Ett par svanar gör en lov över naturreservatet Bosarps jär. Arne Olsson, naturfotografen och tillika ordföranden i Eslövsbygdens naturskyddsförening, förevigar.
Hemma i villan i Stehag visar Arne Olsson prov på sina bilder. Här en bild från Ale stenar.
Arne Olsson har haft flera utställningar och bildvisningar. Här en bild från det torrlagda Harsprånget i Norrland.
Naturfotograf Arne Olsson är nyvald ordförande i Eslövsbygdens naturskyddsförening. Här vid i naturreservatet Bosarps jär utanför Stehag.
Den mycket ovanliga växten Humlesuga i Kastberga äng.

Med naturen i sökaren

eslöv Naturfotografen Arne Olsson är nyvald ordförande i Eslövsbygdens naturskyddsförening, som nyligen belönades med Eslövs kommun och Skånska Dagbladets miljöpris.
Det är ett uppdrag han haft tidigare.
– Det viktigaste är att få organisationen att fortsätta fungera. Och att bjuda in till naturupplevelser och kunskap, säger Arne Olsson.

Arne Olsson bor i Stehag med sin fru Gun och hunden Jeppe. De fyra barnen är utflugna sedan länge.
– Vägen över Kärrstorp och hit är så himla vacker. Jag kör där även när det är mörkt och då kan jag liksom se landskapet inne i mitt huvud, säger Arne Olsson som är nyvald ordförande i Eslövsbygdens naturskyddsförening.
Han berättar att naturskyddsföreningen funnits sedan början av 1980-talet. Då hette den Ringsjöbygdens naturvårdsförening och hade som upptagningsområde Eslöv, Höör och Hörby. Ringsjöbygdens naturvårdsförening delades upp i tre nya föreningar 1984 och Arne Olsson kom att hamna i styrelsen för Eslövsföreningen. Han var då kassör, men sedan även ordförande. Arne Olsson valde dock att lämna styrelseuppdraget för ett par år, men stannade kvar som revisor.

Nu är föreningen inne i en generationsväxling och Arne Olsson är nyvald ordförande.
– Vi hade lite knepigt att få ihop en hel styrelse vid årsmötet. Likaså med ordförandeposten. Så förnyelsen blev att ta hjälp av det gamla, säger Arne Olsson.
I föreningen finns cirka femhundra medlemmar. Många av medlemmarna är med för att de stödjer naturvårdstanken, naturskyddet och miljöfrågorna. De är stödmedlemmar och ur den gruppen finns det alltid intresserade människor som är beredda att ta lite större ansvar och göra lite mer, enligt Arne Olsson.
– Jag hoppas vi kan hitta nya människor under loppet av ett par år.
Arne Olsson berättar att en av föreningens viktigaste uppgifter är att få ut medlemmarna i naturen via exkursioner. Att man besöker områden tillsammans med duktiga exkursionsledare som kan berätta om vad som finns.
– Visa på blommor, fåglar och insekter. Så man på det sättet sprider kunskaper och förmedlar en känsla att naturen är värdefull. Det är väldigt viktigt.

Har du själv varit exkursionsledare?
– Jag är inte så kunnig just på det området. Jag är inte biolog och har inte några djupare kunskaper. Jag är bättre på att organisera och förmedla känslan och glädjen av att få vara ute i naturen, säger Arne Olsson som är född 1945 och uppvuxen på Möllevången i Malmö bland asfalt och betong.

De närmaste naturområdena den unge Arne Olsson kunde besöka på egen hand fanns i de ”vilda skogarna” i Pildammsparken och Kungsparken. När han blev lite äldre tog han sig även ut till Bokskogen.
– Jag hade suttit på fars pakethållare som liten påg. Det var när vi cyklade ut till Bokskogen vid pingst bland alla vitsipporna.
I yrkeslivet har Arne Olsson arbetat med människor inom omsorgen som haft psykiska funktionsnedsättningar. Hjälpt de människorna till sysselsättning och arbete.
– Jag började på Västervången 1968. Då var jag tjugotre år.

Han berättar att han sedan blev föreståndare för ett dagcenter i Landskrona.
– Där var jag tills jag gick i pension.
Naturintresset har han haft som hobby. Och fotografi har alltid varit ett stort intresse för Arne Olsson.
– Det blev naturligt att rikta kameran mot blommor och blad. Naturscenerier med ängar och hagar.
Arne Olssons fotointresset gick hand i hand med ett ökat naturintresse. Växter, blommor, fåglar, insekter och landskap stod allt oftare motiv framför hans kamera. Öland var ett populärt resmål.
– Där har jag varit många gånger. Men man ska inte glömma sin närmiljö. Här finns hur mycket som helst.

Vilka är föreningens hjärtefrågor?
– Det har lagts ner enormt mycket tid och arbete på ängar och hagmarker. Kastberga äng är ett sånt exempel. Där hade vi slåtter nu i slutet på juli. Det var trettionde gången vi hade slåtter där.
Det hela började med att man ville bevara en mycket ovanlig blomma därute som heter Humlesuga.
– Och det har vi lyckats med. Den finns kvar.

Vad är poängen med att bevara ängar och hagar?
– Det handlar om att ta vara på en flora och fauna, som annars håller på att försvinna, till kommande generationer. Samtidigt bevarar man ett kulturarv.

Hur många sådana här ängar finns det i Eslöv?
– De är sällsynta. Det är egentligen den här som vi har skött.
Det kommunala naturreservatet Abullahagen är en av Eslövs naturpärlor.
– Vi har gjort väldigt mycket arbete där. Men det är kanske inte helt rimligt att en miljöförening sköter ett stort naturområde som Abullahagen. Det borde finnas med i de kommunala planerna på ett bättre sätt, säger Arne Olsson.

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss