Foto: TT

Anlagda bränder hämnd mot polisen

Malmö Den anlagda branden under torsdagen, samt flaskattacken mot polisen under insatsen, beskrivs som en hämndaktion mot polisen. Orsaken tros vara en parkeringsbot tidigare under dagen.

Vid 21.30-tiden på torsdagskvällen larmades polis och räddningstjänst till en brand i ett fristående soprum på Sörbäcksgatan på Kroksbäck.

Under insatsen samlades en större mängd ungdomar kring branden och en flaska kastades mot polisen. Polisen kunde dock inte se vem som kastade och ingen är ännu misstänkt för attacken.

Händelsen rubriceras som försök till grov misshandel.

Den anlagda branden tros vara en hämnd för ett ingripande mot ett antal kända kriminella tidigare under dagen.

Det var i centrala Malmö som en polispatrull anmärkte på en slarvigt parkerad bil, tillhörande några av de cirka 200 särskilt punktmarkerade kriminella i staden, som tillsammans är dömda för cirka 1800 brott.

En parkeringsbot utfärdades på plats, men när männen körde ifrån platsen ropade någon av dem att ”ikväll ska det brinna på Kroksbäck”.

– Detta är ett exempel på att de kriminella vedergäller våra insatser med bränder, vilket är ganska vanligt. Vi har sett det tidigare vid ingripanden mot de här personerna på bland annat Seved, att ”det här ska kosta”, säger Stefan Sintéus, Malmös polismästare.

Polischefen vänder sig mot bilden av att det bara är rastlösa ungdomar som anlägger bränderna i staden.

– Ibland kan man få en bild av att ungdomarna är vilsna själar som inte har så mycket att göra. Men ofta blir de uppmanade av en kriminell att göra vissa saker. De sätter inte bara eld på bilar på måfå.

Han är dock tydlig med att polisens arbete mot stadens yrkeskriminella har fått resultat.

– Vi fortsätter precis som tidigare, trots hämndaktionerna. De kriminella är mycket oroliga just nu, och förhoppningsvis gör det att de håller sig från att skjuta ihjäl varandra.

– Gällande våra mordutredningar kan vi förvänta oss fler frihetsberövanden i närtid. Vi trycker på, men jag vill inte gå in närmare på vilka ärenden det gäller, säger Stefan Sintéus.

Ett annat exempel på hur de kriminella agerar mot polisen är genom att försökta ta tillbaka de målvaktsbilar som omhändertagits.

– Vi har snart tagit omkring 1000 fordon i år och för att få tillbaka dem kör de ner staketen på bilarnas uppställningsplatser. Det är rena markeringar mot oss, eftersom vårt arbete börjar kännas markant i de kriminella miljöerna, säger Stefan Sintéus,

Läs mer:

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev