Jerk Ohlsson Westin har en av de ledande rollerna i Den sjätte kontinenten. Familjeföretaget startar i liten skala vid 1900-talets mitt med att tillverka tvålar. Det växer så småningom till en stor koncern, som dumpar avfall i haven parallellt att sälja rengöringsprodukter. FOTO: Joakim Stierna
Tove Allerberg, Teater Sagohuset, är producent av satsningen i Folkparken.
Bohusläns kust är värst drabbat av plastnedskräpning i Sverige. Plasten driver i land från Atlanten.
Ett av verken som Matlinah Omiti gjort för utställningen. Det är plast från Lommabornas avfall.

Plastproblemet i rampljuset

lund Den stora valhonan var så tacksam mot dykarna som befriat henne från spökgarnen, som nästan dragit ner henne i djupet utanför USAs kust, att hon simmade fram och buffade på dem en och en.
Det är en av historierna som besökarna på Den sjätte kontinenten i Folkparken kan få höra.

Från och med lördagen fylls det slitna huset i parken av aktivitet på nytt. Teater Sagohuset och Lunds universitet presenterar Den sjätte kontinenten, som belyser den omfattande och akuta situationen i världshaven med all plast som ackumuleras.
– Men det ska inte vara för tungt för barn och elever att komma hit. Den sjätte kontinenten ska inspirera, att vi kan göra något åt problematiken, säger Tove Allerberg, producent från Teater Sagohuset.

Förutom två teaterpjäser, en som vänder sig till yngre barn, 7-10 år, och en annan för niondeklassare och uppåt, bjuds det på en utställning om nedskräpningen av plast i världshaven samt konstnärliga installationer på samma tema av Matlinah Omiti.
Den förstnämnda föreställningen heter Fimbulvinter. Handlingen tar avstamp i den nordiska mytologin.

Midgårdsormen, som har haft till uppgift att hålla rent i haven, klarar inte längre sin uppgift. Han tvingas att ta hjälp av sina vänner på land.
Fimbulvinter har premiär på söndag klockan 14. Utställningen öppnar 12.30.
Den sjätte kontinenten, i regi av Ida Wallfelt, är en översättning av en fransk pjäs från 2012. Den har Sverigepremiär klockan 19 på lördagseftermiddagen. Portarna i Folkparken, för alla som först vill se utställningen, öppnas klockan 17.30.

Tove Allerberg beskriver den som en satir över den förpackningskultur som vi lever i.
Även VA Syd, Sysav, Lunds renhållningsverk med flera deltar i Den sjätte kontinenten och bidrar med utställningsmaterial.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du se matchen Chelsea-MFF?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev