Jonathan Jacobson och Johan Joelsson. foto: Gunilla Wedding
Jonatan Jacobson står för foto och Johan Joelsson för text i den gemensamma boken om mikronationer. Pressbild
Mikronationen Sealand. Foto: Jonathan Jacobson.
Mikronationen Elleore grundades 1944 och är belägen på en ö i Roskildefjorden. Foto: Jonathan Jacobson.
Drottning Carolyn företräder mikronationen Ladonien. Foto: Jonathan Jacobson

Tar läsarna på besök i hemgjorda länder

Lars Vilks Ladonien, techno-utopin Sweutschland, alpmonarkin Seborga och furstendömet Sealand. Det är fyra av de åtta mikronationer som journalisterna Johan Joelsson och Jonatan Jacobson presenterar i sin bok Mikronationer – på besök i hemgjorda länder. På Kristianstad Bokfestival finns de på plats för att berätta om sitt arbete.
– Eftersom vi är från Kristianstad bägge två så är det verkligen jätteroligt att börja där, säger Johan Joelsson.

Mer om mikronationer:
På sin hemsida, Instagram och Facebook-sida postar Jonatan Jacobson och Johan Joelsson kontinuerligt bilder från olika mikronationer: mikronationer.se
https://www.instagram.com/mikronationer/
https://www.facebook.com/mikronationer/
Kristianstad Bokfestival:
Pågår 7-9/9. Årets tema är gränslös litteratur och gränslös läsning.
Tips ur programmet:
Torsdag7/9: 19.05: Johannes Anyuru i samtal med Karolina Jeppson (Biblioteksscenen) Fredag 8/9: 15.00: Debutantstafett med Anna Arvidsson, Agnes Lidbeck, David Nyman som samtalar med Gunnar Ardelius (Kulturkvarteret, lilla salen)
16.00: Majgull Axelsson om sin nya roman Ditt liv och mitt
Lördag 9/9: 14.00: Sarah Sheppard om sina faktaböcker för barn (Biblioteksscenen)
14.30: Johan Joelsson och Jonatan Jacobson om Mikronationer
16.30: Poeterna Anna Axfors och Elis Burrau (Kulturkvarteret, lilla salen)
20.00: Maxida Märak (Kulturkvarteret, lilla salen)
Programmet i sin helhet hittar man på www.bokfestivalen.se

På vårt jordklot finns 193 länder. Mindre känt är att det också finns cirka 400 mikronationer – hemgjorda länder grundade av privatpersoner och ofta bara erkända av sina grundare.
I foto/reportageboken Mikronationer – på besök i hemgjorda länder tar journalisterna Johan Joelsson och Jonatan Jacobson med läsarna till åtta av dessa låtsasländer.

Den mest kända i Sverige är förmodligen konstnären Lars Vilks skulpturstat Ladonien som grundades 1996, har 19 000 medborgare och företräds av drottning Carolyn. I boken finns också det anarkistiska furstendömet Sealand som ligger ute på ett ockuperat havsfort utanför Storbritanniens kust, technofestival-utopin Sweutschland som låg på en ö i Bohusläns skärgård fram till 2015 och monarkin Seborga i de italienska alperna som bestämt hävdar att byn aldrig varit en del av den italienska staten.
– En gemensam nämnare för mikronationer är att många använder symboler som vanliga stater har – flaggor, pass och mynt, berättar fotografen Jonatan Jacobson som tagit bokens alla bilder.
– Och att de använder de här symbolerna som ett ramverk och sedan fyller det med väldigt varierande innehåll, fyller Johan Joelsson, som står för bokens texter, i.

Johan Joelsson och Jonatan Jacobson känner varandra sedan uppväxten i Kristianstad och driver sedan tio år tillbaka frilansföretaget Joelsson Jacobson Text & Bild i Malmö. Att de nu också gett ut en gemensam bok om något så udda som mikronationer tror de började med kollektivet Svartryssland utanför Vinslöv som de bägge bodde i runt millennieskiftet.
– När vi bodde där lekte vi med tanken att vi borde utropa det gamla tegelhuset till en självständig stat, berättar Johan Joelsson. Det var en kul idé som föll i glömska när kollektivet splittrades. Sedan sände SVT en dokumentär 2006 som hette ”How to start your own country” och då blev vi påminda om idéerna vi hade kollektivtiden. Det blev ett slags startskott och vi började läsa på om mikronationer och upptäckte hur många det finns. När Johan Joelsson och Jonatan Jacobson startade sitt frilansföretag 2007 gjorde de också flera reportage om mikronationer. Det första 2009 om Sweutschland, en technofestival som utropades till en självständig stat på en bohuslänsk skärgårdsö varje sommar. Det blev en dramatisk historia om hur de blev strandsatta på en stormig ö utan tält, varma kläder och pengar och där Johan Joelsson dessutom blev huggormsbiten.
– Sedan gjorde vi ytterligare ett reportage 2012 och började samla på oss lite material, berättar Johan Joelsson. Så småningom tänkte vi att det kunde vara kul att göra ännu fler och samla dem så vi skrev ett synopsis till en bok och skickade till flera förlag. När vi fick napp hos Gidlunds fick vi göra fler resor för att få material.

I Johan Joelssons och Jonatan Jacobssons bok får läsarna alltså följa med till åtta hemgjorda länder och urvalet gjordes mycket utifrån vilka mikronationer som fungerade att fånga i så väl text som bild.
– Det måste hända något när man är på plats, säger Jonatan Jacobson. Sedan försökt vi också få spridning mellan de mer moderna mikronationerna som Sweutschland och de gamla som Seborga. Sedan skulle det naturligtvis vara intressanta historier och geografisk spridning – så långt reskassan räckte.
Att få kontakt med och tillstånd att hälsa på de utvalda länderna beskriver de som allt från jättelätt till jättesvårt.
– Vissa var direkt öppna famnen medan andra var mer övertalning och långa perioder av mejltystnad, säger Johan Joelsson. Men det är också en utmaning, att ta sig in i sammanhang som är svåra, att få tillgång till, annorlunda världar. Och som journalist är det världens roligaste jobb att få snöa in på ett ämne som man tycker är intressant. Det är en ynnest.

Vilka mikronationer var mest spännande att besöka?
– Det var verkligen häftigt på olika sätt men ska man tala om platsen så var Sealand häftigast, säger Jonatan Jacobson. Att åka dit till den där plattformen ute i havet i en liten, liten båt och sedan ta sig upp med hjälp av en gunga och sedan ner i cementbenen där man hör vattnet slå. Och så få hela historien berättad där.
– Elleore som ligger på en ö i Roskildefjorden var också häftig eftersom det var så mycket liv där, säger Johan Joelsson. Ofta handlar mikronationer om en familj men här är det kanske runt 200 personer som hållit liv i detta sedan 1944 och samlas varje sommar och har sina ritualer. Det var väldigt speciellt och vi fick till och med audiens i kungatältet.

Är det svårt ibland att ta det här på allvar, det handlar ju trots allt om påhittade länder?
– Det har varit en väldigt intressant aspekt av det här jobbet, säger Johan Joelsson. Vad är egentligen allvar och vad är fiktion? Det får man aldrig riktigt veta när man träffar de här människorna. De existerar i ett slags mellanting. Som reporter är man ofta ganska fyrkantig och vill kategorisera allt men när det handlar om mikronationer får man finna sig i att det är flytande kalejdoskopiska parallellvärldar som man inte till fullo kan förstå.
– Vi har diskuterat det jättemycket, att det både är på riktigt och på låtsas, lägger Jonatan till. I Elleore pratade de mycket om att för dem är det här en kreativ och lekfull ventil, men samtidigt var de väldigt seriösa.
– Som reporter får man till slut bara finna sig i det och uppskatta att man får ta sig an det här med en annan blick än man är van vid, säger Johan Joelsson.

I morgon, torsdag, startar den årliga bokfestivalen i Kristianstad och på lördag ska Johan Joelsson och Jonatan Jacobson stå på scen och berätta om sin bok som då kommer att vara färsk från tryckeriet.
– Den officiella släppdagen är på Bokmässan 29 september men eftersom vi bägge är från Kristianstad är det roligt att börja där, säger Johan Joelsson. Vi tror också att intresset är stort för vår bok. det finns något i det här som attraherar folk. och ju mer digitaliserat och kartlagt allt på jordklotet blir desto större blir suget efter hemliga och gömda platser.
– Det har skrivits artiklar i stora utländska tidningar om mikronationer förut men då har det mer varit listor, ingen har åkt till dem och försökt gå till botten med dem som vi har gjort, säger Jonatan Jacobson.

Både Johan och Jonatan tycker att hela processen att göra en bok har varit rolig och lärorik och även om de känner sig färdiga med mikronationer nu är det mycket möjligt att det blir fler böcker i framtiden.
– Vi har några idéer som kanske skulle kunna fungera i samma format, säger Johan Joelsson. Vi gillar att man ger text och bild samma utrymme och att det är reportageform. Men man ska inte snacka om sådant här utan göra.
Gunilla Wedding

Mer om mikronationer:
På sin hemsida, Instagram och Facebook-sida postar Jonatan Jacobson och Johan Joelsson kontinuerligt bilder från olika mikronationer: mikronationer.se
https://www.instagram.com/mikronationer/
https://www.facebook.com/mikronationer/
Kristianstad Bokfestival:
Pågår 7-9/9. Årets tema är gränslös litteratur och gränslös läsning.
Tips ur programmet:
Torsdag7/9: 19.05: Johannes Anyuru i samtal med Karolina Jeppson (Biblioteksscenen) Fredag 8/9: 15.00: Debutantstafett med Anna Arvidsson, Agnes Lidbeck, David Nyman som samtalar med Gunnar Ardelius (Kulturkvarteret, lilla salen)
16.00: Majgull Axelsson om sin nya roman Ditt liv och mitt
Lördag 9/9: 14.00: Sarah Sheppard om sina faktaböcker för barn (Biblioteksscenen)
14.30: Johan Joelsson och Jonatan Jacobson om Mikronationer
16.30: Poeterna Anna Axfors och Elis Burrau (Kulturkvarteret, lilla salen)
20.00: Maxida Märak (Kulturkvarteret, lilla salen)
Programmet i sin helhet hittar man på www.bokfestivalen.se