ofta aktiv externt, deltar gärna i tävlingar.
Vid ministerbesöket passade skolledningen på att skicka med minister Anna Ekström lite önskemål och frågor till regeringen. Och Anna Ekström lyssnade:
– Jag är mycket intresserad av regelverk. Just den här typen av branschskola eller andra mindre skolor som inte ägs av stora koncerner, kan komma i kläm.

Hvilan Utbildning är en branschägd skola där all vinst går tillbaka till skolan. Skolan ägs av GRO-Gröna näringens riksorganisation som är en ideell förening under LRF Trädgård.
– Det är viktigt att tänka på att om vi har goda intäkter kan vi utveckla och påverka mängden studerande som branschen är i behov av. Hur ser regeringen att branschskola ska fungera och vilka signaler i försöksverksamheten vill man se för att det ska arbetas vidare med? undrar Margareta Gabrielson.
Utveckling av gymnasiet är ett av regeringens förslag. Yrkesprogrammen behöver moderniseras för att vara attraktiva för eleverna.
– Vi gör mycket för att möta detta men elever på högstadiet och deras föräldrar måste också förstå fullt ut att det är modernt att studera ett yrkesprogram – där behöver mer göras, menar Margareta Gabrielson.
– När det gäller elever som exempelvis har stora behov av extra svenska eller stöd av elevhälsan kan också regeringens förslag att utveckla gymnasiet göra skillnad.

Dagens fråga

ID-bedrägerierna ökar - är du orolig för att drabbas?

Loading ... Loading ...

Webbkryss