Svalövs

Svalövs satsning på unga blir forskning

Artikel Svalövs satsning på unga vuxna hamnar nu under akademisk lupp. Ett forskningsavtal har skrivits med Malmö högskola som ska utvärdera kommunens verksamhet UngKraft.
PREMIUM

I november förra året beviljades kommunens individ- och familjeomsorg ett projektanslag på 2,4 miljoner kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF.

Som Skånskan då skrev så ska pengarna användas för att arbeta med vägledning inom utbildning, entreprenörskap, arbetsmarknadsinsatser och förebygga utanförskap.

Som en del i detta startades under senvåren projektet UngKraft, som är en mötesplats för unga.

Syftet är att underlätta etableringen, arbets- och samhällslivet för personer i åldern 15
–25 som varken arbetar eller studerar, eller unga som löper risk att hamna i en sådan situation.

För 2017 har kommunen fått drygt 1.6 miljoner från MUCF för projektet.


– Det är en viktig satsning, ett nytt spännande projekt som vi hoppas ska ge resultat för de unga, säger Krister Olsson (S), orförande i socialnämnden.

Projektet är ännu i sin linda men målsättningen är att i samverkan mellan fritidsförvaltningen, socialförvaltningen, utbildningsförvaltningen och arbetsförmedlingen i Landskrona hjälpa unga Svalövsbor att komma i sysselsättning.


– Det är viktigt att poängtera att satsningen är öppen för alla ungdomar i kommunen och alltså inte riktat mot några speciella grupper, säger Krister Olsson.

Som ett led i att utvärdera sina insatser och för att kunna jämföra dem med andra kommuners har Svalövs nu ingått ett avtal med Malmö högskola.

UngKraft och arbetsmarknadsenhetens insatser kommer att analyseras under tre år och jämföras med liknande projekt i Skåne och övriga landet.


– I samarbetet med Malmö högskola kommer våra insatser att sättas i ett regional och nationell perspektiv. Det akademiska spåret ger kommunen en otrolig kunskapsbank inför framtiden. Vad fungerar, vad fungerar inte, vad kan vi göra bättre är nyckelord för ett långsiktigt arbete som ska ge en hållbarhet för den enskilde individen, säger Cesar Vargas, projektledare på UngKraft, på kommunens hemsida.

Jonas Olofsson är forskare vid Malmö högskola och den som håller i studien.


– Vi ska analysera vilka utmaningar och förutsättningar som gäller för de unga i Svalöv och jämföra med tidigare utvärderingar av liknande insatser på andra håll, säger han.

Sport

Sparkades från Malmö – klar för Djurgården

Joakim Fagervall har fått nytt jobb i SHL-ishockeyn. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport I förra veckan fick han sparken från Malmö.
Men Joakim Fagervall behövde inte vänta särskilt länge på nytt jobb i SHL-ishockeyn.
Nu står det klart att han tar över bottenrivalen Djurgården.

"Jocke' känns väldigt bra för våra kortsiktiga men också långsiktiga steg", säger Djurgårdens tillförordnade sportchef K-G Stoppel till klubbens webbplats.

53-årige Fagervall fick sparken från SHL-rivalen Malmö i förra veckan efter Skånelagets svaga resultat.

Kort därpå framkom uppgifter om att Fagervall var aktuell att ta över tränarjobbet i jumbon Djurgården. Något som också bekräftades på tisdagen. Fagervall har skrivit på ett avtal som sträcker sig till 2024, skriver Djurgården på sin webbplats.

"Joakim är en genuin ledare som är tydlig, motiverande och kravställande. En profil som passar bra in i det som vi söker och det som vi vill addera till vår tränarkonstellation", säger utvecklingschefen Tobias Pehrsson.

Mikael Aaro och Nichlas Falk, som har delat på huvudansvaret sedan Barry Smith sparkades i oktober, återgår till att bli assisterande tränare.

Djurgården ligger sist i SHL och har elva poäng upp till just Malmö ovanför kvalstrecket.

Utrikes

Danmark förväntas slopa alla restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) väntas att komma med besked på onsdag att landets coronarestriktioner ska slopas. Arkivbild.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Danmark har noterat sin högsta inläggning av covidsjuka på ett år.
Trots det förväntas landets coronarestriktioner hävas helt från och med måndag.

Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) väntas på onsdag kväll meddela att Danmark häver alla sina coronarestriktioner från och med den 31 januari. Detta uppger flera källor för tidningen Jyllands-Posten.

Frederiksen uppges komma med beskedet att covid-19 från och med den 5 februari inte längre ska ses som en samhällskritisk sjukdom, men att restriktionerna ska slopas några dagar tidigare än så. Enligt Jyllands-Posten är detta i linje med rekommendationerna från landets epidemikommission.

Hög smittspridning

Sedan tidigare har Danmarks parlament folketinget lyft en del av coronarestriktionerna för det danska kulturlivet. För knappt en och en halv vecka sedan fick exempelvis landets museer slå upp portarna igen, men i nuläget råder fortsatt en rad restriktioner för barer och nattklubbar.

Smittspridningen är dock fortsatt hög i Danmark. Under måndagen registrerades drygt 40 000 nya fall av covid-19 och antalet inlagda patienter steg med 81 till 894, vilket är den högsta siffran på ett år. Av dessa behövde 43 patienter intensivvård.

Den hittills högsta siffran för antalet inlagda noterades den 4 januari 2021 när 964 covidsjuka vårdades på danska sjukhus. Antalet döda med konstaterad covid-19 under hela pandemin uppgick på måndagen till 3 621 människor.

Undervariant av omikron

Danska smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut (SSI) meddelade i måndags att den räknar med att landet uppnår så kallad befolkningsimmunitet mot coronaviruset inom de närmaste veckorna. Förklaringen är att det i dagsläget finns en utbredd coronasmitta i samhället, men också en omfattande vaccintäckning, enligt Grove. Det kommer i sin tur leda till att smittotalen sjunker eftersom det blir svårare för coronaviruset att hitta personer att infektera.

Samtidigt sprids en undervariant av omikronvarianten i Danmark. Undervarianten som håller på att bli dominerande går under namnet BA.2 (den ursprungliga går under namnet BA.1) och står för fler än hälften av de registrerade fallen i landet.

Knappt 60 procent av befolkningen har fått sin tredje vaccindos mot covid-19, enligt SSI.

Skåne

Över hälften testar positivt

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Covid-19 Under förra veckan testade fler än hälften av de som kom till Region Skånes egenprovtagning positivt för covid-19. Och belastningen är fortfarande hård på samhällsfunktionerna.

Totalt ökade smittan i Skåne med 28 610 fall under förra veckan och det rullande sjudagarssnittet är inte mindre 4 099 personer. Inom egenprovtagningen var inte mindre än 55 procent av de som testade sig smittade. Allra värst var det i gruppen mellan 30 och 49 år. Däremot är ganska få av de som är över 70 smittade, enligt Region Skånes dagsbulletin om coronapandemin.

Totalt låg 13 personer inlagda på intensivvårdsavdelning, vilket ligger ligger i nivå med de senaste veckorna.

– Antalet patienter inlagda med covid på vårdavdelning har skiftat lite upp och ner de senaste veckorna, men inte rusat iväg dramatiskt. Den höga samhällssmittspridningen medför en risk för att denna siffra kan öka ytterligare de kommande veckorna, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i bulletinen.

Nya vaccinationsmottagningar

Även bland personalen inom vården är smittspridningen hög som ett resultat av samhällsspridningen. 44 procent av de Region Skåne-anställda som testades var positiva. Därmed pressas medarbetarna, skriver man, både av den höga smittspridningen och den stora sjukfrånvaron.

Från och med onsdagen öppnar Vaccina upp vaccinmotagningar i Trelleborg och Lund som redan under tisdagen är möjliga att boka tider på via 1177.se.

FAKTA

Aktuella siffror

Andel vaccinerade med en första dos över 12 år: 82,3 procent

Andel vaccinerade med en andra dos över 12 år: 80,1 procent

Andel vaccinerade med en tredje dos över 12 år: 36,1 procent

Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 4 099

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 268 502

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 256

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 13

Utrikes

Johnson redo att samarbeta i polisutredning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid 10 Downing Street under måndagen.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Londonpolisen utreder uppgifterna om att fester har hållits i den brittiska premiärministerns bostad 10 Downing Street – trots pandemirestriktioner.
Själv säger Boris Johnson att han är redo att samarbeta med polisen.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson kommer att samarbeta "fullt ut" med Londonpolisen och anser att det är "fullständigt korrekt" att inleda en utredning, skriver The Independent.

Uttalandet kommer från Johnsons presstalesperson efter att chefen för Londonpolisen, Cressida Dick, under tisdagsförmiddagen meddelat att man kommer att utreda "ett antal evenemang" på adressen.

Enligt polisen gäller utredningen ett flertal möjliga “allvarliga och uppenbara" brott mot pandemirestriktioner på såväl Downing Street som i regeringskvarteren Whitehall.

Johnson kommer även att låta sig förhöras av polis och överlämna dokument, enligt hans presstalesperson.

Den brittiske premiärministern och hans regering har under den senaste tiden fått skarp kritik på grund av uppgifterna om att evenemang arrangerats – trots att strikt lockdown med syfte att stoppa smittspridningen gällde för övriga landet under den aktuella tiden och endast sex personer fick samlas.

Anklagelserna har lett till krav på premiärministerns avgång bland upprörda britter, den politiska oppositionen och även inom det egna konservativa partiet.

Nya festuppgifter

Under måndagen kom nya uppgifter om att premiärministern även firats på sin 56-årsdag, med upp till 30 gäster på regeringskansliet. Överraskningsfesten ska ha arrangerats av Boris Johnsons fru, då fästmö, Carrie Symonds den 19 juni 2020.

Uppgifterna kring att händelserna, som i brittisk press fått namnet "Partygate", nu kommer att utredas av polis välkomnas av den den politiska oppositionen.

Liberaldemokraternas ledare Ed Davey säger i ett uttalande till The Guardian att han hoppas Boris Johnson kommer att förhöras under ed på sin lokala polisstation.

"Det här är det första steget mot rättvisa för miljoner människor i landet som har upplevt så mycket smärta och ilska inför Johnsons beteende", säger Davey i uttalandet.

Försenar utredning

Även Londons borgmästare Sadiq Khan, som efterträdde Johnson på posten, välkomnar i ett uttalande till The Independent utredningen.

"Det kan inte finnas en regel för regeringen och en annan för alla andra", säger han.

Beskedet att Londonpolisen utreder uppgifterna om fester på Downing Street leder även till att en annan utredning, den om tjänstemannen Sue Gray, nu försenas, enligt Financial Times.

Resultaten förväntades presenteras i veckan, men kommer enligt tidningen, som citerar regeringskällor, i ljuset av de nya uppgifterna att skjutas upp.

Inrikes

24-åring döms för mord på nybliven mamma

Den 20-åriga kvinnan knivmördades av sin sambo i april förra året.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes En 24-årig man dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mord på sin 20-åriga sambo, rapporterar Aftonbladet. Kvinnan höggs till döds i sitt eget sovrum med parets nyfödda son intill sig.

Mordet skedde den 15 april förra året i parets gemensamma bostad i Nacka utanför Stockholm. Mannen åtalades i november för att med ett stort antal hugg ha dödat sambon med en kökskniv.

Själv har han hävdat att han drabbats av en minneslucka, och initialt trodde att sambon tagit livet av sig.

Chefsrådmannen Olof Wetterqvist säger till Aftonbladet att gärningen varit särskilt hänsynslös och att det är en av faktorerna som ger livstids fängelse.

– Kvinnan dödades i sitt hem med ett stort antal knivhugg och på sängen bredvid henne låg parets bebis. Hon har dött av förblödning och det kan antas att hon upplevt en stor dödsångest, säger han.

Polisen fick kännedom om mordet efter att 24-åringen ringde 112 och uppgav att sambon knivskurit sig själv. Polisen fattade dock snabbt misstankar mot mannen som anhölls dagen därpå.

Simon Uggla/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

Hectors nya succé – vann OS-genrepet

Sara Hector är tvåa efter första åket i Kronplatz.
Foto: Alessandro Trovati/AP/TT
Sport
Sport Sara Hector fick bästa möjliga genrep inför OS. Svenskan vann storslalomtävlingen i Kronplatz efter ett imponerade andra åk – och åker till Peking som en av guldfavoriterna.

Sara Hector gjorde ett bra första åk och ledde efter de första två mellantiderna, men sedan tappade svenskan. I mål var Hector 34 hundradelar efter ledaren Petra Vlhova från Slovakien.

I det andra åket säkrade Hector sin andra raka seger i storslalom. Där var hon snabbast ner och vann med 15 hundradelar framför tvåan Petra Vhlova.

Nanny Lögdal/TT

Lokal debatt SkD

Att skylla på andra är SD-M-styrets signum

De styrande partierna i kommunhuset är expert på saktfärdighet och att skylla på andra, enligt Socialdemokraterna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lokal debatt SkD
Hörby
LOKAL DEBATT HÖRBY Svar från Socialdemokraterna till signaturen ”Skattebetalare i Hörby” och inlägget ”Oppositionen bara gnäller - förstör för våra ungdomar”

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Nej det är inte oppositionen som förstör för våra ungdomar!

Ansvaret för att kommunfullmäktige flyttar till Lågehallarna vilar på kommunfullmäktiges ordförande. Denne har i två år, eller så länge pandemin rasat, vetat om att ingen ville banta kommunfullmäktige av demokratiska skäl.

Kräver digital utrustning

Det skulle vara intressant att höra vad den anonyme tyckaren skulle säga om att vi från oppositionen sida har krävt digital utrustning ända sedan pandemiutbrottet. Ett stort flertal av landets kommuner använder digital teknik för sina fullmäktige sammanträden.

Saktfärdighet och skylla på oppositionen är styrets signum när man inte klarar av att lösa saker själv. Det går ut över ungdomarna i Lågehallarna.

Sparivern är så stor i Hörby att man inte prioriterar att rusta kommunhuset för dylika behov. Likadant är det med behandling av alla andra förslag

Berg av motioner

Ett sällan skådat berg av motioner och medborgarförslag ligger och väntar på behandling.

Vi lägger konkreta, konstruktiva förslag. Våra ungdomar är väl värda en politik som även omfattar dem. Vi har fört fram förslag om fria resor med kollektivtrafik för ungdom i gymnasieåldern och lagt förslag om byggande av en skatepark för att nu nämna något.

För Socialdemokraterna

Renaldo Tirone, Henrik Andersson

Inrikes

Smittan fortsatt hög – rekord för VG-regionen

Rekordmånga konstaterades vara smittade av covid-19 i Västra Götaland under vecka tre. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Smittan fortsätter att ligga högt i landet. I Västra Götaland var antalet nya bekräftade fall av covid-19 under vecka tre 44 791 – den högsta noteringen under en enskild vecka sedan pandemins start.
I hela landet har nära 140 000 nya fall rapporterats sedan i torsdags.

Även antalet PCR-prover i regionen, 130 554, var det högsta som tagits under en enskild vecka under pandemin. På grund av det höga trycket har många fått vänta länge på svar, vilket gör att det troligtvis är ännu fler som varit smittade än vad som rapporterats, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Förra veckan gav Folkhälsomyndigheten regionerna möjlighet att prioritera i provtagning, och många använder sig även av hemmatester som inte registreras.

På tisdagen vårdades totalt 418 patienter med covid-19 på sjukhus i Västra Götaland, varav 20 på intensivvårdsavdelning.

I Västra Götaland genomfördes en stor vaccinationsdag med drop-in på 149 mottagningar runt om i länet i lördags. En sammanställning från två tredjedelar av vaccinatörerna, 100 av 149 mottagningar, visar att över 30 000 personer fick en spruta under dagen, rapporterar Västra Götalandsregionens nyhetssida VGRFokus.

Totalt har nu sammanlagt 1 922 990 personer i Sverige smittats med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik på tisdagen. Det är en ökning med nära 139 000 fall sedan i fredags. Totalt har nu 15 693 personer avlidit med covid-19.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL