”Husvagnslösningen” får också hård kritik.

S kritiserar kommunens beslut

Staffanstorp Socialdemokraterna anser att Moderatledningens beslut att placera nyanlända i husvagnar strider mot integrationsplanen och bostadsstrategin.
– Det är mycket som är märkligt med deras agerande, säger Torbjörn Lövendahl (S).

Den 23 september skrev Skånskan om kommunens beslut att placera nyanlända i begagnade husvagnar vid det östra industriområdet. Beslutet har fått Socialdemokraterna i Staffanstorp att reagera.
En av dem är Torbjörn Lövendahl (S), ledamot i kommunfullmäktige.
– Det strider emot fullmäktiges bostadsstrategi. Enligt den så ska tillfälliga boenden endast ordnas vid undantagsfall, det ska finnas en möjlighet till snabb integration och de nyanländas boende ska vara en integrerad del av bebyggelsen. De nyanländas boendesituation är tvärtemot den bostadsstrategin, säger Torbjörn Lövendahl.

Han anser att husvagnarna kan fungera som en tillfällig nödlösning, men påpekar att kommunen inte har en långsiktig plan för att lösa situationen.
– Det verkar som att kommunen inte har ambitionen att vilja integrera dem i samhället.
– Jag har besökt de nyanlända. De är ödmjuka men känner sig inte välkomna. Genom att placera dem där så verkar kommunen inte vilja likställa dem med andra medborgare, säger Torbjörn Lövendahl.

Även Pierre Sjöström (S), oppositionsråd, är kritisk.
– Den här placeringen är inte det bästa sättet för att integrera nya medborgare. Kommunen kan inte vara kritiska till att det tar tid att integrera nyanlända när de kommer på en sådan här lösning.
Pierre Sjöström efterlyser svar från kommunen.
– Det måste finnas en plan. Husvagnar kan inte vara kommunens permanenta lösning för våra nyanlända. Kommunen följer inte den egna bostadsstrategin. Det här bidrar bara till ytterligare stigmatisering.

De nyanlända bor i husvagnar vid det östra industriområdet, nära återvinningscentralen. Skånskan talar med tre män från Eritrea: Yosief Debretslon, Shewit Measho och Nusser. Alla tre kom hit förra torsdagen.
– Vi vill vara en del av Staffanstorp, men här ute känner vi oss bara isolerade och ensamma. Det är en dålig situation, säger Yosief Debretslon.
Han berättar att elen till husvagnen stängs av och på. Han visar att mjölken i kylskåpet har surnat.
Nusser säger att han vill studera mer och lära sig det svenska språket.
– Men i en liten husvagn där det bor två personer finns det knappt plats.
– Svenskar är vänliga, men att bo så här känns skamfyllt. Det här är inte vad vi väntade oss. säger Shewit Measho.

De är kristna och besöker kyrkan varje söndag. Även den här dagen ska de till kyrkan i Staffanstorp för att umgås och träffa folk.
Tidigare har de bland annat bott i Örkelljunga, Halmstad och Marielund. Alla tre vill ha svar från kommunen om hur länge de behöver bo i husvagnarna.

– Snart är det vinter. Vem är ansvarig om elen går? Det känns som att de inte vill ha oss här, säger Yosief Debretslon.

Läs mer:

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×