Recension/litteratur

Varsam hand och smittande entusiasm i Anders de la Mottes nya.

Anders de la Motte. Foto: Anders Hansson
Artikel Recension/litteratur Gunilla Wedding har läs Anders de la Mottes nya kriminalroman Höstdåd och vill bara ha mer.

I sin nya kriminalroman Höstdåd befinner sig Anders de la Motte precis som i förra årets Slutet av Sommaren på den landsbygden i nordvästra Skåne där han själv också har vuxit upp. I Slutet av sommaren var det sommar och böljande sädesfält och i Höstdåd är det tidig höst och handlingen är förlagd till området runt ett nedlagt och vattenfyllt stenbrott på en ås och till de två samhällena Nedanås och Mörkaby.

Till denna trakt kommer stockholmaren och mordutredaren Anna Vesper med dottern Agnes och hunden Milo på flykt från tunga privata händelser och med ambitionen, i alla fall från Annas sida, att reparera ett trasigt mor-dotter-förhållande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man anhållen för våldtäkt i Linköping

En man har anhållits misstänkt för våldtäkt i Linköping under natten till söndagen. Arkivbild.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 45-årsåldern är anhållen misstänkt för våldtäkt i Linköping under natten till söndagen.

På morgonen har offret, en vuxen kvinna, hörts och genomgått läkarundersökning. En bekant till den drabbade är också hörd. Våldtäkten ska ha inträffat i en offentlig lokal i staden, enligt polisen.

Den misstänkte mannen greps på ett hotell. Han var först skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Men efter förhör beslutade en åklagare att anhålla honom på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Ekonomi

SD: Kontanter ska accepteras av butiker och krogar

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt har fått krav från landsdagarna att driva att banker, affärer och krogar ska tvingas acceptera kontanter. Arkivbild
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi

Sverigedemokraterna ska verkar för att alla affärer och restauranger ska vara skyldiga att acceptera kontanter när kunder och gäster vill betala, inte bara kort eller annan överföring.

Det beslutade partiets landsdagar i Karlstad och gick därmed emot partistyrelsens linje. Partistyrelsen ansåg att ett tvång att acceptera kontanter skulle vara ett för långtgående krav och att det skulle kunna äventyra möjligheterna för verksamheter med små vinstmarginaler på landsbygd och i glesbygd att överleva

Lars Larsson/TT

Sport

Samuelsson gjorde som Öberg och vann

Sebastian Samuelsson ordnade en svensk dubbelseger när han vann herrsprinten i Östersund efter Hanna Öbergs seger i damloppet i världscuppremiären.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Sebastian Samuelsson gjorde som Hanna Öberg och vände ett distansmisslyckande till en sprintsuccé.
24-åringen vann herrloppet i Östersund och tog därmed sin andra individuella världscupseger i karriären och precis som Öberg första på knappt ett år.
– Det här är nog det bästa skidskytteloppet jag gjort, säger han till SVT.

De svenska bommarna haglade på vallen i både damernas och herrarnas lördagsdistanslopp i världscuppremiären på Östersunds skidstadion.

I söndagssprinten fick fler av de blågula åkarna skyttet att stämma rejält – i både dam- och herrloppet. Efter Hanna Öbergs bomfria seger på 7,5 kilometer stod Sebastian Samuelsson för samma insats på tio kilometer efter att också ha skjutit fullt i både liggande och stående skytte.

– Jätteskönt så klart, min första seger i sprint. Det här är nog det bästa skidskytteloppet jag gjort, säger han till SVT.

Precis som för Öberg var det Samuelssons första individuella världscupseger på knappt ett år, sedan karriärens första VC-seger i jaktstarten i Kontiolax i början av december förra året.

Bakom Samuelsson återfanns två norrmän. Vetle Sjåstad Christiansen blev tvåa, 11,8 sekunder från segern och Johannes Thingnes Bø blev trea ytterligare 0,4 sekunder där bakom.

Till skillnad från damsprinten var de svenska herrarna näst efter segraren längre ifrån pallen. Övriga svenskar var alla utanför en plats på topp 20.

David Hjorter/TT

FAKTA

Fakta: Samuelssons individuella världscupsegrar

28 november 2021: sprint, Östersund

5 december 2020: jaktstart, Kontiolax

Inrikes

Ingen gripen efter fall från balkong

En man har fallit från en balkong. Polisen misstänker att han har utsatts för ett brott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har förhört den man i 30-årsåldern som föll från en balkong i Alby i Botkyrka sydväst om Stockholm.

– Vi fortsätter att sköta ärendet som en brottsutredning, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Vad som sades i förhöret vill han inte säga.

Det var på lördagseftermiddagen som mannen föll flera våningar. Han var vid medvetande när han hittades, men inte talbar.

Vittnen såg flera personer springa från platsen och polisen misstänker att mannen utsatts för ett brott.

En förundersökning om försök till mord alternativt grov misshandel inleddes. Ingen misstänkt är gripen.

Sport

Johaugs revansch – slog Karlsson i jaktstarten

Therese Johaug.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Sport
Sport Therese Johaug tog revansch efter smällen i går.
Den norska skiddrottningen åkte in Frida Karlssons försprång och vann jaktstarten över tio kilometer fritt i Ruka.
– Jag hade en bra dag i dag. Jag är så glad att jag tog förstaplatsen, säger Johaug till TV6.

Damernas jaktstart på 10 kilometer fristil sköts upp flera gånger på grund av kylan, men till sist var det dags för Frida Karlsson och Therese Johaug att mäta sina krafter igen.

Karlsson hade ett 14 sekunder långt försprång ner till Johuag efter gårdagens succé i den individuella starten. Men det var Johaug som gick segrande ur striden.

– I går visste jag inte riktigt var jag hade formen. Men i dag fick jag svar, säger Johaug till TV6.

Karlsson var ändå nöjd när hon summerade loppet.

– Jag är glad att jag höll ihop det. Det var tungt när hon kom, men jag tycker att jag bet i bra. Jag får vara nöjd med loppet.

Therese Johaugs norska kollega Heidi Weng tog tredjeplatsen. Ebba Andersson såg länge ut att kunna utmana Weng, men tappade och landade på sjätte plats, 41 sekunder bakom Johaug.

– Jag hade inte det sista som krävdes när det skulle avgöras. Jag orkade inte hela backen ut då får man stå vid sidan av pallen, säger Andersson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Inrikes

Segervisst SD ökar tryck för återvandring

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Inrikes
Inrikes Det är segervissa sverigedemokrater som far hem från SD:s landsdagar, med valrörelse, regeringsmakt och ökat tryck på återvandring i blick.
Och partiledaren Jimmie Åkesson har fått mandat att förhandla för att maximera SD:s inflytande efter valet, i eller utanför en regering.

– Vi är inte nöjda med att få vara med och röra lite i grytorna, vi ska ha inflytande i proportion till vårt valresultat, först då är vi nöjda, beskrev Åkesson det i samband med omvalet av honom och det stora talet under landsdagarna i Karlstad.

I mandatet Åkesson fått med sig ger landsdagarna honom i stort fria händer att avgöra hur SD ska få största möjliga inflytande. Men ett krav är att han inte ska släppa fram en statsminister nästa höst utan att på förhand ha fått ett avtal om hur SD:s inflytande ska se ut. Helst ska en konkret reformagenda finnas med.

Regering eller stödparti?

Beroende på vem man frågar i partiledningen faller orden lite olika om ett krav är att partiet ska ingå i en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, vilket både M och KD säger nej till. Eller nöja sig med att vara ett tungt stödparti utan ministerposter?

– Vi försöker säga samma sak, vilket inte gör att vi tycker samma sak. Men ska vi ingå ett samarbete är det naturligt att vi ingår i en regering, säger Henrik Vinge, SD:s vice ordförande som vill undvika ultimativa krav, till TT när landsdagarna avslutas.

Vinge talar om landsdagarna som de bästa någonsin för partiet.

– Det är fantastisk stämning, folk har självförtroende, det finns sådan förväntan i luften inför vad som ska komma nästa år. Och vi har budgeten som har gått igenom i riksdagen och vi har fått Miljöpartiet att lämna regeringen, säger Vinge.

In i värmen

Han syftar på att budgetalternativet som SD tog fram tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna fick majoritet i riksdagen. Om och om igen under landsdagarna har samarbetet och utfallet lyfts fram som en enorm, oerhörd framgång för SD. Helt enkelt en biljett till den politiska värmen som inte kan återkallas, ett påtagligt bevis för att SD är med och styr.

– Om tio månader ska Socialdemokraterna ut ur Rosenbad. Och vart och ett i den brokiga skara partier som utgör regeringsunderlaget ska linka i väg med svansen mellan benen, sade Åkesson i sitt tal samtidigt som han anklagade samtliga andra partier för att ha vanskött Sverige i årtionden.

Åkesson talade om att klockan är slagen, att det är dags för maktskifte och ett nytt politiskt styre. Ett styre med företrädare som ser problemen komma och vill gör något åt dem.

Dräkt i domstol

I avslutningen I Karlstad talade SD-kvinnors ordförande Linda Lindberg om landsdagarna som helt utan interna strider. Några få beslut gick emot partistyrelsen. Ombuden drev igenom att partiet ska driva på för ämbetsmannadräkter i domstolar och hårdare straff för den som brukar våld mot polishästar och polishundar.

En av få mer livliga debatter var om konkreta siffermål för hur många tidigare asylsökande och anhöriginvandrare som borde hjälpas att återvända till länder där de "bör bo", som Jimmie Åkesson sade när han för snart fyra år sedan spådde att återvandring borde bli nästa stora migrationsfråga. Partiet lyfter fram att budgetuppgörelsen med M och KD öronmärker en miljard av biståndet till åtgärder kopplade till återvandring.

Mål för återvandring

Ungsvenskarna försökte få landsdagarna att ställa sig bakom en hårdare och tydligare linje med mål för återvandringsnetto och en särskild återvandringsmyndighet.

– Vi vill säkerställa att retoriken också efterföljs och ser gärna att partiet tar ett par kliv framåt och det kan de nog göra oaktat att motionen avslogs, säger Tobias Andersson, ordförande i ungdomsförbundet och rättspolitisk talesperson för partiet, till TT.

Nu är SD:s mål noll asylsökande och ökad återvandring. Det ska riktas in på personer som enligt partiet inte vill arbeta, lära sig svenska eller anpassa sig till normer och värderingar. De ska hjälpas hem när de kommit till något som SD talar om som en integrationspolitisk bortre gräns.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Beslut på landsdagarna

Stoppa asylinvandringen och pausa kvotflyktinginvandringen

Begränsa och skärpa kraven för anhöriginvandring

Stoppa invandringen av svårintegrerade grupper

Uppmuntra återvandring för alla invandrare i utanförskap

Skärpta villkor för medborgarskap

Stoppa arbetskraftsinvandring till yrken som kan tillgodoses av inhemsk arbetskraft

Införa arbetsplikt för bidrag

Ställa krav på invandrare att lära sig och respektera svenska normer

Förbjud heltäckande slöja i offentliga rummet

Förbjuda kusinäktenskap

Förstatliga a-kassan

Avskaffa kravet på medlemskap i en a-kassa

Höja ersättningen de första 100 dagarna

Parlamentarisk utredning om dödshjälp

Utvisa utländska kriminella och återkalla uppehållstillstånd, och där det är möjligt, medborgarskap för invandrare som begår grova brott

Kraftigt höjda straff för gängkriminella och för sexualbrott

Sänkt straffmyndighetsålder

Utvisa utländska våldtäktsmän på livstid

Kemisk kastrering för sexualbrott mot barn

Ämbetsmannadräkter ska införas inom domstolsväsendet

Våld mot polishästar och polishundar ska straffas hårdare

Alla medborgare ska erbjudas tandvård på samma villkor som annan vård.

Förhindra etablering av islamistiska friskolor

Förbjud religiös beslöjning av barn i skolan

Slopa de öronmärkta månaderna i föräldraförsäkringen

Höj hastigheten för A-traktorer

Sänk skatten på drivmedel

Stoppa sänkningarna av hastigheten på vägarna

Slopa karensavdraget för förskolepersonal

Språkkrav för personal inom hemtjänst och äldreomsorgen

Källa: Landsdagarna

Eslöv

Julen kom till Mellanskåne

Tilda Andersson, tomte för dagen på Bosjöklosters julmarknad.
Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll
Eslöv
Höör
Mellanskåne Julen kom i helgen till Mellanskåne. Skånska dagbladet besökte flera julmarknader under adventshelgen.

Ett tunt lager snö lade sig under en stund på marken. Temperaturen svajade runt nollan och under lördagen hade Bosjökloster julmarknad.

– Det är första gången som jag jobbar här, jag har precis börjat, säger Tilda Andersson, tomte för dagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Rysk trippel efter startkaoset: "Parodi"

Aleksandr Bolsjunov flankerad av Sergej Ustiugov, vänster, och Artem Maltsev, höger.
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/AP/TT
Sport
Sport Herrarnas jaktstart kantades av massavhopp och startkaos.
Och i norsk frånvaro passade Ryssland på att knipa samtliga pallplatser.
– När inte de bästa ställer upp blir det parodi, säger Calle Halfvarsson.

Herrarnas 15 kilometer jaktstart startade som planerat – trots den isande kylan i finländska Ruka.

Men det blev utan några norska åkare. Samtliga lämnade återbud på grund av väderförhållandena.

– Vi kom fram till att vi inte kan ta risken. Det hade kunnat gå bra men det är många tävlingar framöver, sade norska landslagstränaren Arild Monsen inför loppet.

Bara Ryssland

Även finländske succéåkaren Iivo Niskanen som vann gårdagens premiär på 15 kilometer klassiskt, valde att ställa in.

Då passade Ryssland på att lägga beslag på samtliga pallplatser.

Aleksandr Bolsjunov vann jaktstarten en halv sekund före Sergej Ustiugov och 0,7 sekunder före Artem Maltsev.

Svenske talangen Leo Johansson imponerade och klättrade från 22:a till 13:e plats i resultatlistan. Calle Halfvarsson blev näst bäste svensk på 24:e plats.

När Halfvarsson tagit sig i mål fick han sammanfatta den händelserika tävlingen som även innehöll en hel del kaos i startfållan.

Många av åkarna hade tagit av sig skidorna och höll på med uppvärmning när arrangörerna meddelade att det var deras tur att ge sig ut i spåret.

"Speciell tävling"

Rysslands Aleksej Tjervotkin var en av de olycksdrabbade som inte ens hunnit greppa stavarna när startskottet gick.

– Vi står där och hoppar allihop som ett gäng fån, så går starten när den inte ska gå. Det var en väldigt speciell tävling, säger Halfvarsson.

TT: Hur upplevde du kylan?

– Det gick bra för mig men det är klart jag kommer säkert få en reaktion efteråt. Jag fick det i går och blev nästan miniförkyld Jag nös nog hundra gånger på kvällen i går. Det blir som en allergisk reaktion.

Emil Forsberg/TT

Anders Hansson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL