Det kommer in mycket ljus och luft i den gamla ladugården som nu är bland annat ett stort kök och matsal. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON
Frida och Henrik Holmsten sålde lägenheten i Malmö och flyttade till Österlen där de förverkligar drömmen att bygga, köpa, renovera och sälja hus.
Den gamla bondgården har fått ett modernt lyft med bergvärme, nytt avlopp och swimmingpool. – Vi gör allt från skisser, söker bygglov, renoverar och inreder, säger Frida Holmsten. Det är vår nisch och vår styrka att gå hela vägen från ett nergånget hus till ett komplett och modernt hem. Foto: JÖRGEN JOHANSSON
Verandan på den gamla bondgården blev ett smakfullt badrum. – Här hade bara flugor och pelargoner annars trängts, säger Frida Holmsten, ingen använder sina verandor idag.
– Vi gör allt från skisser, söker bygglov, renoverar och inreder, säger Frida Holmsten. Det är vår nisch och vår styrka att gå hela vägen från ett nergånget hus till ett komplett och modernt hem.

Österlen lockar fler än stockholmare

FLYTT Vägen från Stockholm till Österlen har trampats upp genom åren, men nu är det fler vägar som leder dit.

Inspiranda

Inspiranda grundades för 15 år sedan. De har idag 25 anställda, varav de flesta är hantverkare. Företaget köper upp gamla övergivna hus eller gårdar, men även tomter, och bygger nytt och renoverar. De säljer och har egen tillverkning av fönster och dörrar.
De använder i stor utsträckning naturliga material, en stor del är ekologisk, ingen plast, ekologisk isolering.
– Allt var inte bättre förr, säger Henrik Holmsten, men när vi bygger nytt använder vi beprövade byggmaterial.
De har mellan sju och åtta projekt i luften samtidigt.

Malmöbor, Lundabor, helsingborgare och göteborgare söker sig mer och mer till Österlen, inte bara för sommaren. Så är fallet för Frida och Henrik Holmsten som bosatte sig på Österlen och flyttade dit från Malmö 2001.

– Vi vill visa att det går att ta klivet till Österlen, att de finns flera olika alternativ och att det går att flytta hit även om man jobbar, säger Henrik Holmsten.
Tillsammans med Jacob Sten driver de företaget Inspiranda vars företagsidé är att köpa upp gamla hus, renovera stilenligt och sedan sälja dem. Vi träffas en septemberdag med småspik i luften på ett av deras färdigrenoverade objekt som ligger ute till försäljning. Budgivningen är igång men köpet är än så länge inte klubbat.
Av en liten bondgård från 1910-talet med några tunnland mark, fyra kor, två kvigor, en bagge och två suggor och ett djurstall som hängde ihop med boningshuset har de skapat en lyxigt, ljust och rymligt hem. Utanför glasdörrarna ligger swimmingpoolen med några guppande höstlöv på det kyliga vattnet.
– Vi brinner för en levande landsbygd, säger Frida Holmsten, hade inte vi köpt upp gamla ödegårdar hade de säkerligen rivits.
– Fler upptäcker att det är inte så långt till Kastrup och till nationella och internationella transportleder härifrån, fyller Henrik i. Samtidigt börjar fler fundera över om det är värt att lägga 6-7 miljoner på en liten lägenhet i Stockholms innerstad när man kan få en hel gård här nere för samma pris.

Utbyggd fiber och bra internet gör också att många kan jobba hemifrån i större utsträckning och kanske inte behöver pendla till huvudkontoret varje vecka.
Inspiranda startade för 15 år sedan och har sitt säte i Stockholmsgården i Järrestad utanför Simrishamn. Inspirerade av konstrunda och matvandringar arrangerade de för första gången i sommar en husrunda.
De hade ett antal objekt som var till salu samtidigt och fick lust att göra något lustfyllt tillsammans med fastighetsbyrån i Ystad och Simrishamn. Fyra inredda hus, ett halvfärdigt, ett hus de inte ens börjat på och två tomter ingick i husrundan som startade med omkring 100 inbjudna gäster på Stockholmsgården. Dit hade även lokala matproducenter fått en inbjudan.
– Vi gjorde vår husrunda på vårt sätt och vi fick ett enormt gensvar, säger Frida Holmsten.
Sedan åkte de ut till alla visningsställena och då var visningarna öppna för alla. På varje plats fanns en representant från Inspiranda och en mäklare. Till huset som vi sitter i och pratar kom 150 nyfikna och det bjöds på förtäring och musik.
– Det var jättetrevligt, fortsätter Frida, och gav mersmak att göra något liknande nästa år.

Inspiranda

Inspiranda grundades för 15 år sedan. De har idag 25 anställda, varav de flesta är hantverkare. Företaget köper upp gamla övergivna hus eller gårdar, men även tomter, och bygger nytt och renoverar. De säljer och har egen tillverkning av fönster och dörrar.
De använder i stor utsträckning naturliga material, en stor del är ekologisk, ingen plast, ekologisk isolering.
– Allt var inte bättre förr, säger Henrik Holmsten, men när vi bygger nytt använder vi beprövade byggmaterial.
De har mellan sju och åtta projekt i luften samtidigt.

×