En högenergisk Niels Jensen genomförde en minnesvärd show inför publiken på den fullsatta Victoriateatern. Med sig hade han ett ytterst kompetent band som lyfte låtarna till nya höjder. FOTO: Clemens Altgård
FOTO: Clemens Altgård

Minnesvärd show med Niels Jensen

Recension ”Fan vad tiden går” är titeln på Niels Jensens show på Victoriateatern och så heter också hans senaste låt från i år.

”Fan vad tiden går”. 
Show med Niels Jensen på Victoriateatern i Malmö.
Medverkande musiker: Eddie Nyström, Mats Persson, Henrik Lörstad och Sebastian Öberg.
Fredag den 15 september 2017.

Låten är precis som showen en tillbakablick på svunna tider. Men om låten är en smula vemodig så är showen desto mer präglad av Niels Jensens enorma energi och lite mörka humor. Det hela är väl genomtänkt med långa mellansnack som kan karaktäriseras som självutlämnande ståuppkomik. Med ett stort allvar i botten, det ska sägas.

Det är sitt eget liv som Niels Jensen lägger fram för publiken och det är en berättelse som innehåller både framgångar och förluster. Allt berättat i ett högt tempo och med en imponerande intensitet.

Redan inledningsvis skapas en spännvidd i tiden. Första låten är nämligen ”Inom mej” från ”Rum”, albumet från -83. Den följs sedan av ”Lev med mig” från ”All min kärlek”-plattan som släpptes 2006. Med en lätt ironisk ton konstaterar Jensen att det ju faktiskt gått tio år sedan det skivsläppet. Men så har han också sysslat med annat än att göra musik. Det har blivit både videoproduktioner och de senaste tio åren ett liv som konstnär i Spanien.

Men det kaxiga valet att bli ”en ny Picasso” får vi höra om först i slutet av showen. För Niels Jensen tar det hela från början och berättar om föräldrarna som var konstnärsbohemer och en barndom präglad av pappans tidiga frånfälle, ständiga förflyttningar och ett visst kaos.

Det gör han med en humoristisk skärpa som får mig att tänka att Niels Jensen nog också hade kunnat göra karriär som ståuppkomiker. Under kvällen ger han också prov på sin förmåga att imitera andras röster. Vi får höra hur mamman lät när hon blev oroad eller chockad av sonens påhitt, men också hur Kal P Dal kunde låta när han kuppade och tog över en scen bland proggarna i Lund. Till det ska också läggas en rolig Bert Karlsson-imitation. Jo, det fanns en period i karriären då Niels Jensen ingick i Skaramogulens artiststall. Det är, förstår jag, inte en tid som Jensen saknar särskilt mycket. Han avslöjar att det var då det uppstod en längtan efter att få göra en annan musik, på egna villkor.

Barndomsminnena kombineras med så olika låtar som de stämningsmättade ”Vintervind” samt ”Pappa kom hem” och den högenergiska ”ADHD”.

Denna minnesmättade och minnesvärda kväll har Jensen med sig ett ytterst kompetent band på scenen. Samtliga är musiker som han någon gång under karriären samarbetat med. Den här konstellationen är dock helt ny men verkligen samspelt. De får det att svänga lite extra om låtarna och jag tycker att allt genomgående låter vassare än studioversionerna jag hört. Gitarristen Eddie Nyström, trummisen Mats Persson, Henrik Lörstad på klaviatur och Sebastian Öberg på cello/bas gör kort sagt en strålande insats.

Under kvällen får vi också höra hur det gick till när Niels Jensen hamnade i filmbranschen, något som starkt bidrog till att han blev en tonårsidol på 80-talet. Han säger också en sak som jag tar till mig. Han är väldigt trött på journalister som anspelar på hans medverkan i filmen ”G”! Rubriker i stil med: ”Niels Jensen är på G igen” gör honom alldeles matt. Jag förstår honom.

Den här showen är indelad i två avdelningar och den andra inleds med en urstark version av ”Mobbingbarn”. Sedan får vi höra både ”Hororna i Malmö” och ”Business Man”, den sistnämnda i en version som verkligen får mig att minnas 80-talet.

Avslutningsvis blir det starkt med en totalversion av ”Klaustro von Fobi” och så den nya låten då, ”Fan vad tiden går”. Och visst tänker jag på tidens flykt vid hemgången, men också på att det här var en kväll som kommer att stanna i minnet.

”Fan vad tiden går”. 
Show med Niels Jensen på Victoriateatern i Malmö.
Medverkande musiker: Eddie Nyström, Mats Persson, Henrik Lörstad och Sebastian Öberg.
Fredag den 15 september 2017.