Saften pressas ut i en rasande fart och fyller hink efter hink. Tua Holmgren har med sig dottern. Foto: Hanna Dockson
När saften är urpressad ur äpplena är det torra skal kvar.
Äpplen som inte används blir mat till korna som uppskattas.
Musten paketeras fint och kunderna får en perfekt present.

Minimusteri startade trend i Skåne

DjuRslöv När Tua Holmgren blev trött på sina äpplen och ville göra must fanns det inget musteri som kunde hjälpa henne. Därför startade hon ett eget musteri tillsammans med en kompis.

Hon är uppvuxen utanför Stockholm där man sedan flera år har många aktiva aktörer som i privat regi driver musteri, men just i Skåne var det inte så stort i alla fall när Tua Holmgren först kläcke idén.
– Jag stod i min trädgård och skulle vilja göra någonting med mina äpplen som inte var mos eller äppelkaka. De stora musterierna tog emot min frukt, men jag skulle inte få just mina äpplen tillbaka. Det var där som idén föddes för min del.

Det krävs en del kunskap för att dra igång ett musteri, men det har tjejerna läst sig till och även inspirerats mycket av youtube. Någon marknadsföring har de egentligen aldrig gjort utan ryktet om att de finns har spridits muntligt och på sociala medier i en rasande fart i takt med att det var dags för skördetid för frukt.
– I september är det som allra mest att göra för ett musteri och vi har fått förfrågningar om även att göra must av plommon. Dock är vi lite tveksamma på hur våra maskiner kommer att kunna hantera själva kärnorna så att de inte fastnar, säger Tua Holmgren

Hon är själv mammaledig och arbetar i musteriet två dagar i veckan, övrig tid går åt att ta hand om barnen. Kollegan har ett annat arbete och ytterligare en kompis är med och hjälper till då och då.
– När vi alla är här på samma gång så flyter det på helt annorlunda. Då kan ju en välja ut äpplen och skölja dem, en annan göra saft av dem och den sista göra saften till must samt paketera den, säger Tua Holmgren.

Flera kunder kommer och hämtar ut sin must under dagen och samtliga är väldigt nöjda.
– Det blir omständigt om man ska göra det här hemma i köket.
– Det här blir ju en perfekt julklapp eller present att ge bort, säger Patrik Kristoffersson.

Dagens fråga

Har du tagit in trädgårdsmöblerna?

Loading ... Loading ...