Arbetet pågår för fullt med första etappen av handelsområdet Flygstaden vid infarten till Eslöv vid stadens flygfält. FOTO: LENNART ANDERSSON
Så här ser entrén till Stora Coop ut i Märsta. Nu ska butikskonceptet, som konkurrerar med Ica Maxi, etableras på Flygstadenområdet i Eslöv som precis har börjat byggas. FOTO: COOP

Coop öppnar nytt på Flygstadenområdet

ESLÖV Coop etablerar en ny stormarknad på nya köpcentret Flygstaden i Eslöv. Det blir en 5 000 kvadratmeter stor butik enligt ett nytt koncept som heter Stora Coop.
Vad som ska hända med nuvarande Coop Extra i centrala Eslöv – eller med personalen där – är oklart några veckor till.

Stormarknaden tillhör den andra etappen i handelsområdet Flygstaden, och beräknas öppnas våren 2019. Flygstaden ligger bredvid stadens flygfält, vid infarten till Eslöv.
Stora Coop Eslöv kommer, liksom nuvarande Coop Extra i Eslöv, att drivas av Coop Kristianstad Blekinge.
– Vi har jobbat enligt det nya konceptet de senaste två åren. Det är livsmedel som är den stora delen, men även annat sortiment, så det blir bredare än en vanlig matbutik, säger Richard Hedsand, vd Coop Kristianstad Blekinge.
Ett 50-tal personer kommer att nyrekryteras till Stora Coop Eslöv. Planerna har presenterats för dem som redan jobbar på Coop Extra.
Enligt Richard Hedsand togs det väl emot att Coop vill satsa på Eslöv, även om det var företagets etableringschef som var på plats och informerade. Men de anställda vid Coop Extra har ingen självklar rätt att flyttas över till den nya butiken.
– Vi behöver delvis nya kompetenser som vi kanske inte har. Det här blir ett helt annat sätt att arbeta på och det behövs kanske utbildningar.

Hur kan nuvarande personalen vara positiva till det?
– De flesta kommer att söka sig över dit och de flesta kommer säkert att få jobb där. Sen behöver vi specialistkompetens på delar vi inte jobbar med idag, säger Richard Hedsand.
Coop Kristianstad Blekinge äger Coop Extras fastighet i hörnet av Västerlånggatan och Västergatan, strax utanför Eslövs stadskärna.
Man håller på och utreder både vad som ska hända med verksamheten och med fastigheten, som är något mindre än den nya butiken på Flygstadenområdet, med 3 600 kvadratmeter. Lokalerna där är slitna. Avgörandet blir klart de närmaste två-tre veckorna.

Det kan bli så att man behåller nuvarande verksamheten också?
– Det finns många olika alternativ som vi vrider och vänder på, och testar olika delar i. Det är inget fel på läget där, och det finns en stor parkering, så det jobbar vi med för fullt, säger Richard Hedsand.
Stora Coop är ett format som främst konkurrerar med Ica Maxi-butikerna. I Eslöv blir det stort fokus på färskvaror och ett kompletterande sortiment med bland annat köksutrustning och heminredning.
Richard Hedsand ser stora fördelar med Flygstadenområdet, som börjat byggas i dagarna efter att ha legat i träda under många år.
– Området är lättillgängligt. Både med bil och kollektivtrafik. Bussen stannar där redan idag. Det ska bli lätt att parkera, säger Richard Hedsand.
Närmast ska rekryteras en ny stormarknadschef och ledningsgrupp som ska leda den nya enheten. Sen sker övrig rekrytering.
Senaste Stora Coop öppnades i Halmstad i somras. I Lund finns en Stora Coop sedan några år,
Kommunalrådet Johan Andersson (S) är positiv i ett pressutskick från Coop:
– Coops nysatsning i Eslöv stärker stadens betydelse i regionen och Eslövs kommun ser positivt på den investering som nu genomförs. Det visar på den framtidstro som finns i kommunen säger han där.
Byggherren MIMS Invest AB i Staffanstorp välkomnar Coops etablering på handelsområdet. Man har hela tiden velat ha en stor livsmedelsbutik som ankare på Flygstadenområdet.
Vd Mårten Mårtensson är mån om att betona att butikerna de tecknar hyreskontrakt med inte är företag som i första hand konkurrerar med centrumhandeln inne i Eslöv.
– Istället tillförs nya butiker och funktioner som kommer att stärka Eslöv som ort totalt sett. Det känns otroligt spännande att få ha en aktiv del i denna förändring av Eslöv, säger Mårten Mårtensson.
Han berömmer tjänstemän och politiker i Eslöv för ett professionellt och gott samarbete under processen.
– Etapp 1 har nu påbörjats och i slutet av året räknar vi med att byggnadens stomme står på plats, säger Mårten Mårtensson.
I somras blev det klart att DollarStore blir första butiken ut.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×