Lilja Fredrikson i En annan värld. Foto: Emmalisa Pauly

Scenmagi med starkt engagemang

SCEN
En annan värld
Regi: Sara Cronberg
Skådespelare: Lilja Fredrikson
Statist: Nellie Björklund (ingår i Unga Teaterns Ungdomsteatergrupp)
Scenografi och kostym: Helle Damgaard
Animationer: Charlotte Rodenstedt
Komposition/ljuddesign: Toni Martin Dobrzanski
Ljus: Sonja Lea.
Urpremiär på Unga Teatern, fredag den 8 september 2017
En föreställning från 8 år

Scen/recension

Med föreställningen En annan värld prövar Malmö stadsteater ett helt nytt grepp när det gäller barnteater. I regi av Sara Cronberg som också skrivit manus framförs ett avancerat scenkonstverk för barn från sex år och uppåt. Det är en föreställning som växt fram i en process där nyanlända barn i Malmö, i åldrarna 6 till 12 år, har fått rita utifrån temat ”en annan värld”.

I foajén till Studion på Unga teatern i Hipphuset sitter teckningarna uppsatta och mycket riktigt kommer dessa teckningar sedan att figurera i själva pjäsen. Mer om bakgrunden och själva arbetsprocessen står att läsa i Gunilla Weddings förhandsreportage på kultursidan 8 september.
Det hela börjar med att en flicka befinner sig ensam i ett helt vitt rum med minimalt möblemang, en säng och ett par lådor. På golvet ligger det mängder av barnteckningar. Slutsatsen måste bli att det är flickan själv som gjort alla bilderna. Så rullar det in en röd boll genom den öppna dörren. På avstånd hörs barnröster. Kommer flickan att gå ut till de andra barnen?
Det gör hon inte. Istället kastar hon tillbaka bollen och går in i sin egen värld.

Utan ord förmedlas något väsentligt om flickans situation. Hon är utanför gemenskapen och hänvisad till sig själv. I sin ensamhet börjar hon rita på väggen. Det är en låtsaskompis som tar form. Här kommer tekniken på ett diskret sätt in i föreställningen. Den är i själva verket en av grundbultarna. För det är datortekniken som möjliggör den scenmagi vi snart kommer att få ta del av. Det är ett fascinerande ögonblick när den relativt enkelt tecknade figuren på väggen får liv. Det är sådant där som jag själv som barn kunde fantisera om. Här händer det verkligen!
Jo, det görs genom att barnteckningar har animerats i datorn och sedan projiceras på de vita ytorna. Men just när det händer så tror jag inte så många tänker på tekniken bakom. Varken jag, de andra vuxna i salongen eller alla barnen som utgör premiärpublik.

Det är skådespelaren Lilja Fredrikson vi får se i huvudrollen. Hennes motspelare är låtsaskompisen, som alltså är en animerad figur som först mot slutet genomgår förvandling. När statisten Nellie Björklund först syns som en siluett på väggen anas att något är på gång. När hon sedan kliver in på scenen verkar alla barn i publiken vara med på noterna. Låtsaskompisen har blivit en riktig kompis av kött och blod.

Men resan dit går genom ett fantasiland som flickan själv skapar genom att först måla fram landskap på väggarna. Vi ser henne använda sprejburk likt en graffitimålare men det är ingen färg i burken. Färgen kommer från projektorerna som används. Även om de dator- och teknikvana barnen i publiken nog anar att det finns teknik bakom trollkonsterna så blir det ändå magi i ögonblicket.
Det går inte att ta miste på reaktionerna och engagemanget hos de unga åskådarna. Spontana tillrop till flickan, uteblir inte.

Resan genom fantasilandet börjar idylliskt men snart nog visar det sig att fantasilandet egentligen består av två länder. Det goda landet och det onda landet. I det onda landet finns det zombies, monster och mycket annat som känns igen från datorspelens världar. Likaså förekommer det krig precis som i vår värld. Men just som det brukar göra i sagorna så slutar äventyret lyckligt. Föreställningen är i stort sett helt ordlös och Lilja Fredrikson genomför den på ett ypperligt vis.

Fotnot: Teckningarna i föreställningen är gjorda av: Rawan Ahmad Atain Al Mohammed, Reem Ahmad Atain Al Mohammed, Leen Ahmad Atain Al Mohammed, Abdul Ibrahim Alshhabi, Malak Khalid Kasim, Walid Mahmoud Alshhabi, Ibrahim Mohammed Najem, Husein Mohammed Najem.

SCEN
En annan värld
Regi: Sara Cronberg
Skådespelare: Lilja Fredrikson
Statist: Nellie Björklund (ingår i Unga Teaterns Ungdomsteatergrupp)
Scenografi och kostym: Helle Damgaard
Animationer: Charlotte Rodenstedt
Komposition/ljuddesign: Toni Martin Dobrzanski
Ljus: Sonja Lea.
Urpremiär på Unga Teatern, fredag den 8 september 2017
En föreställning från 8 år