Nyheter

MFF och Tinnerholm ruggigt överlägsna

Glädjen. Foto: Björn Lindgren / TT
Artikel Nyheter Läs Ole Törners krönika om MFF:s överlägsna seger mot Elfsborg här.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Basaksehir rasar över nattliga fyrverkerier

Okan Buruk. Arkivbild.
Okan Buruk. Arkivbild.
Foto: STR
Sport
Sport

FC Köpenhamn slog ut turkiska ligamästarna Basaksehir från Europa League. Enligt tränaren Okan Buruk spelade FCK-supportrarnas fyrverkerishow utanför hotellet under natten före match en viss roll.

– Jag vill gärna framhäva de stora fyrverkeriexplosionerna utanför vårt hotell i natt klockan kvart över ett och klockan halv tre. Det påverkade både mig, spelarna och hotellets andra gäster, säger Buruk.

Buruk menar att polisen inte gjort tillräckligt för att gripa de ansvariga.

– Inte för att det är klubbens fel, men människorna bakom fyrverkeriattacken som störde vår koncentration och sömn har, såvitt jag informerats, inte gripits. Det är under all kritik att förövarna inte har fångats.

Matchen slutade 3–0 till FCK. I kvartsfinalen väntar Manchester United.

ABBEKÅS

Säl ställer till stora skador för yrkesfiskarna

ABBEKÅS I Abbekås med omnejd finns det fyra yrkesfiskare vars fiske delvis saboterats av gråsäl.
Sälen tar fisk och förstör nät.

Fyra yrkesfiskare har begärt och fått ersättning för viltskador, i detta fall för skador på fiskredskap och för att gråsälen tar många av de fiskar som yrkesfiskarna lever på.

Enligt yrkesfiskarna finns det väldigt gott om gråsäl på sydkusten och i Östersjön. Och de ställer till stora skador på fiskeredskap. Vilket påverkar fisket negativt för de som har det som yrke.

En av de fyra, och den yrkesfiskare som är ute flest dagar på sjön, är Ulf Stahre.

Det finns möjlighet att få tillstånd till jakt på säl, men det är svårt att få en säl på kornet, vilket innebär att det inte sker avskjutning i den omfattning som fiskare efterfrågar.

– De går sällan upp på land, och därför tror folk att det inte finns så många gråsälar. Men det är det.

Man har måttat att det är minst 100 000 gråsälar vid Östersjöns kust.

Stahre berättar att i deras fiskevatten är det restriktioner som förbjuder fiske djupare än 20 meter, och att det i sammanhanget småskaliga fisket som han livnär sig på tar stor stryk av detta förbud. Och på dessa djup tar sälen vad den kan och äter.

– De är intelligenta och smarta och lär sig mer och mer, och har en otrolig förmåga att hitta våra fiskeredskap.

Han konstaterar att de bojar som markerar att det ligger ett nät då är en signal till sälarna, en signal de lärt sig.

– De vet att det är rena smörgåsbordet där.

De tar fisken och tar sönder fiskeredskapen.

Länsstyrelsen Skåne är myndigheten som beslutar om bidrag. Totalt har de beslutat att de fyra yrkesfiskarna totalt får 120 000 kronor i bidrag.

Ulf Stahre har ansökt om och fått 90 000 kronor, vilket är med marginal det största bidraget som de fyra fiskarna från Abbekås har beviljats.

– Jag skickade in en ansökan på grund av sälskador. Det täcker inte allt vi förlorat, men är en hjälp.

Myndigheten baserar storleken på bidragssumman på hur många dagar som fiskarna är ute och vilka skador som de fått. Bland annat räknar man på antalet förlorade kilon fisk som sälar har ätit upp och skador på fiskeredskapen.

Länsstyrelsen är myndigheten som fördelar pengar som Skåne län har tilldelats av havs- och vattenmyndigheten.

Bidragsnivån baseras utifrån värdet på det fiske som skett på sälskadeanmälda fiskevatten, och hur många fiskedagar respektive fiskare har per år.

Kävlinge

71 587 kronor till sociala kontakter

Kävlinge
Kävlinge Kävlinge kommun har fått 71 587 kronor i riktade bidrag från regeringskansliet. Pengarna ska gå till att möjliggöra sociala kontakter under Covid-19.

Delar har pengarna har använts för att köpa ipads så att boende på äldreboenden kan hålla bättre kontakt med sina anhöriga.

Inrikes

Larm om skottlossning i Trelleborg

Misstänkt skottlossning i Trelleborg. Arkivbild.
Misstänkt skottlossning i Trelleborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har larmats om en misstänkt skottlossning i Trelleborg.

– Vi fick in flera samtal vid elvatiden om höga smällar. När vi kommer dit och söker i området så anträffar vi tomhylsor, säger polisen presstalesperson Jimmy Modin.

Ingen person har anträffats skadad.

– Vi är på plats för att prata med eventuella vittnen och vi använder oss av en specialsökhund som är duktig på att hitta vapen och krutrester, säger Jimmy Modin.

Ekonomi

Tobaksgigant utmanar Sydafrikas virusregler

En man demonstrerar mot Sydafrikas tobaksförbud utanför parlamentet i Kapstaden 2 juni.
En man demonstrerar mot Sydafrikas tobaksförbud utanför parlamentet i Kapstaden 2 juni.
Foto: Nardus Engelbrecht/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi British American Tobacco, världens näst största tobaksbolag, tar strid mot Sydafrikas strikta virusrestriktioner.

Onsdagen var den första rättegångsdagen i drabbningen mellan tobaksgiganten och den sydafrikanska regeringen om förbudet mot tobaksförsäljning under pandemin.

Sydafrikas 60 miljoner stora befolkning har förbjudits att köpa cigaretter och andra tobaksvaror sedan landet införde en strikt nedstängning den 27 mars i syfte att stävja smittspridingen av covid-19. British American Tobacco i Sydafrika (BATSA) stämde i maj regeringen efter att samtal parterna emellan fallit samman.

Enligt BATSA kostar förbudet den sydafrikanska staten runt 2,2 miljoner dollar, motsvarande nästan 20 miljoner svenska kronor, om dagen i punktskatter.

BATSA uppger att runt åtta miljoner sydafrikaner är rökare. De senaste månaderna har protester mot tobaksförbudet samlat demonstranter i flera städer.

Landets samlade ekonomi, som sedan sista kvartalet 2019 befinner sig i recession, väntas på grund av pandemin tappa 7,2 procent under 2020 – den största minskningen sedan 1930-talet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Arvidssons kanon räckte inte för Nashville

Arizonas lagkapten Oliver Ekman-Larsson på fall. Men den svenske backstjärnan reste sig och hans Arizona vann över Nashville.
Arizonas lagkapten Oliver Ekman-Larsson på fall. Men den svenske backstjärnan reste sig och hans Arizona vann över Nashville.
Foto: JASON FRANSON/AP/TT
Sport
Sport Viktor Arvidsson lät sitt blixtrande slagskott tala på nytt – det räckte ändå inte för Nashville i slutspelskvalet i NHL.
Arizona gjorde tre raka mål i tredje perioden, vann med 4–1 och leder med 2–1 i matcher.
Florida vann måstematchen mot NY Islanders och höll liv i matchserien.

Det blev ett dramatiskt möte mellan Arizona och Nashville med sju framträdande svenskar på isen som stod för två mål och sammanlagt fem poäng.

Mest stack Viktor Arvidsson ut. Precis som i förra mötet gjorde han mål med sitt blixtrande slagskott på passning från Filip Forsberg.

I tisdags bidrog hans mål till seger – den här gången blev det förlust.

Blixtrande start

Nashville gjorde en blixtrande förstaperiod, framför allt genom "Jofa-kedjan" med Ryan Johansen, Forsberg och Arvidsson. Men trots 19–9 i skott gjorde Arizona periodens enda mål.

Niklas Hjalmarsson sköt och Christian Dvorak styrde in 1–0.

Arvidsson kvitterade i andra perioden och var ett ständigt hot. I början av den tredje perioden sköt Kyle Turris 2–1 – men efter en utmaning för offside från Arizona dömdes målet bort.

I stället gjorde Arizona tre raka mål. Connor Garland stod för 2–1 sedan han lurat både Nashvillebacken Mattias Ekholm och målvakten Juuse Saros, Taylor Hall satte 3–1 framspelad av bland annat Oliver Ekman-Larsson och Carl Söderberg gjorde 4–1 i tom bur.

Florida reducerade

Arizona gör sitt första slutspel sedan 2012 och kan lite överraskande slå ut Nashville i kvalomgången vid seger i den fjärde matchen på fredag. Nashville gör sitt sjätte raka slutspel och var i final 2017.

Florida tog sista chansen och reducerade till 1–2 i matcher mot New York Islanders efter seger med 3–2.

Två mål på drygt två minuter i början av tredje perioden avgjorde då Mike Hoffmans och veteranen Brian Boyles mål tog Florida fram till 3–1-ledning.

Därmed lever hoppet för Anton Strålmans och Lucas Wallmarks klubb vidare. Wallmark gjorde sitt första slutspelsframträdande efter att ha suttit på läktaren i de två första matcherna. Den fjärde matchen spelas på fredag.

Göran Sundberg/TT

Sport

Köpenhamn till kvartsfinal i Europa League

Karl-Johan Johnsson höll nollan för Köpenhamn. Arkivbild.
Karl-Johan Johnsson höll nollan för Köpenhamn. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport FC Köpenhamn är vidare till kvartsfinal i Europa League.
Svenske Karl-Johan Johnsson höll nollan när turkiska Basaksehir besegrades med 3–0.
I kvartsfinalen väntar Manchester United.

Europa League-fotbollen är tillbaka. Under onsdagen spelades de första returmötena i åttondelsfinalerna av turneringen.

FC Köpenhamn tog emot turkiska Basaksehir på hemmaplan och hade ett 0–1-underläge från det första mötet i mars.

Basaksehirs välmeriterade startelva med namn som Demba Ba, Gael Clichy och Martin Skrtel var inget som stoppade danskarna. Efter en 3–0-vinst lyckades man vända och avancera till kvartsfinal.

Köpenhamns 21-åriga talang Jonas Wind satte 1–0 redan efter fyra minuters spel och strax efter halvtid utökade han till 2–0 på straff. Efter en dryg timme kunde Rasmus Falk fastställa slutresultatet.

I FC Köpenhamn spelar också Pierre Bengtsson och Sotirios Papagiannopoulos

Ukrainska Sjachtar Donetsk slog samtidigt ut tyska storklubben Wolfsburg. Sjachtar hade en 2–1-ledning inför returen och lyckades även vinna den andra matchen med tre sena mål. Junior Moraes satte dit 1–0 i den 89:e minuten. Två minuter senare tryckte Manor Solomon in tvåan och därefter satte Moraes sitt andra.

Senare under kvällen tog ett reservbetonat Manchester United emot österrikiska Linz på hemmaplan. United startade matchen med en 5–0-ledning efter det tidigare mötet och valde att vila svenske Victor Nilsson Lindelöf.

Matchen slutade 2–1 (sammanlagt 7–1) och därmed är United vidare till kvartsfinal där man ställs mot Köpenhamn.

Inter tog emot Getafe i ett enkelmöte då den första matchen inte hann spelas innan coronapandemin bröt ut. Milanolaget vann med 2–0 och avancerade till kvartsfinal. Målen gjordes av Romelu Lukaku och Christian Eriksen.

Inrikes

Person saknad efter sommarstugebrand

En person saknas efter en sommarstugebrand i Hässleholms kommun. Arkivbild.
En person saknas efter en sommarstugebrand i Hässleholms kommun. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett fritidshus i Hässleholms kommun totalförstördes vid en brand på onsdagen. En person som är skriven på adressen saknas, rapporterar lokala medier.

När räddningstjänsten kom till fastigheten var byggnaden redan övertänd och arbetet inriktades därför på att förhindra spridning.

Vad som orsakat branden är ännu okänt. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand och inlett en kriminalteknisk undersökning.

NÄSTA ARTIKEL