Inför kyrkovalet genomförde stiftelsen Expo en granskning av fem sverigedemokratiska kandidater – Johan Sandqvist var en av dem. Nu avgår han, av familjeskäl, efter fyra år som ordförande i Eslöv.arkivbild

SD-toppen avgår efter nazianklagelse

ESLÖV Sverigedemokraternas ordförande i Eslöv Johan Sandqvist avsäger sig alla sina uppdrag ”av familjeskäl”. Det meddelar han i ett mejl till Skånska Dagbladet.
Skånskan hade några timmar innan mejlet anlände blivit lovad en intervju i vilken Sandqvist skulle förklara hur det kom sig att han avslöjats med att skriva inlägg på sajten Avpixlat under en nazist- och vit maktinspirerad pseudonym.

Johan Sandqvist är en av de tyngsta Sverigedemokraterna i Eslöv.
Förutom att vara ordförande i partiets lokalavdelning har han tunga kommunala uppdrag som ledamot i Eslövs kommunstyrelse, kommunfullmäktige, miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och nämnden för arbete och försörjning.

Inför kyrkovalet genomförde stiftelsen Expo, som har som syfte att upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet, en granskning av fem av Sverigedemokraternas kandidater i valet.
Johan Sandqvist var en av dem. Enligt Expo hade han skrivit under antaget namn på ­främlingsfientliga sajter.
Två citat som Expo tillskrev Sandqvist var: ”skicka hem alla oönskade patrask NU!” och att han ”Är så trött på alla kulturberikare som tar sig frihet”.

Expo berättade också att Johan Sandqvist till sitt kommentatorskonto valde ett namn där siffrorna 14 och 88 ingår.
– Siffrorna är välkända i nazistiska kretsar där 14 står för de 14 orden som är en vanlig nazistisk slogan: ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn.” Åttorna i 88 står för alfabetets åttonde bokstav och utläses ”Heil Hitler”, skrev Expo.

När stiftelsens tidning frågade Sandqvist om varför han använde siffrorna 1488 i sin pseudonym svarade han, enligt tidningen:
– Det skulle jag nog vilja påstå är en slump.

Sedan ville han inte säga mer men återkom i ett mejl till Expo:
”Gällande mitt nick inser jag nu vilken osmaklig koppling det var. Detta är inget jag står bakom. Tvärtom tar jag avstånd från all form av nazism och rasism.”

Följdfrågan om varför han då valt ett namn med så tydlig koppling till nazism valde han att inte besvara.
Om sina två citerade kommentarer på Avpixlats sajt, som numera heter Samhällsnytt, skrev han:
”Jag antar att jag kommenterat i ilska och affekt.”

När Skånskan i veckan var i kontakt med Johan Sandqvist om uppgifterna ville han först bara svara på dem i mejl, men gick sedan med på en telefonintervju dagen därpå.
Efter några timmar anlände dock ett mejl från Sandqvist med rubriken ”Avsägelse” som lydde:
”Jag har idag avsagt mig samtliga uppdrag för SD på grund av familjeskäl. I övrigt har jag inga kommentarer.
Vänligen
Johan Sandqvist”

Sandqvist har varit ordförande för Eslövs Sverigedemokrater i fyra år. Skånskan ringde upp gruppledaren i kommunfullmäktige, Fredrik Ottesen, för kommentarer:
– Jag får be dig återkomma nästa fredag. Jag är på militärövningen Aurora 17 fram till nästa fredag. Min chef står här och tittar på mig nu, svarar Ottesen och lägger sedan på luren.

Vi har även sökt kommentarer från Sverigedemokraterna centralt, för kommentarer och för att få veta att det inte handlade om en uteslutning.
– Jag har inte för avsikt att djupare kommentera de ärenden som kan tänkas ligga på medlemsutskottets bord för vidare utredning samt hantering. Detta då det är en intern process, inte en extern sådan. Dock kan jag konstatera att jag inte haft kännedom om det specifika avhoppet, svarade ansvarige Henrik Gustafsson.

Expo publicerade inga uppgifter om när citaten som tillskrevs Sandqvist gjordes. 2013 knäckte den så kallade Researchgruppen identiteten på användarna på sajterna Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.
Researchgruppen, som har rötterna i organisationen Antifascistisk Aktion, AFA, lovade då att löpande publicera uppgifterna, men bara skriva ut namn när det var publicistiskt motiverat.

Läs mer:

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

  • Nej (82%, 318 Röster)
  • Ja (18%, 70 Röster)

Antal röster: 388

Loading ... Loading ...