Foto: TT

Brandattentat mot flyktingeboende

HÖRBY Natten mot söndagen kastades en brinnande molotovcocktail mot fasaden på flyktingboendet Selmagården i Råby utanför Hörby.
Branden slocknade av sig själv, men nu skärps bevakningen runt boendet.

Selmagårdens integrationsboende på Råbyhill drivs sedan den 1 juli i år i egen regi av Hörby kommun. Tidigare var det VoB Syd som skötte verksamheten på uppdrag av kommunen.

Boendet har 16 platser och utslussningsplatser i lägenheter. För närvarande bor det nio ungdomar på anläggningen.
Mitt i natten, mellan kl 02 och 03 i lördags, vaknade personal och boende därinne av att de hörde en kraftig smäll utanför, enligt polisen.
Det visade sig vara en flaska med brandfarlig vätska som kastats mot fasaden och som exploderat med en ljudlig knall.

När de gick ut för att se vad som hänt såg de att det brann i husgrunden.
Branden slocknade dock av sig själv, och räddningstjänsten behövde aldrig tillkallas.
Molotovcocktailen var en glasflaska med papper i. Det luktade vid tillfället starkt av bensin på platsen.
Ett mindre område på husfasaden samt två källarfönster var brandskadade.

Polisen konstaterar i sin rapport från händelsen att gärningen innebar fara för människors liv och risk för omfattande skador på egendom.
Polisen tog glasflaskan i beslag och ska försöka få spår från den. Man har inga uppslag om vem som kan ligga bakom dådet.
Integrationsboendet Selmagården riktar sig till ensamkommande asylsökande ungdomar som befinner sig i asylprocessen eller som erhållit uppehållstillstånd. Arbetet har som övergripande mål att underlätta ungdomens integration i Sverige.
Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand.
– Om det finns folk som har mer kännedom om detta så är vi intresserade att de hör av sig till oss, säger Martin Thornell, kommunpolis i Hörby.

Efter händelsen har bevakningen av Selmagården setts över och väktare håller ett extra öga på boendet på nätterna. Det berättar Kristina Cavetoft, chef för etableringsenheten i Hörby kommun.
– Vi har polisanmält det inträffade, och polisen har varit på plats och tagit med det som kastats mot byggnaden. Jourhavande befäl har kopplats in för en riskbedömning av vad det var för skada.

– Utifrån den bedömning som är gjord har vi en anställd som är vaken på natten på boendet, och det görs extra ronderingar kring Selmagården när det är mörkt ute, säger Kristina Cavetoft.
Hon känner inte till att det skulle finnas någon hotbild, varken mot Selmagården, eller något av de andra HVB-boendena och stödboendena som kommunen driver.

– Vi har scannat av våra andra boenden, och det har varit lugnt på båda ställena. Våra andra boenden ligger mer centralt. Selmagården ligger lite utanför Hörby.
– Det är jättetråkigt att såna här saker inträffar, och att vi har fått denna utvecklingen i samhället. Det är något som eskalerar, verkar det som.

Vad är det som eskalerar, menar du?
– Att grupper ställs mot varandra. Man läser en sak i media, men ser något annat när man ser ungdomarna i Hörby samtala med varandra. Det här är fina ungdomar. Mitt huvuduppdrag är att ge dem bra boende, fostran och stöd. Det är det jag måste fokusera på.
Kristina Cavetoft berättar också att kommunen har haft samtal både med boende och anställda om de omskakande händelserna i helgen.
– Vi försöker stärka upp tryggheten för ungdomarna, som befinner sig i huset, och för personalen, eftersom vi även har ett arbetsmiljöansvar.

– Nu ligger det här ärendet hos polis och räddningstjänst, och vi fortsätter att jobba med ungdomarna och se till att deras vardag fungerar. Vi har fokus på ungdomarnas mående.
Det var aldrig aktuellt att evakuera boendet trots helgen brandattentat.
– Ungdomarna var på boendet och låg och sov när det här inträffade. De upptäckte inte förrän dagen efter vad som hade hänt.
– Branden hade självslocknat, och inget larm hade utlösts eftersom det var på utsidan av byggnaden, säger Kristina Cavetoft.
Lennart AnderssonJonas Karlsson

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×