Anhörigkonsulent Karin Skogmark pratar med fyra av de anhöriga som fanns på plats för att berätta sin historia: Karstin Svensson, Ann-Marie Lindvall, Elisabeth Lagerholm och Gunilla Ericsson. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Anne-Marie Lindvall, Elisabeth Lagerholm och Gunilla Ericsson hade mycket att prata om som anhöriga.
Maria Lundkvist och Marie Greydanus från Stödcentrum och Raija Lanzing från Maria Malmö pratade om stöd för anhöriga till unga med drogproblem.

Anhörigas situation lyfts fram

MALMÖ För första gången i Malmö anordnas en hel Anhörigvecka med föreläsningar och information om det stöd som finns för anhöriga.
Skånskan har träffat några av de anhöriga som deltar i veckan.

– Att träffa andra i samma situation är ovärderligt för oss som har en anhörig som är drabbad av demens, säger Gunilla Ericson, som är anhörig till sin man, som bor kvar hemma.

I samma grupp som Gunilla finns Ann-Marie Lindvall, vars man har flyttat till ett vårdboende. Hon pratar om olika processer som man genomgår som anhörig.
– Det kan exempelvis vara att släppa taget när ens anhöriga måste flytta hemifrån. Sen sorgen förstår bara de andra i gruppen. Numera träffas vi också utan ledare och stöttar vandra, berättar Ann-Marie Lindvall.
Kerstin Svensson, som är med i samma grupp och har fått hjälp via Minneskliniken, pratar också om hur positivt det är att man kan hjälpa varandra med olika praktiska saker, som hur man söker avlastning.
– Då är också anhörigveckan ett bra sätt att sprida information om det stöd som finns för oss anhöriga. Alla har olika behov av hjälp, menar Elisabeth Lagerholm, som bor i Hässleholm och har sin man på ett vårdboende.

Karin Skogmark är en av sex anhörigkonsulenterna som finns i Malmö och håller i samtal och anhöriggrupper och lotsar anhöriga vidare till den hjälp som finns i Malmö.
– Att vara anhörig till en person med demens, missbruk, fysiskt handikapp eller psykisk ohälsa är ofta en tuff roll att gå in i. Många upplever att de blir projektledare och måste koordinera alla insatser.
– Då är det viktigt att den anhöriga, som kan vara en sambo, föräldrar, vuxna barn eller en god vän, blir bekräftad får olika former av avlastning och kan träffa andra i samma situation, menar Karin Skogmark.
Hon berättar också att anhörigkonsulenterna flera gånger haft utbildning för olika yrkesgrupper inom socialtjänsten för att informera om hur man bemöter och stöttar anhöriga.
Anhörigveckan är ett initiativ av Malmö anhörigförening, Maf, och hålls i samarbete med Malmö stad. Dessutom informerades det om en rad olika stödformer och föreningar som stöttar anhöriga.

– Vi vill synliggöra anhöriga och deras närståendes olika behov. Anhörigstödet är formulerat i socialtjänstlagen men det innebär inte med automatik att de anhöriga får praktiskt stöd, ekonomisk ersättning och hjälp till återhämtning, säger Eva Wiman, verksamhetsansvarig på Maf.
Under veckan blir det bland annat att bli föreläsningar med olika anhöriga, Afasiföreningen, Silviasystrarna, Demensförbundet, Riksförbundet för utvecklingsstörda och Malmö anhörigförening.
Det blir också prova på fysiska aktiviteter på Limhamns Folkets hus på torsdag, olika arrangemang på Stadsbiblioteket och andra bibliotek på nationella anhörigdagen på lördag.
Samma dag visar en museipedagog på Malmö museer utställningen ”Tidernas stad” och berättar hur man kan introducera den för en anhörig med ett funktionshandikapp.
Hela programmet finns på: www.mafmalmo.se

Dagens fråga

Brukar du jobba på helgerna?

Loading ... Loading ...