Rolf Åström på Rosengården YH i Skurup
Olena Cherniy pratar redan bra svenska och är ekonom, hon behöver bara skaffa sig lite facksvenska för ekonomer. Foto: Catharina Nilsson
Anas Kbatilo är född i Syrien, utbildad i New York och jobbade i Dubai när han tvingades ut ur landet.
Miro Nizic, Rolf Åström, Kristina Lantto och Sara Belin, på Rosengården YH i Skurup.
Rolf Åström på Rosengården YH, Yrkeshögskola, i Skurup

Nyanlända ekonomer deltar i pilotprojekt

Skurup Tio vuxna sitter i skolbänken på Rosengård YH i Skurup. De är redovisningsekonomer från ett annat land, som nu ska lägga sista handen vid sin kompetens för att tjäna den svenska jobbmarknaden.
– Går det här bra är fler utbildningsaktörer intresserade, konstaterar rektor Miro Nizic.

På första raden sitter Olena Cherniy från Ukraina. Hon kom till Sverige för ett år sedan när hon gifte sig med en svensk man. Hon pratar svenska utan hinder men är ändå glad att hon fått den här platsen på YH, Yrkeshögskolan.

Trots att hon har en examen som redovisningsekonom med internationell standard har hon inte lyckats få jobb.
– Jag tänker att jag behöver lokala kunskaper, framför allt fackspråk, säger hon.
Och det är det den här kursen handlar om. Alla deltagare är färdigutbildade ekonomer, de flesta på högskolenivå. Nu ska de översätta och hantera sina kunskaper på svenska språket.

Med i klassrummet finns Kristina Lantto, som jobbar med yrkessvenska. Hon ska stötta eleverna ur en språkmässig aspekt, ur ett individuellt perspektiv.
– Om vi lyckas hänger på om vi kan samarbeta, säger Sara Belin, som är pedagogisk ledare på Merit AB, det företag som jobbar med yrkessvenska. Det hon menar är att Rosengårdens och Merits personal måste hitta en metod för att få elevernas att blomstra och uttrycka sin kunskap på svenska.
Pilotprojektet att få ut utländska redovisningsekonomer på arbetsmarknaden drivs i samarbete mellan AF, arbetsförmedlingen, Rosengård YH och Merit AB.

Rosengård YH skulle kunna ha legat i Rosengård som namnet antyder, men varför inte lägga det i Skurup där det får större uppmärksamhet resonerade Miro Nizic som kommer från Rosengård men numer bor i Skurup.
– Man lägger namnet på minnet, alla gör associationer till det, konstaterar han.
Han är redovisningsekonom och rektor för skolan som bildades för tre år sedan. Företaget har hjälpt människor växla spår mitt i livet, utbildat sjuksköterskor till ekonomer och gett egenföretagare kunskaper att driva sin firma. De har tillgodosett några arbetsgivare i Skurup med nyutbildade tjänstemän och det finns fortfarande ett behov på marknaden i hela landet. Nu utökar de med språkinriktning för invandrare i pilotprojektet.
– Om det går bra i utvärderingen fortsätter vi i höst med en till kurs, säger han.

Längst bak i klassrummet sitter Anas Kbatilo. Han tvingades ut ur Dubai där han jobbade och valde att fly till Sverige istället för att åka till Syrien igen.
– Då hade jag varit tvungen att välja vilken armé jag skulle ha deltagit i, konstaterar han.
Han valde flykten och klev på ”dödsbåten” till Grekland istället. Efter tre försök kom han över och tänker nu bara framåt.
– Jag var snabbast på SFI:n i Lund, säger han stolt men tillägger att arbetsgivarna säger att han måste lära sig mer svenska.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×