Lill Lindfors uppträder i Eslöv på fredag. Arkivbild

Folkmyller väntas på kulturnatt

ESLÖV Centrala Eslöv kommer att fyllas av tusentals människor när Lions Club för elfte gången arrangerar sin Kulturnatt på fredag. Bland höjdpunkterna finns sångerskan Lill Lindfors hyllning av Malmöpoeten Jaques Werup i Eslövs kyrka samt ungdomssatsningen Musik för unga med producenten Jimmy Palm på Stora Torg.

– Äntligen efter alla år har vi fått till något för yngre publik. Jimmy Palm är musikproducent vid sidan av sitt ordinarie arbetare som fritidsledare och har fler unga stjärnskott som uppträder på torget efter kl 22, berättar Thomas Berséus, som är kulturnattsgeneral för andra året i rad.
Han vill ge en eloge till Svenska kyrkans områdeschef och organist Ann-Margret Nyberg som sytt ihop kyrkokonserten med Petri Sångare och Lill Lindfors
– Hon har gjort ett fantastiskt arbete och har de kontakter som krävs, och har fixat pengar ur fonder både i kyrkan och utanför kyrkan, säger Berséus.

Kyrkan rymmer 400 personer och börjar insläppet vid 22.15 med konsert en kvart senare. Det är gratis men den som vill kan lämna ett bidrag på utvägen.
Thomas Berséus vill också lyfta fram konstnärerna som ställer ut i Medborgarhuset kl 18-24:
– Det är helt otroligt! Vi samlar nästan 40 konstnärer i år, de flesta lokala, som är så modiga att de ställer ut sina alster. Vi är så tacksamma för det.
Man är med på konstrundor och letar talanger.

Thomas Berséus räknar med mycket folk på fredag.
– Det är folkvandring på kulturnätterna! Det blir lite som en hemvändardag där man träffar folk ute på stan. Det blir en härlig stämning i vimlet, förutspår han.
En hemvändare är förra kommunalrådet och kommunfullmäktigeordföranden Cecilia Lind som inviger på torget kl 18.
– Hon har ju flyttat till Malmö, men vanliga Eslövsbor har inte fått en chans att tacka henne för allt arbete hon lade ner här. Det var bara politikerna som tackade henne, säger Thomas Berséus.
Mycket jobb blir det för Lions Club Eslövs tolv medlemmar, en skara man gärna skulle utöka med folk som kan ställa upp och hjälpa sina medmänniskor.
– Vi hinner knappt avsluta årets kulturnatt innan vi börjar med nästa. Det gäller att få ihop ett program som passar många – och vi tycker att vi får till det.

Allt under kulturnatten är gratis utom Leksaksmuseet som tar inträde. De flesta artisterna uppträder antingen gratis eller till självkostnadspris eller efterskänker gaget till Lions verksamhet.
Lions uppskattar också sponsorer som Eslövs kommuns kultur och fritidsförvaltning, en av sparbanksstiftelserna samt Skånska Dagbladet.
I år riktas intäkterna inte till något speciellt ändamål utan allmänt till Lions verksamheter.

Klubben har inga omkostnader eftersom alla jobbar ideellt och de influtna medlen kan gå direkt dit de behövs.
– Det är tufft för många. Det är framförallt barn vi riktar oss till. Att de inte ska känna av alltför mycket när vi vuxna misslyckas med saker. Det kan exempelvis vara svårt för en ensamstående mamma med tre barn att betala om barnen vill gå på balett, säger Thomas Berséus som varit med i Lions i 25 år.
– Det blir en tanke som hela tiden följer med en – att man kan hjälpa till.

Dagens fråga

I dag är det våffeldagen. Kommer du att äta några våfflor?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev