Gun Carlsson, Stig Carlsson, Johny Olofsson och Christer Garin från Handikappförbunden tycker att det är under all kritik att bassängen på Orup varit utan lift i ett år. foto: Tobias Lagerholm
Rehabiliteringsverksamheten på Orup lovar nu att en ny lift är på gång. Foto: Tobias Lagerholm

Rullstolsburna hindras från att bada

orup I över ett år har rullstolsburna haft mycket svårt att bada i den uppskattade bassängen på Orupssjukhuset. Detta eftersom Region Skåne inte ersatt en trasig lift. Nu kräver flera patientföreningar inom Handikappförbunden (HSO) att problemet åtgärdas.
– Det här har tagit för lång tid och det är inte schysst mot patienterna, säger Johny Olofsson från Personskadeförbundet RTP.

Handikappförbundens paraplyorganisation HSO hyr sedan länge bassängen på Orup tre timmar i veckan vilket innebär att alla medlemmar i patientföreningarna är välkomna att bada i mån av plats.
Gun Carlsson från Gårdstånga råkade ut för en allvarlig stroke för sju år sedan och är förlamad från topp till tå i ena sidan. Maken Stig Carlsson som hjälper henne dygnet runt berättar att Gun uppskattat det regelbundna badandet på Orup.

Varenda tisdag har de besökt bassängen. För ett år sedan upptäcktes att liften som hjälper rörelsehindrade ner och upp från bassängen slutade att fungera.
– Underhållet på bassängen är utarrenderat. När företaget som sköter driften tittade på liften konstaterade de att det behövdes en ny. Då gick det från underhåll till en investering och då är det Region Skåne som måste fatta beslutet, säger Christer Garin från Hjärt- och lungsjukas förening.

Till en början försökte Gun Carlsson ändå ta sig i bassängen.
– Men vid ett tillfälle glattade hon när hon skulle vända sig. Hon ramlade även om jag lyckades få i henne i rullstolen. Gun fick ett jättestort blåmärke och har inte vågat bada sedan dess, säger Stig Carlsson.
Johny Olofsson berättar om andra funktionshindrade som tröttnat eftersom de inte längre kan använda bassängen.
– Det här är en populär anläggning. Många kommer långt ifrån för att använda bassängen. Utesluts då en del av patienterna som nu är fallet tappar den sin funktion, säger han.
Christer Garin håller med.
– Det här handlar om rehabilitering. Många är fullt kapabla att röra sig på grund av bassängen. I vattnet kan man röra sig. Det är därför poolen är så viktig.
– Jag förstår att det finns krav på investeringar från olika håll inom regionen. Min uppfattning är ändå att Region Skåne har en stor pott att röra sig med och då borde en liten del kunna gå till en lift. Ett sånt här hjälpmedel ska bara fixas, fortsätter Christer Garin.

Läs mer:

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×