Eve Olsson var glad och stolt över att få Lions kulturstipendium.
Konstnären Fredrik Larsson (tidigare Axwik) gjorde ett av sina många hopp när han invigde ”den första internationella Venedigbiennalen för mikronationer” på Kanalgatan.
Invigningen bevittnades av Lars Vilks, som utropade en av de första ”mikronationerna” redan 1996, Ladonien (hans skulpturer i Kullaberg). Foto: Henrik Lindahl
Barn från Norrevångsskolan bjöd på glad sång på Stora torg.
”Republiken Önneköp” fanns också med på biennalen, med egen flagga och allt.
Lill Lindfors var tillbaka efter sin fallolycka nyligen och kunde genomföra minneskonserten till Jacques Werup som planerat.
Sven Bornemark Blues Band underhöll på Medborgarhuset.
Självklart fanns det ett stort utbud av konst att titta på, eller rentav köpa, i Medborgarhuset.
Vanilla and the Beans bjöd på jazzsväng i Medborgarhusets källare.
Det här fästningsliknande kosntverket hade kulturskolans elever snickrat ihop på Joel Sallius plats.

Lill i kyrkan – och oväntat besök

ESLÖV Kulturnatten bjöd på lite av varje: stämningsfull kyrkokonsert med Lill Lindfors, blues, jazz, konst, kulturstipendier, mikronationer, fackeltåg – och ett oväntat besök.

Först ut var tidigare kommunalrådet och nyblivna Malmöbon Cecilia Lind som invigningstalade från scenvagnen på Stora torg.
– Kultur är lika viktigt som det näringsliv som visade upp sig här på torget förra veckan. Utan kultur är vi lämnade till råttorna, slog hon fast.

Lions kulturstipendium delades ut till journalisten och Eslövskännaren Eve Olsson, som bland annat var med och grundade museiföreningen.
– Vad vore Eslöv utan Eve Olsson, löd en del av motiveringen.
– Jag är överraskad, tagen, glad, tacksam och stolt, sade pristagaren själv.
Lions hade planerat att dela ut ytterligare ett kulturstipendium, till fotograf Stig Ekander. Men Ekander gick nyligen bort och Eve Olsson fick ta emot det priset å museets vägnar.
– Vi vill gärna att pengarna går till en grundplåt för att göra Stig Ekanders bildskatt tillgänglig genom visningar och gärna någon form av utställning, förklarade Lions kulturnattsgeneral Thomas Berséus.

Berséus var lite besviken över vädret, som stoppade den ”traktorkonsert” som var planerad på Stora torg. Ägaren vågade helt enkelt inte ge sig ut på vägarna med den gamla traktorn.
– Vi har haft tio kulturnätter med fantastiskt väder, men så blev det så här den här gången, konstaterade Thomas Berséus.
Kvällen bjöd på en hel del musikunderhållning i Medborgarhuset – och så klart den avslutande konserten i Eslövs kyrka med Lill Lindfors, till minne av Jacques Werup. Det var i det närmaste fullsatt i bänkraderna.
Det oväntade besöket – det stod den kontroversielle konstnären Lars Vilks för. Han befann sig på Kanalgatan för att vara med om ”premiären för den första internationella Venedigbiennalen för mikronationer” som konstföreningen Artie anordnat. Vilks själv är ”statssekreterare” i en av mikronationerna, Ladonien, som han själv grundade redan på 1990-talet.

Därmed blev det ett besök i Eslöv till slut för Vilks, vars planerade medverkan i Eslövsbiennalen 2007 stoppades efter beslut av dåvarande kulturchefen, numera kommundirektören, Eva Hallberg. Kommunens ansvariga ansåg sig inte kunna hantera hotbilden mot Vilks efter hans teckning av Muhammed som rondellhund.
Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Cecilia Lind – det vill säga invigningstalaren på årets kulturnatt – försvarade den gången beslutet med att Vilks medverkan vore ”en onödig provokation”.

Partikamraten Khalid el-Haj, på den tiden kulturnämndens ordförande i Eslöv, tyckte Vilks konst var dålig och skulle ha gett negativ uppmärksamhet åt Eslöv i och med den ”mycket tråkiga” diskussionen om demokrati och yttrandfrihet.

”Censur” och ”ihålig demokrati”, tyckte Lars Vilks då. Skånskan passade på att fråga vad han tänker kring händelsen så här tio år senare.
– Man gick den vägen. Det var mycket tidstypiskt, positionerna var låsta då. Alla var så otroligt rädda. Idag är det mer öppet och mer diskussion om det här med att bli kränkt av konst, man vågar till och med ironisera över det.
Lars Vilks lever fortfarande på hemlig ort och är ständigt skyddad av livvakter – Skånskan noterade tre stycken. Hans medverkan i Eslöv var planerad sedan länge men inte aviserad i förväg av säkerhetsskäl.

Dagens fråga

Litar du på opinionsundersökningar?

Loading ... Loading ...

Webbkryss