Rasmus Troedsson som hovmästaren Bellan Roos.
Familjen Löwander (Dotterna Nina (Hedda Stiernstedt), sönerna Peter (Adam Lundgren) och Gustav (Mattias Nordkvist) samt mamma Helga (Suzanne Reuter) samlade tillsammans med köksmästaren Stickan (Peter Dalle). Foto: Johan Paulin /SVT
– För mig är Filmmuseet i Kristianstad en nationell angelägenhet. Med Sveriges första spelfilmsateljé, en liten biograf, en utställning i själva Kosmoramahuset och en basutställning i Regionmuseet som sträcker sig fram till 2000-talet. Det är helt underbart ambitiöst. Tänk att få vara med och lyfta detta, säger Rasmus Troedsson, ny chef för Filmmuseet. Foto: Gunilla Wedding/arkiv

Skåning som hovmästare i SVT:s stora familjekrönika

Den 2 oktober är det premiär för SVT:s stora dramasatsning, familjekrönika Vår tid är nu. I denna serie i tjugo delar om restaurangfamiljen Löwander och människorna runt dem har bland andra Suzanne Reuter, Peter Dalle och Adam Lundgren stora roller. Och så skånska journalisten och filmskådespelaren Rasmus Troedsson som spelar hovmästaren Bellan Roos.
– Bellan är seriens comic relief och allt sitter i kroppsspråket, det är nästan matematik, berättar han.

Rasmus Troedsson:
Född: 1964 i Malmö. Har även bott i Degeberga Kristianstad, Lund och Stockholm.
Bor nu: I Huaröd utanför Kristianstad där han och hustrun Ulrika har byggt en gård.
Bakgrund: Journalist och skådespelare som hade sin första roll i den egna filmen Mördande intelligens 1995. Efter det har han haft biroller i bland annat filmer som Dödsklockan, Himlen är oskyldigt blå, Svinalängorna, Studio Sex, Call Girl, Gentlemen och John Hron och tv-serier som: Graven, Lasermannen, Upp till kamp, Starke man, Bron och Anno 1790. Har även arbetat som journalist, bland annat för Sveriges Radio, SVT och TV4.
Aktuell: Som hovmästaren Bellan Roos i SVT:s serie Vår tid är nu, premiär på måndag 2/10 i SVT1 20.00
Rasmus Troedsson om:
… han helst arbetar som journalist eller skådespelare: ”Jag skulle aldrig välja bort journalistiken. Skådespeleriet är roligt men miljön så självupptagen, man står med mössan i hand och är en liten kugge i ett stort maskineri. För mig är skådespeleriet en allvarsam lek medan journalistiken är allvarsamt allvar.
… om skillnad mellan biroller och huvudroller: ”Biroller är på ett sätt svårare än huvudroller för i en huvudroll har man tid på sig att etablera en karaktär. Man behöver inte vinna publikens förtroende förrän efter 15 minuter men en birollsfigur har max 15 sekunder på sig.”
… om att bo i Skåne och Huaröd: ”Jag har alltid älskat att bo i nordöstra Skåne och trivs verkligen i Huaröd. Min fru och jag lever ett naturnära liv där och det är över huvud taget en lyx att få bo i Skåne.
Vår tid är nu:
Tv-serie i 20 avsnitt med premiär måndag 2/10 i SVT1 Gjord av SVT i samarbete med bland andra SVT, Viaplay och Film i Väst.
Handling: Familjekrönika som startar på fredsdagen 1945 och följer restaurangfamiljen Löwander, som driver den anrika Djurgårdskällaren, och restaurangens personal genom decennier av framgångar och nederlag, kärleksrelationer och konflikter.
Manus: Ulf Kvensler, Malin Nevander, Johan Rosenlind och Jonas Frykberg.
Regi: Harald Hamrell, Molly Hartleb (säs. 1), Anna Zackrisson, Andrea Östlund (säs. 2).
I huvudrollerna bland andra: Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Peter Dalle, Hedda Rehnberg, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Karin Franz Körlof, Anna Bjelkerud, Göran Ragnerstam, Rasmus Troedsson, Malin Persson med flera
Producent: Susann Billberg

Lasermannen, Svinalängorna, Starke man, Gentlemen, Call Girl, Bron och många, många fler. Rasmus Troedsson, med rötter i Degeberga, Kristianstad och Lund och numera bosatt i Huaröd, finns med i biroller i de flesta av de senaste tjugo årens stora svenska filmer och tv-serier.
Skådespelarkarriären började med en roll i hans första och enda egna filmproduktion – Mördande intelligens från 1995.
– Jag var både regissör och producent och gav helt okritiskt mig själv en roll, berättar han. Så gör man inte och jag kan säga att det här var precis innan jag nyktrade till. Det var nog det enda bra jag fick ut av att dricka alkohol, att jag blev skådespelare.
– Sedan sa alla att man inte kan börja som skådespelare från ingenting när man är 32 år, fortsätter han. Eftersom jag är envis var jag tvungen att hålla mig kvar och bevisa att det visst går.

Sedan 1996 är Ramus Troedsson nykter alkoholist och troende och han har också mer än tjugo års erfarenhet av skådespelaryrket. Den senaste rollen på meritlistan, hovmästaren Bellan Roos i SVT:s stora tv-seriesatsning Vår tid är nu ser han samtidigt som sin största utmaning hittills.
– Jag har ofta gjort dramatiska roller och otäcka gubbar och en del action och den här rollen skiljer sig från allt det. Den är skriven som comic relief och det var till en början extremt ångestframkallande att göra den. Vanligtvis berättar en biroll något om en huvudroll men inte här, Bellan Roos har ett rent underhållningsvärde och nästan allt sitter i hans kroppsspråk. Det är nästan matematik.

Vår tid är nu börjar fredsdagen 1945 i Stockholm. Två ungdomar, Nina och Calle, från helt olika samhällsklasser möts i en glädjekyss bland alla jublande människor. Nina är dotter i krögarfamiljen Löwander som driver den anrika restaurangen Djurgårdskällaren och Calle är restaurangens nya kökspojke.
Vår tid är nu följer sedan kärlekshistorien och livet kring familjen Löwander och deras restaurang genom flera decennier och genom stora förändringar i både familjen och samhället.
– Det här är en serie med extremt bra skådespelare och ett väldigt välskrivet manus och jag har aldrig varit med i en sådan stor tv-satsning tidigare, säger Rasmus Troedsson. Här kan man verkligen njuta av svensk historia på ett storslaget, humoristiskt och varmt sätt och jag tror att folk kommer att älska den.

Familjen Löwanders överhuvud är mamma Helga som spelas av Suzanne Reuter. Hennes två söner spelas av Mattias Nordkvist och Adam Lundgren och kärleksparet Nina och Calle av Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson. Rollen som restaurangens köksmästare Stickan har Peter Dalle och i rollistan syn bland andra även Karin Franz Körlof och Göran Ragnerstam.
Och så Rasmus Troedsson som hovmästare Bellan Roos som förutom komiskt inslag också fungerar som en länk mellan över- och underklass.
– Det har varit så enormt roligt att vara med och jag har verkligen njutit, säger Rasmus Troedsson som från början var tveksam till att tacka ja.
– Jag får väldigt mycket rollerbjudanden och hade ingen lust just då, förklarar han. Seriens producent, Susanne Billberg, ringde mig och jag ställde upp en massa krav för att ta rollen som jag var säker på att hon skulle nobba. Men istället ringde hon tillbaka inom 30 och gick med på alla krav och två timmar senare var kontraktet i datorns inbox. Däremellan hade jag läst manuset som hade en fantastisk dialog och jag kände också direkt att jag älskade komiken och ville försöka göra den.

Hur skulle du beskriva din rollfigur?
– Han är djupt neurotisk men också ordningsam och har alltid rätt. Han har också mycket kärlek och älskar den här familjen. Sedan tror jag att han är väldigt ensam, aldrig har haft en sexuell relation och inte har någon vän utanför restaurangen. Det är väldigt rörande att gestalta någon som är en total besserwisser, som jämt tycker att det brinner någonstans och så den här totala ensamheten. Det roliga var att när Harald Hamrell och jag diskuterade Bellan så såg vi honom på samma sätt.
– Att jobba med Harald är för övrigt fantastiskt och ett privilegium. Han är Sveriges stora tv-serieregissör, han älskar berättelser och vet hur man berättar för en stor publik.

Inspelningen av Vår tid är har pågått ett och ett halvt år och nu finns två säsonger, totalt 20 avsnitt, klara. Säsong ett får premiär nu på måndag 2 oktober och säsong två får premiär hösten 2018.
Det kan också bli en tredje säsong.
– De kommer snart att fatta beslut om åtta avsnitt till och då sitter vi på kontrakt och jag har precis fått besked om att Bellan Roos kommer att vara med i så fall, avslöjar Rasmus Troedsson.
Som den flitige filmskådespelare han är har han naturligtvis också annat på gång men inget han kan prata om.
– Inget är riktigt klart än, säger han.

Har du någon riktigt drömroll då, som du längtar efter?
– Bellan Roos var nog en sådan och jag vill gärna fortsätta det komiska spåret. Det är något alldeles speciellt, lika roligt som ångestframkallande.

Rasmus Troedsson:
Född: 1964 i Malmö. Har även bott i Degeberga Kristianstad, Lund och Stockholm.
Bor nu: I Huaröd utanför Kristianstad där han och hustrun Ulrika har byggt en gård.
Bakgrund: Journalist och skådespelare som hade sin första roll i den egna filmen Mördande intelligens 1995. Efter det har han haft biroller i bland annat filmer som Dödsklockan, Himlen är oskyldigt blå, Svinalängorna, Studio Sex, Call Girl, Gentlemen och John Hron och tv-serier som: Graven, Lasermannen, Upp till kamp, Starke man, Bron och Anno 1790. Har även arbetat som journalist, bland annat för Sveriges Radio, SVT och TV4.
Aktuell: Som hovmästaren Bellan Roos i SVT:s serie Vår tid är nu, premiär på måndag 2/10 i SVT1 20.00
Rasmus Troedsson om:
… han helst arbetar som journalist eller skådespelare: ”Jag skulle aldrig välja bort journalistiken. Skådespeleriet är roligt men miljön så självupptagen, man står med mössan i hand och är en liten kugge i ett stort maskineri. För mig är skådespeleriet en allvarsam lek medan journalistiken är allvarsamt allvar.
… om skillnad mellan biroller och huvudroller: ”Biroller är på ett sätt svårare än huvudroller för i en huvudroll har man tid på sig att etablera en karaktär. Man behöver inte vinna publikens förtroende förrän efter 15 minuter men en birollsfigur har max 15 sekunder på sig.”
… om att bo i Skåne och Huaröd: ”Jag har alltid älskat att bo i nordöstra Skåne och trivs verkligen i Huaröd. Min fru och jag lever ett naturnära liv där och det är över huvud taget en lyx att få bo i Skåne.
Vår tid är nu:
Tv-serie i 20 avsnitt med premiär måndag 2/10 i SVT1 Gjord av SVT i samarbete med bland andra SVT, Viaplay och Film i Väst.
Handling: Familjekrönika som startar på fredsdagen 1945 och följer restaurangfamiljen Löwander, som driver den anrika Djurgårdskällaren, och restaurangens personal genom decennier av framgångar och nederlag, kärleksrelationer och konflikter.
Manus: Ulf Kvensler, Malin Nevander, Johan Rosenlind och Jonas Frykberg.
Regi: Harald Hamrell, Molly Hartleb (säs. 1), Anna Zackrisson, Andrea Östlund (säs. 2).
I huvudrollerna bland andra: Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Peter Dalle, Hedda Rehnberg, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Karin Franz Körlof, Anna Bjelkerud, Göran Ragnerstam, Rasmus Troedsson, Malin Persson med flera
Producent: Susann Billberg