Lite starkt var det. Agnes Wieslander och Sara Malad Daoud rensade chilifrukter.
Snart dags för lunch! Olle Bredin och eleven Philip Dahlström visar hur man råsteker potatis. Foto: Lennart Larsson
Luka Spacic och Thea Lantz var flitiga och hade fyllt en hel spann med hackade grönsaker.

Egenodlat smakar bäst

FOLKETS PARK Först planterade eleverna frön av ärtor, krasse, potatis och mangold i sitt klassrum.
I maj var det dags att sätta ut plantorna – och några månader senare var det dags att äta upp dem!

I ett hörn av Folkets park spred sig förföriska dofter på måndagsförmiddagen när elever från klass 5C på Sorgenfriskolan lagade mat tillsammans med kockelever från Värnhemsskolan.
Ingredienserna, nästan alla, stod de själva för. Klassen är nämligen en av sammanlagt åtta som deltar i föreningen Organic Without Bordets projekt med syftet att öka elevers intresse för bra mat och lära ut var ingredienserna egentligen kommer ifrån.
För eleverna i klass 5C började matresan tidigt i våras med ett besök av företrädare för föreningen i klassrummet.
– Vi satte fröer och sedan pratade vi om odling. Vi frågade om eleverna redan odlat något själva och bad dem skriva en berättelse om det, berättar Linnéa Wettermark.

I maj var det dags att sätta ut alla spirande plantor i odlingslotter i Folkets park och på måndagen var det dags att skörda det gröna. Lite extra grönsaker fick eleverna fick eleverna från föreningen, sommaren har inte varit idealiskt för grönsaksodling.
Det var roligast att skörda chilifrukterna, tyckte Sara Malad Daoud, medan Malex Nikolaidas testade krassen.
– Det smakade lite som spenat men mer beskt. Det var okej men den hade lite stark eftersmak, var hans omdöme.

Alla grönsaker lämnades över till läraren Olle Bredin och tre elever från kockutbildningen på Värnhemsskolan, som visade hur ingredienserna kan förvandlas till goda maträtter.
De gröna ingredienserna tar allt mer plats i köket, tycker Olle Bredin.
– Även om det inte är renodlad vegetarisk mat så har det blivit mer grönsaker på tallriken. Nu är det liten köttbit som omges av flera olika grönsaker som man gjort olika saker med. Och det har fullkomligt exploderat när det gäller nya sorters grönsaker samtidigt som kunskapen om dem har ökat.

Organic Without Bordet har fått pengar av Allmänna arvsfonden och Malmö planterings- och försköningsförening för att driva sitt gröna projekt i Malmö i tre år.
I år deltar åtta fjärde- och femteklasser, nästa år kommer lika många att få lära sig mer om odling.

Alla spännande odlingsberättelser från världens alla hörn i mångkulturella Malmö ska efter det tredje året samlas i en stor utställning, berättar Linnéa Wettermark.
– Förhoppningsvis blir det i stadshuset.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×