Kultur

Tankeväckande teaterlek

En scen ur Det svarta vattnet, som vår recensent beskriver som "en avancerad och tidvis mycket underhållande teaterlek med allvarliga undertoner". Foto: Emmalisa Pauly
Artikel Kultur och Nöje Ett hopp i tiden som spänner över två decennier ger en skarp och tydlig överblick på varje enskilt levnadsöde

Schimmelpfennigs text lämnar mycket öppet, både för skådespelarna att gestalta och för publiken att tolka. Det finns en mängd trådar i texten som berättar om några unga människor som fann en gemenskap för tjugo år sedan och vad som hände sedan.

Ett hopp i tiden som spänner över två decennier ger en skarp och tydlig överblick på varje enskilt levnadsöde. Det finns här en koppling till Brechts idé om en teater som medvetandegör publiken. Då är distanseringseffekter A och O. De åtta skådespelarna på Intimans scen gör genomgående utmärkta insatser i denna teaterlek som innebär att de får skifta roller. De klarar rollbytena galant.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kulturminister vill ha brasklapp av Netflix

Diana spelas av Emma Corrin och prins Charles av Josh O'Connor. Pressbild.
Foto: Ollie Upton/Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den brittiska kulturministern Oliver Dowden vill att Netflix ska varna för att serien "The crown" är fiktion. Enligt The Independent tänker ministern skriva till Netflix och begära att strömningstjänsten utfärdar en "health warning".

Det innebär att han vill att man slänger in en brasklapp inför varje avsnitt för att förklara för tittarna att serien inte överensstämmer helt med verkligheten.

– Serien är ett väldigt fint producerat fiktivt verk och därför borde Netflix vara noga med att betona det från början, att det är just fiktivt. Annars fruktar jag att en generation tittare som inte levde när det begav sig misstar fiktion för fakta, säger Oliver Dowden till Mail on Sunday.

Han får nu kritik i sociala medier, där tittare skojar om ministerns utspel.

"Netflix berättar redan för folk att det är fiktion. 'The crown' ligger i dramakategorin. Människorna är skådespelare. Jag vet, det är häpnadsväckande", skriver en tittare.

Även prinsessan Dianas bror, Charles Spencer, har påpekat att det vore bra om Netflix klargjorde att serien endast är "baserad på verkliga händelser" och inte exakt följer verkligheten.

– Det skulle hjälpa om folk förstod att det är drama för dramatisk effekt. Jag är orolig för att folk tolkar seriens händelser bokstavligt, säger han till ITV.

"The crown" är inne på sin fjärde säsong, som till stor del kretsar kring förhållandet mellan prins Charles och Diana. Seriens version av händelserna, framför allt Dianas ätstörningar och hur Charles behandlade sin fru, har väckt debatt i Storbritannien.

Ann Edliden/TT

Sport

Öberg tog överlägsen seger i världscupen

Sveriges Hanna Öberg vinner damernas sprint.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Dubbla svenska pallplatser i herrsprinten. Damerna ville inte vara sämre. Hanna Öberg visade världsklass när hon gick på knock i sprinten och tog en överlägsen seger.
Där bakom gjorde Johanna Skottheim ännu ett strålande lopp – men slutade precis utanför pallen.

Hanna Öberg var bara fjärde svenska i lördagens premiär när hon blev sjua i distansloppet efter en otrolig laginsats.

Men i sprinten var hon i en klass för sig.

Öberg inledde urstarkt, snabbast av alla på första varvet, och fortsatte med två snabba nollor på vallen.

– Jag är jättenöjd, jag kunde följa planen i dag. Jag ville gå ut ganska hårt från stadion för det är en rätt lång utförsbacke efteråt. Och jag kände mig trygg på skjutvallen i dag, säger Öberg i SVT.

Snabbast åktid

I mål var hon till slut 23,9 sekunder före norskan Marte Olsbu Røiseland, som också sköt fullt. Öberg hade också snabbast åktid totalt.

Det var Hanna Öbergs tredje seger i världscupen – den första i sprint. Dessutom har hon som bekant ett OS- och ett VM-guld i distans på meritlistan.

– Jag hade som mål inför säsongen att jag ville kunna vara med och fajtas om segern i en sprinttävling, och nu ser det ut som att det kommer räcka långt i dag.

Bakom Hanna Öberg imponerade gårdagens skräll, Johanna Skottheim, på nytt. Hon tog karriärens första pallplats i premiären efter fullt skytte och efter helgens andra tävling var hon fortsatt felfri på skjutvallen i Kontiolax: 40 träff av 40 möjliga.

Det såg länge ut att räcka till pallen, men Skottheim petades ner av norskan Karoline Knotten med sju sekunder.

Tre topp-5

Och för andra dagen i rad blev det tre svenskor topp-5 efter att Mona Brorsson slutat femma med en bom.

Det svenska laget har därmed fått en strålande start på säsongen med två pallplatser på herrsidan och två på damsidan över två tävlingsdagar.

– För vårat lag har det varit en perfekt start. Vi visar att vi gjort ett klockrent jobb. Vallarna har gjort ett jättebra jobb, skyttetränarna, ledarna och framför allt Johannes (Lukas), säger Öberg i SVT.

Marie Carlsson/TT

Opinion

Motsättningarnas USA

President Lyndon B. Johnson, den kanske radikalaste statschefen i USA i modern tid.
Foto: John Rous
Opinion
Opinion

Regeringen som ska styra USA under kommande fyra år börjar ta form. Mest av vänsterkaraktär, heter det. För om Trump var en typisk höger-president blir väl Biden en vänster-dito. Eller?

Vi europeer är vana vid en politisk debatt i termer höger/vänster. I USA är det ur rent historiskt perspektiv en ganska sen företeelse som ägde sin fulla giltighet först under andra halvan av 1900-talet . Möjligen ansågs demokraterna social-liberala och republikanerna konservativa. Men båda partierna kännetecknades av att det fanns det som nu saknas; en bro över mörka vatten i form av både liberala och konservativa falanger i båda partierna.

En inflytelserik och ansedd talesperson för den liberala mittfåran hos republikanerna var affärsmannen och senatorn Prescott Bush (1895-1972) far till George W H Bush och farfar till George W Bush, båda sedermera presidenter. Som senator verkade Prescott Bush ofta i tydligt liberal anda. Han var förespråkare för preventivmedel, medborgerliga rättigheter för svarta och inrättande av Fredskåren. Som senator motsatte han sig Joseph McCarthys häxjakt på verkliga och inbillade kommunister, för vilket han fick postumt erkännande av Bill Clinton. Dåvarande republikanske presidenten Dwight Eisenhower förde upp honom på en lista över 10 tänkbara presidentkandidater inför valet 1960. Det är onödigt och tillägga att ingen av Bush seniors efterkommande förde anfaderns liberala arv vidare. Sonen tog ett steg till höger när han tillträdde som president 1988 under inflytande av högervinden efter den ikoniske Ronald Reagan. Två steg i samma riktning tog 12 år senare sonsonen George W Bush.

Tidigare fungerade de amerikanska partierna som en periodisk plattform för varsin presidentkandidat. De blåstes upp som ballonger inför varje val för att sedan sjunka ihop igen. Inte sällan nominerades kandidater till posterna som president och vice president där den ene kandidaten ideologiskt tog ut den andre. Tydliga exempel var Eisenhower som ansågs representera någon sorts vänster hos republikanerna medan vice presidenten Richard Nixon lutade åt höger. Ändå hade Nixon en tydligt proletär bakgrund i raden av presidenter. Möjligen kunde han därvidlag bara jämföras med Bill Clinton. Ska någon president framstå som radikal med USA-mått mätt borde det vara Lyndon B Johnson som lagstiftade både mot rasåtskillnad och för social utjämning. Ändå mindes eftervärlden honom mest för eskaleringen av USA:s insats i Vietnamkriget.

I Europa och särskilt i de nordiska länderna har den politiska kompromissen ibland hyllats som en hävstång mot framsteg och utveckling. Tydligt exempel bland flera är den blåröda regering av samlingspartister och socialdemokrater som för något decennium sedan styrde Finland. Efter det senaste presidentvalet skiljer en avgrund med svallande mörkt vatten på botten demokrater och republikaner åt. Om det återstående senatsvalet i Georgia går republikanernas väg kan Joe Bidens vision om ett välfärdssystem av västeuropeisk typ stanna vid en vision. Två majoriteter som fortsätter att gå bröstgänges tillväga leder efter varje maktskifte bara till kontrabeslut och återställanden. Möjligen till stundens glädje för dem själva men på sikt till sorg för medborgarna.

Billy Bengtsson

Fd chefredaktör Norra Skåne

Ekonomi

Säljarna — bortglömd riskgrupp vid visningar

Skyddat boende får en annan innebörd. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Räkna med gummihandskar och munskydd på bostadsvisningen. Den "glömda" riskgruppen är säljarna när spekulanterna skvätter virus omkring sig.

Att begränsa mängden besökare på en bostadsvisning är lätt, det är bara att sätta ett lågt tak på antal spekulanter som får se bostaden samtidigt. På exempelvis fastighetsmäklaren Erik Olsson måste man numera beställa tid, för att slippa att kön bara flyttar ut i trapphuset med ökad smittspridning där i stället.

Ett annat alternativ är digitala visningar, något som blivit vanligare i pandemitider.

Skydda och torka

Men det finns en annan grupp som inte alla tänker på.

– Hela branschen har glömt bort säljaren, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson.

Säljarna, det vill säga bostadsägaren, kan därför kräva att spekulanterna ska bära munskydd, ha på sig gummihandskar. Det är något Erik Olsson erbjuder. Sedan kan det bli aktuellt att torka av dörrhandtag och andra saker som potentiella köpare gått omkring och fingrat på, enligt Johan Nordenfelt.

Allt sammantaget gör att visningarna tar längre tid.

– Våra mäklare får jobba hårdare, säger Nordenfelt.

Prioriterar högre

Men han bedömer att affärerna inte tar längre tid att genomföra. Den samlade statistiken har visat på att det har gjorts ovanligt många bostadsaffärer under hösten, parat med stigande priser, trots corona, vilket förvånat många bedömare.

En annan tydlig coronaeffekt, enligt Erik Olssons återkommande frågor till spekulanterna på bostadsvisningarna (cirka 500 svarande), är att nästan en tredjedel prioriterar boendet högre än tidigare och funderar på att byta upp sig.

Olle Lindström/TT

Sport

Polis gör razzia hos Maradonas läkare

Diego Maradona has hyllats världen runt efter beskedet om hans bortgång. Nu misstänker argentinsk polis att hans läkare kan ha gjort sig skyldig till brott.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport

Polisen i Buenos Aires utreder läkaren som behandlade Diego Maradona under hans sista tid i livet för brott. Under söndagsmorgonen gjordes husrannsakan i läkarens hem och hans klinik, rapporterar den argentinska dagstidningen Clarín.

Razziorna genomfördes tidigt under morgonen och kom efter vittnesmål från Diego Maradonas tre döttrar, som fått polisen att titta närmare på de läkemedel som skrivits ut till fotbollsspelaren de senaste månaderna.

För närvarande gäller förundersökningen något som kan jämställas med vållande till annans död, då läkaren misstänks för oaktsamhet. Läkaren ska förhöras under söndagen eller måndagen.

Diego Maradona dog i onsdags, 60 år gammal, efter en hjärtattack.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Eslöv

Nya torget ska lysa upp i mörkret

Carsten Olsen var nöjd med resultatet, men tyckte att alla pengar som lagts på torget måste resultatet bli bra.
Foto: Roger Sunesson
Eslöv
Eslöv ESLÖV
Efter lång och tålmodig väntan har nu Eslövsborna ett nytt och väl tilltaget torg mitt i centrum.
I samband med första advent under söndagen plockades staketen ner och nyfikna fick ta en första titt.

– Det här blev jättebra. Förvisso gillade jag när trappan fanns på plats och var lite skeptisk i början, säger Eslövsbon Niklas Svensson och får medhåll av hustrun Charlotte Svensson.

Rikligt med sittplatser finns det gott om.
Foto: Roger Sunesson

Nu med facit i hand lovordar de båda resultatet:

– En stad måste ha en egen identitet och det har vi nu. Perfekt för uppträde och en naturlig samlingsplats.

Pingis går att spela om man så vill.
Foto: Roger Sunesson

Tanken från allra första början var att hålla en rejäl invigningsfest i samband med julskyltningen, men covid-19-pandemin sätter stopp för allt.

Istället väntas en stor fest till sommaren och då står allt klart. Även de gator som är uppgrävda i dag.

Mycket har satsats på grönska.
Foto: Roger Sunesson

– Visst är det tråkigt att vi måste avstå invigningen just nu, men vi gläds åt att ombyggnaden och hela projektet gått så bra, att vi både håller budgeten och faktiskt är långt före i tidsplanen, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Givetvis var julgranen på plats.
Foto: Roger Sunesson

Men ombyggnaden har ändå kantats av en massa problem. Inte minst affärsidkare och restauranger har lidit med en vikande försäljning.

Kunderna har helt enkelt haft problem att ta sig fram och en del restauranger har också fått slå igen.

Carsten och Yvonne Olsen, som tog en första titt är inne på samma spår:

– Det har kostat på och till det priset förväntar vi oss ett bra resultat. Och det har det blivit.

Jul och ljus finns på plats.
Foto: Roger Sunesson

Carsten Olsen hoppas att handeln hämtar sig snabbt och ser fram emot att kunna gå ut och shoppa och äta en bit mat i god miljö.

– Vi brukar göra så och vad vi förstått ska en del nya restauranger öppna. Det är positivt.

Det gamla torget var tidigare mest trist och tråkigt. Nu finns det mesta på plats och det handlar om gott om sittplatser, rinnande vatten, broar, chans till spontanidrott, kultur i form av konstverk och en rejäl yta för olika slags arrangemang.

I februari och mars påbörjas även arbetet med att sätta Liva Isakson Lundins stora konstverk ”Omväg” på plats.

- Jättefint, tyckte Charlotte Svensson och Niklas Svensson om nya torget.
Foto: Roger Sunesson

Det handlar om en stor skapelse i stål som kommer i mindre bitar och sätts upp på plats.

Mycket ljus bjuds det även på under årets mörka tid och en av detaljerna är den vackra gatlyktan i centrum som är specialdesignad för just Eslöv.

Lyktan kan programmeras med olika teman och nu när julen står för dörren handlar det om röda och gröna skiftningar. Till nyår väntar en ny nyans.

I dagsläget ser markteglet som ligger på torget smutsigt ut, men den fogmassa som lagts ut försvinner med tiden.

Massan ligger där för att få en hållbar yta och ska krypa ner mellan teglen:

– Det kommer att ta några månader innan det gula teglet kommer till sin rätt, säger kommunens projektledare Åsa Axén.

Inrikes

Ojämn växteffekt när klimatet förändras

I takt med klimatförändringarna väntas fler områden på den afrikanska kontinenten drabbas av torka. Arkivbild.
Foto: Ben Curtis/TT
Inrikes
Inrikes Vissa torra områden ser ut att få mer växtlighet när klimatet förändras. Men det tycks främst gälla i rika länder – i utvecklingsländer är mönstret det motsatta, enligt en ny studie.

En grupp danska forskare har analyserat satellitbilder som avbildat jorden varje dag under perioden 2000–2015, för att analysera växtlighetens utveckling i torra områden som öknar och savanner. Resultatet, som publiceras i tidsskriften Nature Sustainability , visar att växtligheten tycks öka på vissa håll i världen – och minska på andra.

"Vi ser en tydlig trend att torra områden utvecklas i negativ riktning i de mest ekonomiskt utsatta länderna. Det är tydligt att växtligheten där inte längre är lika kopplad till vattenmängden, det blir helt enkelt mindre växtlighet i relation till nederbörden. I de rikaste länderna är det tvärtom", säger Rasmus Fensholt, professor vid Københavns Universitet, i ett pressmeddelande.

Situationen är värst i delar av Asien och Afrika. I Sydamerika och Australien ser det mer gynnsamt ut, enligt studien. Forskarna har ingen tydlig förklaring till mönstret, men spekulerar i att en snabbare befolkningsökning i exempelvis Afrika leder till större satsningar på att exploatera marken och hålla mer boskap. Detta kan i sin tur leda till att de redan sköra ekosystemen utsätts för ännu större påfrestningar. I rika delar av världen kan konstbevattning och effektivare jordbruksmetoder spela in.

"En konsekvens av minskande växtlighet i världens fattiga och torra delar kan bli att antalet klimatflyktingar från olika afrikanska länder ökar. Enligt vad vi kan se i den här studien finns det inga tecken på att problemet kommer att minska i framtiden", säger Rasmus Flensholt.

Jörn Spolander/TT

Sport

Andersson på pallen – men syndabock i krasch

Ebba Andersson, till höger, blev bästa svenska i jaktstarten i Ruka. Hon slutade trea efter en krasch i loppets slutskede.
Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva/TT
Sport
Sport En svensk masskrasch förstörde jaktstarten för Linn Svahn och Maja Dahlqvist.
Bäst klarade sig Ebba Andersson som återigen fick kliva upp på pallen.
Efteråt utmålades hon som ansvarig för kraschen.
– Man ställer sig inte utanför spåret, säger Dahlqvist.

Det gick inte att göra något åt överlägsna Therese Johaug, som gick ut med 16 sekunders ledning i jaktstarten. I mål var det närmare 50 sekunder ner till de övriga i loppet som avslutade längdåkningens världscuppremiär i Ruka.

Men där bakom blev det återigen en blågul pallplats.

Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn och Maja Dahlqvist var alla med och gjorde upp om två pallplatser bakom norskan.

När de gick ut på sista varvet hade de även den ryska duon Natailja Neprajeva och Tatiana Sorina med sig.

Men med bara några kilometer kvar till mål föll flera åkare bort efter en krasch i skogen – som tv-kamerorna missade.

I stället för en spurtuppgörelse kom Svahn och Dahlqvist in som sjua respektive åtta.

Pekas ut

Ebba Andersson och Frida Karlsson klarade sig bäst och spurtade med Sorina. Det slutade med rysk andraplats och Andersson som trea. Karlsson gick i mål som fyra, precis efter Andersson.

– Så som jag upplevde det var ingen sugen på att gå först utför, så ryskan gjorde det. Jag lade mig som nummer två och tror en av svenskorna skjutsade på mig.

– Jag håller nästan på att ramla så jag kliver ur spår för att inte åka på ryskan. Kort därefter hör jag skrik efter mig och inser då att någon har kraschat, säger Andersson i SVT.

Efter loppet pekades just Andersson ut som orsaken till olyckan i skogen.

– Vi visste att man inte ville ligga först i sista utförsbacken, och det är ryskan som gör det. Vi svenskor ligger tvåa, trea och fyra och vet att det går fort utför. Men man ställer sig inte utanför spåret. Det är därför vi faller. Jag tror att om vi åkt om banan hade hon (Ebba) inte gjort om det. Det är ju inget med flit, men det blev inget gott slut, säger Maja Dahlqvist.

Dahlqvist, som var på väg mot ytterligare en pallplats efter sprintsuccén i fredags, var besviken.

– Det blev ett väldigt tråkigt slut på helgen. Det kändes mycket bättre. Jag blir så jävla besviken. Det är första gången jag är med och kör om det på ett distanslopp.

"Tråkig bana"

Efter målgång fångade kameran Linn Svahn när hon lämnade arenan i ilska. När hon samlat sig var 20-åringen inne på samma linje som Dahlqvist.

– Jag ska vara ärlig och säga att det var Ebba. Jag puttade på staven bakom, sedan gick hon ut och fällde mina skidor. Jag hade inte så mycket annat att göra än att lägga mig. Eller ja, jag gick ju ner i spagat så det är ett under att min ljumske fortfarande fungerar, säger hon till Aftonbladet.

Frida Karlsson, som missade pallen med minsta marginal, stod på benen men tog ut sin ilska på banans utformning.

– Det var så himla tråkig bana att jag håller på att dö. Man kan inte göra någonting. Det tas i kapp utför direkt även om man är starkare uppför. Det är för korta uppförsbackar.

– Ingen vill ligga först utför... Det var inte kul i dag. Jag är jättebesviken. Jag fick inte ut någonting av det jag hade i kroppen i dag, rasar hon i SVT.

Simon Norberg/TT

FAKTA

Fakta: Slutställning efter jaktstarten

1. Therese Johaug, Norge

2. Tatiana Sorina, Ryssland, +47 sekunder.

3. Ebba Andersson, Sverige, +48.

4. Frida Karlsson, Sverige, +50.

5. Rosie Brennan, USA, + 52.

– -------------------------------------------

7. Linn Svahn, Sverige, + 1.07.

8. Maja Dahlqvist, Sverige, + 1.08.

11. Emma Ribom, Sverige, +1.20.

12. Jonna Sundling, Sverige, 1.22.

17. Anna Dyvik, Sverige, +2.15.

25. Moa Lundgren, Sverige, +2.32.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL