De tre kommunalråden i Svalöv hittills under mandatperioden: Torbjörn Ekelund (L), Birgitta Jönsson (S) och Olof Röstin (M). Nu har samarbetet spruckit och hur styret ska se ut fram till valet avgörs tidigast nästa vecka. Arkivbild
De tre kommunalråden i Svalöv hittills under mandatperioden: Torbjörn Ekelund (L), Birgitta Jönsson (S) och Olof Röstin (M). Nu har samarbetet spruckit och hur styret ska se ut fram till valet avgörs tidigast nästa vecka. Arkivbild
De tre kommunalråden i Svalöv hittills under mandatperioden: Torbjörn Ekelund (L), Birgitta Jönsson (S) och Olof Röstin (M). Nu har samarbetet spruckit och hur styret ska se ut fram till valet avgörs tidigast nästa vecka. Arkivbild
Skånskan den 15 augusti.
Skånskan den 3 augusti.

Ekelund ångrar valet av Svalövsambassadör

Svalöv Den 31 juli tog ett enhälligt ksau beslut om att utnämna den katolske kardinalen Anders Arborelius till Svalövsambassadör.
Trots att han var med om beslutet går nu kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L) ut med att han ångrar sig.
– Jag inser att utnämningen var felaktig, säger han.

Kort efter att de ledande politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, tagit beslutet utbröt kritik på debattforum i Svalöv.
Många reagerade på den nye Svalövsambassadören Anders Arborelius syn på homosexualitet – att de borde leva i celibat – som framgick av en intervju med honom i tv.
En av de kritiska var Linn Alenius Wallin (Fi), som sitter som ersättare i kommunstyrelsen. Hon ansåg att utnämningen var ett steg i fel riktning eftersom Arborelius inställning till homosexualitet går emot Svalövs policy om öppenhet och likabehandling.

Samtidigt bröt en liknande kritisk diskussion ut inom Liberalerna i Svalöv. Torbjörn Ekelunds partikamrater var kritiska till ksau:s beslut och upplyste sin gruppledare om att valet av Arborelius var diskutabelt.
– När beslutet skulle tas i ksau lyssnade jag på de som hade förberett ärendet och då var det enbart positiva sidor av Arborelius som kom fram. Jag var inte tillräckligt påläst och kände inte till så mycket om Arborelius, säger Torbjörn Ekelund.
Han lägger till att han egentligen inte ser utnämningen av Svalövsambassadör som en tung och prioriterad fråga.

Torbjörn Ekelund säger att hans kunskaper om katolicismen baseras på en uppskattning av den polske påven Johannes Paulus II:s kamp för medborgerliga rättigheter i det kommunistiska Polen, samt att han har nära vänner som är katoliker.
– De har moderna, humanistiska värderingar – men jag förstår att de kanske inte är så religiösa av sig, säger han.
Det som fick Torbjörn Ekelund att inse att utnämningen av Anders Arborelius var felaktig var hans partikamraters argument.
– De har visat sig ha betydligt större kunskaper i ämnet än jag hade och efter diskussioner kom vi fram till att utnämningen är fel, säger han.

I ett pressmeddelande skriver Torbjörn Ekelund: ”När jag senare fick lära att Anders Arborelius öppet och kraftfullt stödjer kampanjer och organisationer som Ja till Livet, Respekt och Bevara äktenskapet insåg jag att utnämningen var felaktig.”
Vidare skriver Ekelund:
”Listan är lång och dyster över Arborelius politiska ställningstaganden, där frihet skall tas ifrån individen, där samma kärlek är olika mycket värd och där människors lidande inte skall tas på allvar. Sammantaget åsikter som på intet sätt hör hemma i det liberala samhället jag vill leva, bo eller verka i.”

Du var med om att fatta beslutet – varför går du nu ut med detta?
– Detta blev inte bra. Jag har gjort en tabbe och då får jag stå för den. Ibland blir det fel men det är också viktigt för mig att offentliggöra att jag ångrar mig.

Men nu är det väl försent att ändra på beslutet?
– Ja, det är inget jag ens funderat på. Men på ett sätt är beslutet bra, för det har satt igång diskussioner om värdegrunder – inte bara i mitt parti utan även i andra.

Är du beredd på att du öppnar för andras kritik när du kritiserar ditt eget beslut?
– Jag får ta den kritiken i så fall. Mina politiska motståndare hittar alltid något att kritisera men det måste vara rimligt att om man fattar ett beslut som inte visar sig så bra så berättar man att man ångrar sig, säger Torbjörn Ekelund.
I pressmeddelandet skriver han även:
”Så avslutningsvis Anders Arborelius; när du kommer till vår kommun för att hämta ditt pris kommer jag att stå som en påminnelse för dig att det finns goda krafter på denna jord som verkar för allas lika rätt, för kärlek mellan människor och för en värld som dömer mindre och hjälper mer!”

Vad menar du rent konkret med detta?
– Att om jag kommer att vara på plats när Arborelius tar emot utmärkelsen så ska jag förklara för honom att jag ångrar mig. Om jag får chansen ska jag, fast inte på ett elakt sätt, säga honom att jag inte accepterar hans inställning i dessa frågor, säger Torbjörn Ekelund.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×