Foto: TT

Hoppas på mycket debatt under partistämman

Fyra stora breda reformprogram läggs fram för diskussion, debatt och beslut på kommande partistämma i Malmö i veckan.
Partiledaren hoppas på mycket debatt.

Ett program kring att stoppa klyvningen av Sverige, hur det ska bli fler jobb och företag och en starkare svensk konkurrenskraft.
Ett program hur man ska få miljö och tillväxt att gå hand i hand.
Ett program om trygghet, både vad gäller sjukvård och rättsväsende.
Samt ett program om internationella frågor. Migration, försvar och biståndspolitik.

– I de här programmen, tillsammans med de 600 motioner som vi har fått in och besvarat var och en för sig, så finns det ju olika åsikter. Så jag hoppas på bra debatt, säger Lööf.

Inga principiellt viktiga stridsfrågor verkar kunna segla upp på stämman med andra ord?
– Nej, men det här är också en temperaturmätare på att Centerpartiet är ett välmående parti, och vi har haft ett gediget arbete i Centerpartiet under flera år. Till stämman i Falun för två år sedan hade vi elva arbetsgrupper som lade fram elva stora program som vi behandlade. De senaste två åren har vi också arbetat med arbetsgrupper, men också haft interna rådslag under ett helt år där medlemmarna i landet har fått vara med och forma vår politik. Så jag tror att den politik som vi lägger fram inför stämman i Malmö är väldigt väl förankrad i myllan och är någonting som väldigt många centerpartister känner sig hemma i. Sedan är det klart att vi tycker lite olika i vissa frågor. Jag hoppas det blir debatt, det är därför vi samlas i fyra dagar, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Jag vet att ungdomsförbudet och Centerstudenterna kommer att driva på för ännu lägre skatter och minskade och färre regler inom arbetsmarknaden. Jag vet att vi kommer att få en debatt om Systembolagets roll och hur landsbygden verkligen kan få tillgänglighet till Systembolaget. Även en debatt om hur vi kan säkra nära och tillgänglig vård i hela landet, så det finns inte brist på debatter inte! Men riktningen framåt är väldigt tydlig och kommer att ligga fast.

Annie Lööf firar sex år som partiledare några dagar före stämman och det faktum att hon, till skillnad från sina allianskollegor, inte varit ifrågasatt inom partiet alls, har betytt mycket, menar hon.
– Det har varit en jättestor trygghet för mig de här sex åren att känna det genuina och kompakta stödet. Och det blev ju det efter den öppna partiledarprocess som vi hade, där medlemmarna fick nominera och välja. Likadant är det med vår politik nu. Den politik vi kommer att debattera och välja på stämman har vi ju tagit fram genom ett gediget arbete så folk känner sig hemma med det som vi lägger fram. Så tror jag man bygger framgång. Att steg för steg, metodiskt, men med en väldigt fast grund i sina värderingar, för det är när man är lojal med sina grundläggande värderingar som det blir en tydlig kompass och riktning.

Läs mer:

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×