Glada deltagare vid klassträffen var Kerstin Svedberg, Barbro Skantz, Christine Gyhagen, Karin Gradin, Ragna Herbert, Rolf Uno och stående Urban Lindh.FOTO: KRISTINA DAVIDSON
I många år arbetade Karin Gradin, Urban Lindh och Ragna Herbert tillsammans på olika teatrar i Malmö.

Skådisar träffas 50 år efter Scenskolan

MALMÖ För 50 år sen började de sin karriär på Scenskolan i Malmö. I går träffades 10 av skådespelareleverna på Bullen i Malmö för att prata gamla minnen.

– En av våra kära klasskamrater, Lars-Göran Magnusson, har tyvärr lämnat oss och någon annan är sjuk. Därför tyckte jag att det var bäst att passa på nu innan det är försent, säger Urban Lindh, som skådespelat och regisserat på Malmö stadsteater och Teater Glädjehuset.

Han samlade ett glatt gäng på en av de före detta elevernas stamställe Bullen, där de intog en god middag, innan några i gänget gick vidare till Teaterrestaurangen.
– Vi tycker att det är roligt att höra hur det har gått för alla i livet. Det fantastiska är att samtliga har arbetat inom teatern och filmen, som skådespelare, manusförfattare, regissör eller producent, berättar Kerstin Svedberg, välkänd från Östgötateatern som skådespelare och regissör.
De erfarna scenkonstmänniskorna minns sin studietid på dåvarande Scenskolan vid Stora Nygatan som en bra utbildning, där de fick göra mycket improvisationer med pedagogerna Andris Blekte och Ulla Rhode och prova på olika känslouttryck.
I dag uppfattar seniorerna att utbildningen är mer akademisk och teoretisk och inte lika knuten till de olika teatrarna. Det är också svårare att ta sig fram som skådespelare och få en fast tjänst.
– På vår tid satsades det på kulturen, alla regionteatrarna startades och fria teatergrupper växte upp överallt, förklarar Barbro Skantz, med ett förflutet som skådespelare och producent på Riksteatern.

Klassen har också många minnen från alla betalda resor som gjordes under den treåriga utbildningen, som till Leningrad, London, Berlin och New York.
– I New York hann vi med att titta på 21 föreställningar under 14 dagar och vi besökte The Actors Studio, där vi anmärkte på att deras improvisationer var uppgjorde och inte som våra helt öppna, minns Ragna Herbert, som har jobbat på Malmö stadsteater och Teater Glädjehuset.
Scenskoleeleverna från Malmö fick också tillfälle till att träffa den Oscarsbelönade skådespelerskan Sandy Dennis och välkände Dustin Hoffman.

– I USA försökte man mer efterlikna kända skådespelare medan vi i Sverige mer jobbar för att hitta vårt personliga uttryck och utveckla våra talanger, som i mitt fall musiken, menar Christine Gyhagen, som har jobbat på Oscarsteatern och håller i konserter i Malmö.
Saknades vid träffen gjordes bland andra Johannes Brost, Chatarina Larsson och Anders Ahlbom, som fortfarande är yrkesverksamma.

– Vi som är på plats har gått i pension så vi saknar mycket av den gemenskap som man har på en teater. Speciellt när man samlas inför kvällens föreställning och alla är på, säger Rolf Uno Johansson, som bland annat har jobbat på Folkteatern i Malmö och Jönköpingsteatern.
Vid den glada klassträffen bestämdes det också att man ska sammanstråla igen om fem år i Malmö och då förhoppningsvis också hinna besöka Teaterhögskolan.

Dagens fråga

Sverige är borta ur medaljstriden i handbolls-EM, kommer du att följa Sveriges sista matcher ändå?

Loading ... Loading ...