Anonymouse slår till igen. Denna gång dock inte i Malmö utan i Borås. Foto: Pressbild
Som sig bör i en stad känd för sin textilindustri är den ena av musbutikerna en tygaffär. Foto: Pressbild
Anonymouse är den anonyma gruppen som står bakom de världen runt musetablissemangen. Foto: Stefan Persson/Arkivbild
Musrestaurangen var kanske den nyhet som främst satte Malmö på den internationalla kartan förra året. Arkivbild
Mus-special på Bergsgatan. Nötbutiken Noix de Vie och restaurangen Il Topolino, som serverer ost och kex. Arkivbild
Tjoffsans tivoli slog upp portarna i våras. Vem Tjoffsan är råder det ännu så länge oklarhet kring. En kvalificerad gissning är att det kan vara en blinkning åt Astrid Lindgrens saga om Nils Karlsson Pyssling, där det finns en elak råtta som går just under namnet Tjoffsan. Foto: Stefan Persson/Arkivbild
Pariserhjulet gav en fin utsikt över Tjoffsans tivoli. Foto: Stefan Persson/Arkivbild
Foto: Stefan Persson/Arkivbild

De anonyma mössen sprider sig

Det började i Malmö med musrestaurang och tivoli. Nu har det anonyma konstkollektivet Anonymouse spritt sin verksamhet till Borås.

För lite mindre än ett år sedan, i december 2016, dök musrestaurangen Il Topolino upp på Bergsgatan. Nyheten kablades ut över världen till stor förnöjelse för såväl små fyrbenta som oss lite mer storväxta tvåbeningar. Restaurangen försvann men istället kunde Malmös möss roa sig på tivolit Tjoffsans som dök upp på Södra Förstadsgatan i våras. Även det försvann dock efter några veckor.

I en mejlintervju med Skånska Dagbladet svarade Yasha Mousekewitz, som är talesperson för kollektivet, på frågan om vad man hade för planer för framtiden:

– Det finns flera! Vi (det löst sammansatta nätverket av möss och människor) har kontinuerlig dialog där vi ständigt försöker förbättra för de Malmöitiska gnagarna. Med lite tur behöver de inte vänta till hösten!

Men nu, när hösten närmar sig med stormsteg, står det klart att det inte blir Malmömössen som får nöjet av Anonymouse nya etablissemang utan de i Borås. Och som anstår en stad präglad av tekåindustrin är det en tygaffär som manifesterat sig och som dessutom får sällskap av en antik- och konstdito. När skymningen faller lyser ljusen upp Pärlans tyger och Sorkhs skattkammare.

I vanlig ordning kan namnen härledas till populärkulturella gnagare. Il Topolino är ju som bekant Musse Piggs namn i Italien, Tjoffsan är råttan i Nils Karlsson Pyssling och Yasha Mousekewitz musen Fievels syster i Resan till Amerika. Pärlan är Piff och Puffs kompis i Räddningspatrullen.

Att Anonymouse nu slår till i Borås ska inte på något sätt tolkas som att man överger Malmö, skriver Yasha Mousekewitz i ett mejl till Skånskan:

– Nej, nej, nej! Vi har bara öppnat filial, Malmö är vårt hem och vi kommer fortsätta där, skriver hon.
– I december förra året hörde gatukonstfestivalen ”No Limit” här i Borås av sig och undrade om vi ville titta förbi, och det ville vi ju. Så vi har jobbat med det under sommaren. Det har varit kul, och om boråsborna kan ge det ens en procent lika mycket kärlek som miljöerna i Malmö fått så är butikerna i goda händer.

Och nya projekt på skånsk mark kommer, även om det är oklart när.
– Vi kan, förstås, inte ge några datum när nästa grej i Malmö dyker upp, vi har upptäckt att vi inte jobbar så bra med deadlines, idéerna måste få lagras lite som en bra ost!

Läs mer:

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss