Oxie har fått en helt egen dvärgplanet

malmö I helgen invigdes ett nytt rymdkonstverk på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Den lilla planeten är en del i ett större nationellt astronomiprojekt.

Tolv miljarder kilometer från jorden svävar ”2007 OR10”, en dvärgplanet på ynka 1500 000 meter i diameter. I en glasmonter, uppsatt på ett litet spett, finns den nu även i Oxie.

Skulpturen ska, när den är helt färdig, kunna lysa och även känna av när någon går nära den. Då ska den via en högtalare berätta om sig själv.
Den lilla planeten har hamnat här som en del i projektet Sweden Solar System, världens största modell av solsystemet i skala 1:20 miljoner, där Globen i Stockholm utgör solen.
– Detta är en ganska unik grej. Tanken är att man ska ge en pedagogisk bild av hur solsystemet är uppbyggt. Var och en av platserna utgör ett uppmärksamhetscentrum, dit till exempel skolklasser kan ta sig för att lära sig. Planeten hos oss är den första i Skåne. säger Peter Linde, ordförande i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.
Under invigningen av skulpturen i helgen hade man en skypeintervju med dvärgplanetens upptäckare på Hawaii. Omkring 150 personer hade tagit sig till observatoriet för att få sig en närmare titt.

Dagen var dessutom en del av ett nationellt firande av astronomins dag och arrangerat för att intressera folk för att titta på stjärnorna.
– Vår dvärgplanet har ännu inte fått ett riktigt namn. 2007OR10 är bara en beteckning. I upptäckarens forskargrupp diskuterar de nu lämpliga förslag. Vi väntar med intresse på att veta vad den ska heta, då får vi byta ut skyltarna, säger Peter Linde.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×